ciasto z borówkami i budyniową pianką

Przepis na puszysty czekoladowy placek z borówkami i budyniową pianką

Rozkoszuj się aromatem i smakiem z przepisem na puszysty placek z borówkami i lekką budyniową pianką. To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością borówek tworzy prawdziwie wyjątkowy deser. Lekkie wnętrze placka, urozmaicone soczystymi owocami, stanowi idealną harmonię z lekką pianką budyniową, która dodaje świeżości i kremowej konsystencji. Spróbuj tej doskonałej kombinacji, by cieszyć się prawdziwie wykwintnym deserem.

pleśniak z borówkami

Puszysty placek z borówkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste warstwowe ciasta pełne owoców i smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

puszysty placek z borówkami

Puszysty placek z borówkami przepis

Wypieki Beaty
Pyszny i prosty placek czekoladowy z borówkami i pianką budyniową.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours 40 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 3 hours 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 315 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24/24 lub zbliżonej.
Składniki

składniki na czekoladowy placek

składniki na piankę budyniową

  • 5 białek
  • 140 g cukru ((3/4 szklanki) )
  • 80 g masła (rozpuszczonego (może też być olej))
  • 2 budynie śmietankowe ( lub waniliowe po 40 g każdy – bez cukru)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Instrukcja
 

Jak zrobić placek z borówkami i budyniową pianką

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, odłóż mniej więcej 1/3 ciasta, a do większej części dodaj kakao i zagnieć.
    240 g mąki pszennej, 200 g masła, 35 g cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 g gorzkiego kakao
  • Zawiń ciasta w folie i schłodź porządnie – około 2 godziny w zamrażarce.
  • Wyjmij czekoladowe ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ugnieć.
  • Podpiecz 18-20 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
  • Na podpieczony spód wyłóż borówki.
    400 g borówek
  • Białka ubij na sztywno, w trakcie dodaj cukier , cukier waniliowy i ubijaj, aż białka będą gęste i lśniące.
    5 białek, 140 g cukru
  • Dodaj do białek proszek budyniowy oraz ostudzone masło/olej – dokładnie wymieszaj.
    80 g masła, 2 budynie śmietankowe, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Wyłóż pianę na owoce i wyrównaj powierzchnię.
  • Na wierzch zetrzyj białe ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50-55 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 315kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4.6gTłuszcz: 19gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe ciasto z borówkami, ciasto z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
puszysty placek z borówkami

Czekoladowe ciasto z borówkami i pianką – uwagi

Moja córka uwielbia ten puszysty placek z borówkami. Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego stworzonej dla Lidla. Książkę mam od samego początku, ale ten przepis jakoś mnie wcześniej nie zachęcił do wypróbowania – zresztą robiłam kiedyś dość podobne ciasto. Kilka lat temu ciasta owocowe z pianką budyniową były bardzo popularne i zawładnęły polskimi blogami.

Ten placek robiła niedawno moja sąsiadka z synem i moim dzieciom tak ono zasmakowało, że jęczeli mi o jego zrobienie. Jęczeli i jęczeli aż w końcu kupiłam borówki (teraz to jeszcze mrożone) i ciacho upiekłam. Weronika zjadła chyba w sumie z 8 kawałków i wzięła na wynos do szkoły. Zażyczyła sobie również, żebym je częściej piekła.

Po takim szale nie mogłam nie zamieścić również tutaj przepisu na ten borówkowy placek – różni się trochę od mojego pierwszego ciasta z pianką, więc możecie wybrać, który według was jest smaczniejszy :)

Przepis podaję lekko zmodyfikowany i przeliczony na mniejszą foremkę – piekłam w foremce 24/24 cm.

Zapraszam również na naszego swojskiego pleśniaka :D

puszyste ciasto z borówkami
krokusy
puszysty placek z borówkami

Polecane przepisy na wypieki z borówkami

Jeśli uwielbiasz borówki i szukasz więcej przepisów z ich wykorzystaniem, to zobacz co ja upiekłam z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: