Przepis na bułeczki drożdżowe serduszka z twarogiem

Niby prosta bułeczka drożdżowa z twarogiem, ale tutaj najważniejsza jest forma :)

Takie drożdżowe serduszko możecie podać ukochanej osobie z kubkiem gorącej herbaty lub kakao i na pewno sprawicie jej tym olbrzymią radość :)

Taki gest ucieszy każdego, a w przygotowanie bułeczek nie musicie wkładać wiele pracy.

Ciasto drożdżowe przygotowałam według podawanego już wcześniej przepisu Karola Okrasy – pojawił się przy makowcu.

Teraz tylko trochę zmieniłam sposób wykonania, na mój własny :)

Twaróg najlepiej użyć półtłusty niemielony, aby masa nie była zbyt rzadka i nie uciekała bokami.

Do twarogu dodałam jeszcze żurawiny (ostatnio mam na nie dużego „smaka”), ale możecie równie dobrze użyć rodzynki.

Z tej porcji otrzymacie 10 serduszek – wystarczy dla każdego członka rodziny :)

Zapraszam was do wypróbowania również innych moich przepisów na ciasta drożdżowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

drożdżowe serduszka5

drożdżowe serduszka3

drożdżowe serduszka4

Drożdżowe serduszka z twarogiem przepis do druku

drożdżowe serduszka1

Drożdżowe serduszka z twarogiem

Wypieki Beaty
Pyszne drożdżowe bułeczki z twarogiem w kształcie serduszek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Deser
Porcje 10

Składniki

ciasto:

nadzienie:

  • 300 g twarogu półtłustego niemielonego (ewentualnie trochę mniej)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 2 garście żurawin lub rodzynek

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką odsypaną z cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
    30 g drożdży, 150 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
  • W misie miksera utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.
    5 żółtek, 100 g cukru
  • Wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn drożdżowy.
    350 g mąki, 80 g masła
  • Wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem z końcówką hakiem lub świderkami).
  • Na koniec zagnieć jeszcze ciasto chwilę ręcznie.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto podwoi objętość.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie: twaróg zmiel, albo porządnie rozgnieć widelcem.
    300 g twarogu
  • Dodaj do twarogu żółtka, jajko i cukier - wymieszaj do połączenia składników.
    2 żółtka, 1 jajko, 100 g cukru
  • Dodaj rodzynki lub żurawiny i zamieszaj.
    2 garście żurawin
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Utocz z niego wałek o długości około 30 cm i pokrój go na 10 plastrów.
  • Każdy rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm, nałóż na wierzch masę twarogową (omijając krawędzie).
  • Zwiń placek w rulon (jak naleśnik), złóż na pół i zlep razem obydwie końcówki.
  • Przetnij złożony placek wzdłóż na pół mniej więcej od 2-3 cm powyżej zlepionych końców i rozłóż ciasto na boki tworząc serduszko.
  • Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut (aż będą rumiane).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody lub mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!