Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami

 

jagodzianki

 

Zapraszam na zakręcone bułeczki z brzoskwiniami i borówkami :)

Lekkie, puszyste i delikatne ciasto drożdżowe wypełnione owocami – w takiej ilości, że uciekają bokami, do tego kokosowa kruszonka i na okrasę trochę lukru – mniam :)

Te bułeczki to mój kolejny wypiek na bieganie – po niczym nie biega mi się tak dobrze, jak po pysznej drożdżóweczce z owocami – jeśli biegacie, to spróbujcie moją metodę – można jeść bezkarnie :D

Do kokosowej kruszonki wykorzystałam mąkę kokosową – ale jeśli nie macie to użyjcie normalną i dodajcie trochę wiórek kokosowych.

Z przepisu otrzymacie około 8 bułeczek (i to na prawdę sporych).

 

drożdżówki z owocami

 

ciasto drożdżowe z owocami

 

ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

 

A tu są zdjęcia z przygotowań :)

 

zakrecone buleczki zbiorowe 1

 

zakrecone buleczki zbiorowe 2

 

drożdżówki z jagodami

Zakręcone bułeczki z brzoskwiniami

Wypieki Beaty
Przepyszne drożdżowe bułeczki zakręcone z dodatkiem owoców.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 55 minut

Składniki

ciasto drożdżowe:

kruszonka:

owoce:

lukier:

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz i zasyp łyżeczką cukru, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj.
  • Przykryj rozczyn drożdżowy ściereczką i odstaw na około 20 minut.
  • W dużej misce umieść mąkę, jajka, resztę cukru oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ma być dość gęste).
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj owoce - brzoskwinie pokrój w niedużą kostkę (możesz je też wcześniej obrać), dodaj borówki lub jagody, wsyp mąkę i cukier i wymieszaj.
  • Z podanych składników przygotuj kruszonkę - połącz wszystko razem palcami tworząc grudki ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na podsypany mąką blat i krótko zagnieć - w razie konieczności możesz dodać do niego trochę mąki.
  • Rozwałkuj ciasto na plaski placek.
  • Na połowie rozłóż owoce i przykryj drugą połową ciasta.
  • Ostrym nożem pokrój ciasto na grube paski.
  • Trzymając dłońmi za dwa końce zwiń bułeczki w przeciwnych kierunkach.
  • Przenieś ostrożnie bułeczki na blachę z piekarnika - dopchaj owoce, które wypadły w trakcie.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz bułeczki przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody lub mleka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!