Gofry budyniowe
Przepis na chrupiące gofry budyniowe
Moje dzisiejsze gofry to połączenie chrupiącej, zewnętrznej warstwy z delikatnym wnętrzem, wzbogaconym o aromatyczny smak budyniu. To propozycja dla tych, którzy chcą zasmakować czegoś wyjątkowego i niespotykanego. Przygotowane na drożdżach gofry są puszyste i lekkie, a dodatek budyniu nadaje im słodkiego i kremowego smaku. Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia lub jako deser na specjalne okazje. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Gofry budyniowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz chrupiące gofry, a do tego lubisz słodkie gofry belgijskie, to spróbuj tych gofrów z budyniem dodanym do ciasta. Na pewno Ci zasmakują :)
Gofry budyniowe przepis
Składniki
składniki na drożdżowe gofry z budyniem
- 10 g świeżych drożdży ((lub pół opakowania suszonych))
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml mleka (ciepłego )
- 50 g cukru ((dałam cukier aromatyzowany wanilią) – 1/4 szklanki)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 1 budyń waniliowy ((o wadze 40 g))
- 2 jajka (rozmiar L)
- 50 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego )
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe gofry budyniowe
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i ciepłe mleko – wymieszaj i odstaw na około 15 minut.10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 300 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, budyń, jajka, przestudzone masło oraz pozostały cukier.250 g mąki pszennej, 1 budyń waniliowy, 2 jajka, 50 g masła, 50 g cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto znowu zamieszaj.
- Smaż gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy.
- Po usmażeniu odkładaj na kratkę do przestudzenia – nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Budyniowe gofry na drożdżach – uwagi
Były już placuszki budyniowe, były naleśniki budyniowe, nadszedł czas na gofry budyniowe – chyba tym sposobem wyczerpałam już możliwe typy budyniowych pancakesów – jeśli coś ominęłam, to koniecznie dajcie mi znać. Dzisiejsze gofry z budyniem, to taka trochę wariacja na temat gofrów belgijskich – a więc mamy tu słodzone ciasto drożdżowe podobnie jak przy tych słynnych gofrach, ale gofry budyniowe różnią się od nich jednak nie tylko budyniem. Ciasto jest przede wszystkim dużo luźniejsze, wręcz rzadkie. Dużo mniej dodałam też do nich cukru i przede wszystkim nie użyłam cukru perłowego, który dodajemy do gofrów belgijskich. Za to użyłam cukier aromatyzowany wanilią, aby dodatkowo podkręcić smak nadany już gofrom przez budyń (możecie użyć waniliowy lub śmietankowy).
Przygotujcie sobie najpierw wersję waniliową, czy też śmietankową, a potem możecie eksperymentować z innymi smakami budyni – ja już się zastanawiam nad goframi z budyniem malinowym – myślę, że moja córka je pokocha (Weronika jest naszym rodzinnym pożeraczem gofrów i naleśników – mimo swoich niespełna 8 lat może spokojnie zjeść moją porcję, a nawet śmiem twierdzić, że większą). Gofry podajcie ze swoimi ulubionymi dodatkami – u mnie to była bita śmietana i świeże truskawki – mniam.
Z tej porcji otrzymacie około 14-16 małych gofrów – takich niepełnych i nieforemnych :)
Jeśli lubicie gofry, to zajrzyjcie również do innych moich przepisów na gofry.
Polecane przepisy na gofry idealne na deser albo śniadanie
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na idealne gofry. Na blogu znajdziecie przepisy na gofry o przeróżnych smakach – nawet szpinakowe, czy marchewkowe. Ja tutaj na szybko polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na te gofry znalazłam u mojej imienniczki Beaty z bloga Magazyn Kuchenny :D
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Gofry budyniowe przepis
Przepis na drożdżowe gofry z budyniem idealne na śniadanie i słodką przekąskę. Jako że te gofry zrobione są na drożdżach, to ich przygotowanie trwa dłużej niż zwykłych gofrów. Jeśli macie mało czasu, to polecam wam przygotowanie gofrów na wodzie - z tego przepisu zawsze wychodzą rewelacyjne gofry. Wracając jednak do budyniowych gofrów, to warto je zrobić w weekend kiedy macie więcej czasu, albo zrobić ja na późniejszą przekąskę. Same gofry budyniowe wychodzą mega smaczne, fajnie chrupiące i jednocześnie puszyste w środku. Wyśmienicie smakują z wszelkimi słodkimi dodatkami a także ze świeżymi owocami.
Drożdżowe gofry z budyniem
Waniliowe gofry drożdżowe to świetny pomysł na śniadanie. Usmażcie swojej rodzinie, albo swoim ukochanym takie drożdżowe gofry i zjedzcie pyszne śniadanie w łóżku. Zobaczcie mój przepis na gofry budyniowe i sprawdźcie jak zrobić drożdżowe gofry z budyniem. Polecam wam również placuszki budyniowe albo naleśniki budyniowe. Pamiętajcie, że możecie wybrać dowolny smak budyniu! Korzystając z różnych budyni możecie uzyskać zupełnie różne gofry i placuszki.