Puszysty placek z borówkami

 

ciasto z borówkami i budyniową pianką

 

Moja córka uwielbia ten puszysty placek z borówkami.

Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego stworzonej dla Lidla. Książkę mam od samego początku, ale ten przepis jakoś mnie wcześniej nie zachęcił do wypróbowania – zresztą robiłam kiedyś dość podobne ciasto.

Kilka lat temu ciasta owocowe z pianką budyniową były bardzo popularne i zawładnęły polskimi blogami.

Ten placek robiła niedawno moja sąsiadka z synem i moim dzieciom tak ono zasmakowało, że jęczeli mi o jego zrobienie.

Jęczeli i jęczeli aż w końcu kupiłam borówki (teraz to jeszcze mrożone) i ciacho upiekłam.

Weronika zjadła chyba w sumie z 8 kawałków i wzięła na wynos do szkoły. Zażyczyła sobie również, żebym je częściej piekła.

Po takim szale nie mogłam nie zamieścić również tutaj przepisu na ten borówkowy placek – różni się trochę od mojego pierwszego ciasta z pianką, więc możecie wybrać, który według was jest smaczniejszy :)

Przepis podaję lekko zmodyfikowany i przeliczony na mniejszą foremkę – piekłam w foremce 24/24 cm.

Zapraszam również na naszego swojskiego pleśniaka :D

 

puszysty placek z borówkami

 

pleśniak z borówkami

 

puszyste ciasto z borówkami

 

krokusy

 

puszysty placek z borówkami

Puszysty placek z borówkami

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24/24 lub zbliżonej.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz 40 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 3 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 315 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 240 g (trochę ponad 1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 35 g (3 łyżki) cukru pudru
  • 5 żółtek (białka będą użyte do pianki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g (łyżka) gorzkiego kakao
  • około 400 g borówek

pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • 140 g (3/4 szklanki) cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła (może też być olej)
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g - bez cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, odłóż mniej więcej 1/3 ciasta, a do większej części dodaj kakao i zagnieć.
  • Zawiń ciasta w folie i schłódź porządnie - około 2 godziny w zamrażarce.
  • Wyjmij czekoladowe ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ugnieć.
  • Podpiecz 18-20 minut w 180 stopniach.
  • Na podpieczony spód wyłóż borówki.
  • Białka ubij na sztywno, w trakcie dodaj cukier i ubijaj, aż białka będą gęste i lśniące.
  • Dodaj do białek proszek budyniowy oraz ostudzone masło/olej - dokładnie wymieszaj.
  • Wyłóż pianę na owoce i wyrównaj powierzchnię.
  • Na wierzch zetrzyj białe ciasto.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50-55 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 315kcalWeglowodany: 33gBiałko: 4.6gTłuszcz: 19gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

puszysty placek z borówkami