Maślankowe ciasto z rabarbarem
Przepis na proste i pyszne maślankowe ciasto z rabarbarem
To pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką zrobione na maślance to idealne połączenie świeżego i kwaśnego rabarbaru z chrupiącą, złocistą kruszonką. Jest to wypiek, który zapewnia połączenie intensywnego smaku i cudownej tekstury. To ciasto z rabarbarem na maślance jest idealne na weekendowy deser. Świetnie się sprawdzi również jako ciasto na przyjęcie grillowe w ogrodzie albo na rodzinny piknik :) Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Maślankowe ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lekkie i wilgotne ciasta z dużą ilością kruszonki i dodatkiem kwaśnych owoców albo rabarbaru, to to ciasto jest dla Was idealne! Gorąco polecam!
Maślankowe ciasto z rabarbarem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto z rabarbarem i maślanką
- 500 g mąki pszennej ((3 i 1/3 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 białka (z jajek rozmiar L )
- 3 żółtka
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml maślanki ((może też być kefir) w temperaturze pokojowej)
- 120 ml oleju
- około 500 g rabarbaru
składniki na kruszonkę do ciasta
- 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka )
- 70 g masła
- 60 g cukru ((1/3 szklanki) )
- 1 łyżka cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z rabarbarem na maślance
- Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą puszystą pianę.3 białka, 200 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.3 żółtka
- Wlej małym strumieniem olej ciągle miksując.120 ml oleju
- Dodaj maślankę i zmiksuj.250 ml maślanki
- Wsyp mąkę i wymieszaj już tylko łyżką.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
- Na wierzch wyłóż pokrojony na kawałki rabarbar.około 500 g rabarbaru
- Zmieszaj razem składniki kruszonki – rozgnieć w palcach, tak aby była lekko połączona.130 g mąki pszennej, 70 g masła, 60 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Proste ciasto z rabarbarem na maślance – uwagi
Przepis na to maślankowe ciasto z rabarbarem i kruszonką podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje Wypieki i muszę przyznać, że bardzo przypadło mi do gustu.
Robi się go troszkę inaczej niż wszystkie ciasta na jogurcie/kefirze czy też maślance.
I dzięki temu ma taką inną, fajną strukturę.
Mimo, że ciasto jest gęste, to ma w sobie lekkość :)
A może udźwignąć podczas pieczenia dużo owoców i kruszonki :D
Spróbujcie koniecznie szczególnie, że to ciasto z rabarbarem na maślance na dużą blachę, więc idealne do podzielenia na wiele porcji.
Zamiast rabarbaru możecie użyć inne owoce – także takie mrożone – nie musicie ich wtedy wcześniej rozmrażać.
Wielbicieli rabarbaru zapraszam do wypróbowania również innych przepisów z rabarbarem – np. na migdałową tartę, pieczony rabarbar, czy też mus rabarbarowy.
Polecane ciasta z rabarbarem
Wszystkich wielbicieli orzeźwiających ciast z rabarbarem zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z tym ciekawym warzywem :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy