Puszysty placek z borówkami
Moja córka uwielbia ten puszysty placek z borówkami.
Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego stworzonej dla Lidla. Książkę mam od samego początku, ale ten przepis jakoś mnie wcześniej nie zachęcił do wypróbowania – zresztą robiłam kiedyś dość podobne ciasto.
Kilka lat temu ciasta owocowe z pianką budyniową były bardzo popularne i zawładnęły polskimi blogami.
Ten placek robiła niedawno moja sąsiadka z synem i moim dzieciom tak ono zasmakowało, że jęczeli mi o jego zrobienie.
Jęczeli i jęczeli aż w końcu kupiłam borówki (teraz to jeszcze mrożone) i ciacho upiekłam.
Weronika zjadła chyba w sumie z 8 kawałków i wzięła na wynos do szkoły. Zażyczyła sobie również, żebym je częściej piekła.
Po takim szale nie mogłam nie zamieścić również tutaj przepisu na ten borówkowy placek – różni się trochę od mojego pierwszego ciasta z pianką, więc możecie wybrać, który według was jest smaczniejszy :)
Przepis podaję lekko zmodyfikowany i przeliczony na mniejszą foremkę – piekłam w foremce 24/24 cm.
Zapraszam również na naszego swojskiego pleśniaka :D

Puszysty placek z borówkami
Składniki
ciasto:
- 240 g (trochę ponad 1,5 szklanki) mąki pszennej
- 200 g masła
- 35 g (3 łyżki) cukru pudru
- 5 żółtek (białka będą użyte do pianki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g (łyżka) gorzkiego kakao
- około 400 g borówek
pianka budyniowa:
- 5 białek
- 140 g (3/4 szklanki) cukru
- 80 g rozpuszczonego masła (może też być olej)
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g - bez cukru
- łyżka cukru waniliowego
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto, odłóż mniej więcej 1/3 ciasta, a do większej części dodaj kakao i zagnieć.
- Zawiń ciasta w folie i schłódź porządnie - około 2 godziny w zamrażarce.
- Wyjmij czekoladowe ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ugnieć.
- Podpiecz 18-20 minut w 180 stopniach.
- Na podpieczony spód wyłóż borówki.
- Białka ubij na sztywno, w trakcie dodaj cukier i ubijaj, aż białka będą gęste i lśniące.
- Dodaj do białek proszek budyniowy oraz ostudzone masło/olej - dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż pianę na owoce i wyrównaj powierzchnię.
- Na wierzch zetrzyj białe ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez około 50-55 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Mam zamrożona aronie. Czy z nią tez wyjdzie mi? ?
Wyjdzie, tylko aronia będzie bardziej cierpka – jeśli by to miało przeszkadzać, to można troszkę dosłodzić ciasto lub same owoce.
Bardzo lubimy borówki i w ciastach a szczególnie takich sprawdzają się przepysznie :)
To prawda :0
Uwielbiam borówki i ciasta z borówkami! Jednak ze zrobieniem tego ciasta poczekam, aż będą dostępne świeże =)
To sobie zapisz, aby nie zapomnieć :)