Niby prosta bułeczka drożdżowa z twarogiem, ale tutaj najważniejsza jest forma :)

Takie drożdżowe serduszko możecie podać ukochanej osobie z kubkiem gorącej herbaty lub kakao i na pewno sprawicie jej tym olbrzymią radość :)

Taki gest ucieszy każdego, a w przygotowanie bułeczek nie musicie wkładać wiele pracy.

Ciasto drożdżowe przygotowałam według podawanego już wcześniej przepisu Karola Okrasy – pojawił się przy makowcu.

Teraz tylko trochę zmieniłam sposób wykonania, na mój własny :)

Twaróg najlepiej użyć półtłusty niemielony, aby masa nie była zbyt rzadka i nie uciekała bokami.

Do twarogu dodałam jeszcze żurawiny (ostatnio mam na nie dużego „smaka”), ale możecie równie dobrze użyć rodzynki.

Z tej porcji otrzymacie 10 serduszek – wystarczy dla każdego członka rodziny :)

 

drożdżowe serduszka5

drożdżowe serduszka3

drożdżowe serduszka4

 

Drożdżowe serduszka z twarogiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 10

Składniki
  

nadzienie:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką odsypaną z cukru i zalej ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zamieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  • W misie miksera utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na puszystą masę.
  • Wsyp mąkę, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz zaczyn drożdżowy.
  • Wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem z końcówką hakiem lub świderkami).
  • Na koniec zagnieć jeszcze ciasto chwilę ręcznie.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto podwoi objętość.
  • W tym czasie przygotuj nadzienie: twaróg zmiel, albo porządnie rozgnieć widelcem.
  • Dodaj do twarogu żółtka, jajko i cukier - wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj rodzynki lub żurawiny i zamieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
  • Utocz z niego wałek o długości około 30 cm i pokrój go na 10 plastrów.
  • Każdy rozwałkuj na placek o grubości około 5 cm, nałóż na wierzch masę twarogową (omijając krawędzie).
  • Zwiń placek w rulon (jak naleśnik), złóż na pół i zlep razem obydwie końcówki.
  • Przetnij złożony placek wzdłóż na pół mniej więcej od 2-3 cm powyżej zlepionych końców i rozłóż ciasto na boki tworząc serduszko.
  • Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut (aż będą rumiane).
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny gorącej wody lub mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!