Kokosowe ślimaczki
Przepis na kokosowe ślimaczki drożdżowe
Jeśli lubisz kokos i bułeczki drożdżowe, to musisz spróbować moich drożdżowych kokosowych ślimaczków! Te małe pyszne bułeczki są wypełnione aromatycznym kokosem w postaci mleczka kokosowego i wiórek kokosowych i zrobione z miękkiego ciasta drożdżowego, które rozpływa się w ustach. Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Spróbuj koniecznie i przekonaj się, jak smaczne mogą być drożdżowe bułeczki z kokosem!
Spis treści
Kokosowe ślimaczki – przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj mój przepis na słodkie i pachnące kokosem drożdżowe bułeczki zawijane w ślimaczki. Takie kokosowe bułeczki zasmakują każdemu!
Kokosowe ślimaczki przepis
Składniki
składniki na kokosowe bułeczki drożdżowe
- 8 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
- 25 g wiórek kokosowych
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 115 ml mleka (letniego)
- 115 ml mleczka kokosowego
- 1 jajko (rozmiar L)
- 40 g masła (miękkiego)
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe ślimaczki kokosowe
- Drożdże zmieszaj z częścią cukru i mleka, odstaw do wyrośnięcia.8 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 115 ml mleka
- Wymieszaj razem suche składniki, dodaj rozczyn drożdżowy, mleczko kokosowe, jajko i masło.450 g mąki pszennej, 50 g cukru, 25 g wiórek kokosowych, 2 opakowania cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki soli, 115 ml mleczka kokosowego, 1 jajko, 40 g masła
- Wyrób ciasto (ja to robiłam mikserem).
- Ostaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ponownie zagnieć, rozwałkuj (można w tym momencie posypać ciasto dodatkową porcją wiórek kokosowych).
- Zwiń ciasto w rulon wzdłuż szerszego boku i pokrój na około 12 plasterków.
- Ułóż na blaszce i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Piecz w 210 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut.
- Po przestudzeniu możesz bułeczki posmarować lukrem :)
- Zrobienie lukru jest bardzo proste – wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i dodać odrobinę czegoś, co go rozpuści – może to być odrobina gorącej wody, trochę mleka, syrop malinowy (uzyskamy wtedy kolorowy lukier), albo odrobina alkoholu – np. likieru malibu dla podkręcenia kokosowego smaku :) – jest to oczywiście wersja bardziej dla dorosłych :)
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe bułeczki kokosowe – uwagi
Uwielbiam kokosy oraz ciasta drożdżowe, więc dziś połączenie obydwu. Pyszne kokosowe zawijańce – kokosowe ślimaczki. Ciasto jest proste do zrobienia i nie wymaga za wiele wprawy, więc koniecznie spróbujcie. Jeśli uwielbiacie kokosowy smak, to dla jego podkręcenia możecie zamienić masło dodawane do ciasta na olej kokosowy, a zwykły cukier na cukier kokosowy – który dodatkowo nada ciastu lekko karmelowego koloru.
Koniecznie – powtarzam – koniecznie – zajrzyjcie również do innych moich kokosowych przepisów – znajdziecie tam wiele pysznych inspiracji. Ja wam polecam kokosowe bułeczki pani popo, babkę kokosową albo kokosowy ryż z mango. Przepis znalazłam kiedyś w odmętach internetu (niestety nie pamiętam gdzie), a teraz przekazuję go Wam.
A tutaj moje zdjęcia tych bułeczek z 2012 roku :)
Polecane przepisy na słodkie wypieki z kokosem
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na słodkie wypieki o kokosowym aromacie. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe bułeczki kokosowe
Przepis na kokosowe zawijane bułeczki drożdżowe, to proste ślimaczki kokosowe. Do ciasta drożdżowego dodajemy wiórki kokosowe i mleczko kokosowe, które nadają mu fajnego kokosowego smaku. Tak przygotowane ciasto zwijamy i kroimy na plastry. Tak powstają ślimaczki drożdżowe. Mi te kokosowe bułeczki drożdżowe bardzo smakowały. Prosty przepis, podstawowe składniki, a efekt taki super! Koniecznie sami spróbujcie.
Kokosowe ślimaczki drożdżowe
Zajrzyjcie do mojego przepisu krok po kroku na bułeczki drożdżowe i zobaczcie jak zrobić drożdżowe ślimaczki kokosowe. Sami zobaczycie, że to nie jest takie trudne. Takie drożdżówki kokosowe możecie przygotować na weekend do kawy. Możecie je również dać dzieciom do szkoły. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe wyśmienicie smakuje z dodatkiem kokosowego smaku.
Wypróbujcie również inne moje wypieki z mleczkiem kokosowym, polecam wam między innymi wegańskie ciasto z malinami, ciasto dyniowo-kokosowe, czy pieczone oponki kokosowe.