Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami
Zapraszam na zakręcone bułeczki z brzoskwiniami i borówkami :)
Lekkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocami – w takiej ilości, że uciekają bokami, do tego kokosowa kruszonka i na okrasę trochę lukru – mniam :)
Te bułeczki to mój kolejny wypiek na bieganie – po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po pysznej drożdżóweczce z owocami – jeśli biegacie, to spróbujcie moją metodę – można jeść bezkarnie :D
Do kokosowej kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową – ale jeśli nie macie to użyjcie normalną i dodajcie trochę wiórek kokosowych.
Z przepisu otrzymacie około 8 bułeczek (i to na prawdę sporych).
A tu są zdjęcia z przygotowań :)

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami
Przepyszne drożdżowe bułeczki zakręcone z dodatkiem owoców.
Składniki
ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 2 jajka - rozmiar L
- 30 g świeżych drożdży
- 90 g oleju
- 80 g cukru
- 150 ml mleka ciepłego
kruszonka:
- 50 g masła
- 6 łyżek mąki kokosowej lub pszennej
- 3 łyżki cukru
owoce:
- 3 brzoskwinie średnie
- 100 g borówek
- 30 g cukru
- 1 łyżka mąki kokosowej (lub ziemniaczanej)
lukier:
- szklanka cukru pudru
- odrobina mleka lub ciepłej wody
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj.
- Przykryj rozczyn drożdżowy ściereczką i odstaw na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ma być dość gęste).
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj owoce - brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę (możesz je też wcześniej obrać), dodaj borówki lub jagody, wsyp mąkę i cukier i wymieszaj.
- Z podanych składników przygotuj kruszonkę - połącz wszystko razem palcami tworząc grudki ciasta.
- Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na podsypany mąką blat i krótko zagnieć - w razie konieczności możesz dodać do niego trochę mąki.
- Rozwałkuj ciasto na plaski placek.
- Na połowie rozłóż owoce i przykryj drugą połową ciasta.
- Ostrym nożem pokrój ciasto na grube paski.
- Trzymając dłońmi za dwa końce zwiń bułeczki w przeciwnych kierunkach.
- Przenieś ostrożnie bułeczki na blachę z piekarnika - dopchaj owoce, które wypadły w trakcie.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
- Po upieczeniu ostudź i polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!