Bułeczki Semlor
Przepis na szwedzkie drożdżowe bułeczki z masą migdałową i bitą śmietaną
Przepis na bułeczki semlor to kulinarna podróż do Szwedzkiej. Te puszyste, słodkie bułeczki, wypełnione kremem migdałowym i śmietaną, są prawdziwym rarytasem. Te bułeczki to lekkie drożdżowe ciasto, które nadziane jest słodką masą migdałową i po upieczeniu posmarowane dodatkową warstwą bitej śmietany. Zasmakuj słodkości w stylu szwedzkim z tym wyjątkowym przepisem na semlor!
Spis treści
Bułeczki Semlor przepis krok po kroku
Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki i chętnie testujesz przepisy z różnych stron świata, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bułeczki semlor przepis
Składniki
składniki na drożdżowe ciasto kardamonowe
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka (zimnego !)
- 75 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka kardamonu (mielonego)
- 1 jajko ( rozmiar L)
- 325 g mąki pszennej (- 2 lekko czubate szklanki + do podsypywania)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g masła (miękkiego)
składniki na masę migdałową do bułeczek semlor
składniki na bitą śmietanę do bułeczek
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej – użyłam 30%)
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowe składniki do bułeczek
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do bułeczek semlor
- Do misy miksera wlej zimne mleko i dodaj drożdże – wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.125 ml mleka, 25 g świeżych drożdży
- Dodaj do miski cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajko, kardamon i miękkie masło w kawałkach.75 g cukru, 1 jajko, 325 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 100 g masła, 1 łyżka kardamonu
- Zagnieć ciasto – będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej mąki.
- Przykryj miskę z ciastem i odstaw na 10 minut.
- Posyp lekko blat mąką, wyjmij ciasto i krótko zagnieć.
- Podziel ciasto na 9 części – możesz też na 8.
- Z każdej utocz bułeczkę.
- Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstęp między bułeczkami.
- Przykryj bułeczki ściereczka i odstaw na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Jak zrobić masę migdałową do bułek semlor
- Gdy bułeczki wyrastają przygotuj masę migdałową.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (góra/dół)/
- Na blachę wysyp migdały i piecz je przez około 8 minut.100 g migdałów
- Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i ostudź.
- Do malaksera włóż ostudzone migdały, dodaj cukier i mleko – zmiksuj wszystko razem na masę migdałową.100 g cukru, 100 ml mleka
- Podwyższ temperaturę piekarnika do 225 stopni (tryb góra-dół).
- Jajko roztrzep widelcem razem z łyżką wody.1 jajko, 1 łyżka wody
- Posmaruj jajkiem wierzch bułeczek.
- Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz około 12 minut.
- Po upieczeniu bułeczki ostudź.
Bułeczki semlor – wykończenie
- Zetnij bułeczkom wierzchy i lekko wydrąż środki.
- Dodaj wydrążone ciasto do masy migdałowej i dokładnie razem połącz.
- Nałóż masę migdałową do środka wydrążonych bułeczek.
- Śmietanę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem aż będzie gęsta.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Przełóż bitą śmietanę do woreczka z tylką gwiazdką.
- Wyciśnij bitą śmietanę na wierzch bułeczek.
- Przykryj bułeczki odciętymi górami i na koniec posyp cukrem pudrem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są bułeczki semlor?
Bułeczki Semlor to popularne w Szwecji i całej Skandynawii drożdżowe bułeczki nadziewane masą migdałową i dekorowane bitą śmietaną. Najwięcej się ich zjada we wtorek przed Środą Popielcową (w Tłusty Wtorek), ale są też chętnie zjadane przez cały okres karnawału. Ja już od jakiegoś czasu miałam ochotę na sprawdzenie przepisu na semlor, ale ciągle coś mnie odciągało. Na szczęście w tym roku się wyrobiłam wręcz idealnie, bo Tłusty Wtorek już jutro! Aby mieć pewność, że robię bułeczki z najlepszego przepisu zajrzałam na szwedzki blog Call Me Cupcake. Skorzystałam z przepisu Lindy i upiekłam te aromatyczne kardamonowe bułeczki. Teraz wy też możecie upiec sobie takie szwedzkie bułeczki z migdałami.
Jak zrobić bułeczki semlor – wskazówki
Będziecie potrzebować do nich drożdże, migdały, kardamon i śmietanę kremówkę. Pozostałe składniki są standardowe i będziecie je mieć w domu. Migdały należy podprażyć w piekarniku (albo na patelni), a potem zmiksować z cukrem i mlekiem na masę migdałową. Jeśli nie macie malaksera, to proponuję użyć od razu mielone migdały (tych już nie prażycie wcześniej). Śmietanę kremówkę należy ubić na gęsto, przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką i wycisnąć na bułeczki. Jeśli nie macie w domu tylek, to nałóżcie bitą śmietaną łyżką. Na smak drożdżówek semlor to nie wpłynie ;) Jeśli nie dostaniecie nigdzie kardamonu, to trudno, zróbcie bułeczki bez niego.
Jestem przekonana, że te szwedzkie bułeczki semlor wam zasmakują. Chociaż muszę przyznać, że ich jedzenie bez pobrudzenia może być wyzwaniem :)
Przy okazji polecam wam przepis na inne popularne szwedzkie bułeczki – cynamonowe kanelbullar a także przepis na drożdżówki z marcepanem.
Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na idealne słodkie drożdżówki pieczone w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Bułeczki semlor przepis
Te szwedzkie kardamonowe bułeczki drożdżowe z masą migdałową i bitą śmietaną to bardzo popularne drożdżówki jedzone przede wszystkim w okresie karnawałowym. Najwięcej zjada się je tuż przed Środą Popielcową - w tzw. Tłusty Wtorek - odpowiednik naszego Tłustego Czwartku. Bułeczki semlor to lekko kardamonowe drożdżowe bułeczki, które po upieczeniu nadziewa się masą migdałową i dekoruje bitą śmietaną. Same semlor są bardzo smaczne i w sumie nie tak słodkie jak się obawiałam.
Szwedzkie bułeczki migdałowe
Te migdałowe drożdżówki z bitą śmietaną smakują świetnie, chociaż trudno jest się nie ubrudzić w trakcie ich jedzenia ;) Muszę przyznać, że mi bardzo smakowały te bułeczki migdałowe z bitą śmietaną. Szczególnie masa migdałowa dodała im wiele smaku - ja zresztą uwielbiam migdałowe smaki. Kupcie więc migdały i kardamon i upieczcie te szwedzkie drożdżówki semlor. Zobaczcie mój przepis na bułki semlor i zobaczcie jak zrobić szwedzkie drożdżówki semlor w domu. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani wcale tak bardzo czasochłonne. Koniecznie upieczcie w karnawale albo na Tłusty Czwartek te bułeczki migdałowe z bitą śmietaną.
Polecam wam również drugie bardzo popularne bułeczki drożdżowe rodem ze Skandynawii - bułeczki kanelbullar, a także norweskie ciasto bezowe - zwane najlepszym ciastem świata.