Puszysty placek z borówkami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Puszysty placek z borówkami

By | 2018-03-15T17:07:20+00:00 2018 Marzec 19th|Ciasta czekoladowe, Ciasta owocowe|

Puszysty placek z borówkami

 

ciasto z borówkami i budyniową pianką

 

Moja córka uwielbia ten puszysty placek z borówkami.

Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego stworzonej dla Lidla. Książkę mam od samego początku, ale ten przepis jakoś mnie wcześniej nie zachęcił do wypróbowania – zresztą robiłam kiedyś dość podobne ciasto.

Kilka lat temu ciasta owocowe z pianką budyniową były bardzo popularne i zawładnęły polskimi blogami.

Ten placek robiła niedawno moja sąsiadka z synem i moim dzieciom tak ono zasmakowało, że jęczeli mi o jego zrobienie.

Jęczeli i jęczeli aż w końcu kupiłam borówki (teraz to jeszcze mrożone) i ciacho upiekłam.

Weronika zjadła chyba w sumie z 8 kawałków i wzięła na wynos do szkoły. Zażyczyła sobie również, żebym je częściej piekła.

Po takim szale nie mogłam nie zamieścić również tutaj przepisu na ten borówkowy placek – różni się trochę od mojego pierwszego ciasta z pianką, więc możecie wybrać, który według was jest smaczniejszy 🙂

Przepis podaję lekko zmodyfikowany i przeliczony na mniejszą foremkę – piekłam w foremce 24/24 cm.

Zapraszam również na naszego swojskiego pleśniaka 😀

 

puszysty placek z borówkami

 

pleśniak z borówkami

 

puszyste ciasto z borówkami

 

krokusy

 

Puszysty placek z borówkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24/24 lub zbliżonej.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
ciasto:
  • 240 g (trochę ponad 1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 35 g (3 łyżki) cukru pudru
  • 5 żółtek (białka będą użyte do pianki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g (łyżka) gorzkiego kakao
  • około 400 g borówek
pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 140 g (3/4 szklanki) cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła (może też być olej)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g - bez cukru
  • łyżka cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, odłóż mniej więcej ⅓ ciasta, a do większej części dodaj kakao i zagnieć.
  2. Zawiń ciasta w folie i schłódź porządnie - około 2 godziny w zamrażarce.
  3. Wyjmij czekoladowe ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  4. Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ugnieć.
  5. Podpiecz 18-20 minut w 180 stopniach.
  6. Na podpieczony spód wyłóż borówki.
  7. Białka ubij na sztywno, w trakcie dodaj cukier i ubijaj, aż białka będą gęste i lśniące.
  8. Dodaj do białek proszek budyniowy oraz ostudzone masło/olej - dokładnie wymieszaj.
  9. Wyłóż pianę na owoce i wyrównaj powierzchnię.
  10. Na wierzch zetrzyj białe ciasto.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 50-55 minut.
  12. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 315 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 33 g Błonnik: 1 g Białka: 4,6 g

 

 

puszysty placek z borówkami

Reklama

6 komentarzy

  1. magdalena 2018/03/23 at 20:20 - Reply

    Mam zamrożona aronie. Czy z nią tez wyjdzie mi? ?

    • wypiekibeaty 2018/03/23 at 21:55 - Reply

      Wyjdzie, tylko aronia będzie bardziej cierpka – jeśli by to miało przeszkadzać, to można troszkę dosłodzić ciasto lub same owoce.

  2. Candy Pandas 2018/03/19 at 10:58 - Reply

    Bardzo lubimy borówki i w ciastach a szczególnie takich sprawdzają się przepysznie 🙂

  3. SnuKraina 2018/03/19 at 08:40 - Reply

    Uwielbiam borówki i ciasta z borówkami! Jednak ze zrobieniem tego ciasta poczekam, aż będą dostępne świeże =)

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: