Przepis na sernik krówkowy
Przepis na sernik kajmakowy na spodzie z ciasteczek
Zapraszam na bardzo prosty i jednocześnie pyszny sernik krówkowy zrobiony z masą kajmakową dodaną do masy twarogowej. Dzięki kajmakowi sernik nabiera pięknego karmelowego koloru oraz fajnego smaku i słodyczy. Idealnie wygląda na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Taki sernik kajmakowy możecie przygotować na weekend do kawki, albo nawet na święta, bo prezentuje się rewelacyjnie.
Spis treści
Sernik kajmakowy przepis krok po kroku
Już dziś wypróbuj ten przepis na pyszny sernik kajmakowy i zachwyć rodzinę i przyjaciół jego niezwykłym smakiem. Jestem przekonana, że go pokochają.
Sernik krówkowy przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki spodu na sernik kajmakowy
- 18 ciasteczek oreo (lub ciastek Neo z Lidla)
- 60 g masła (rozpuszczonego )
składniki masy twarogowej na sernik
- 1 kg twarogu sernikowego (najlepiej tłustego i dobrej jakości)
- 1 puszka masy krówkowej (o masie ok 500 g (odkładamy około 3 łyżki do dekoracji) )
- 3 jajka (rozmiar L)
- 3-5 łyżek cukru ((zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać))
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo
- płatki migdałowe (albo posiekane orzechy lub pokruszone ciasteczka do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do sernika
- Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to przełóż je do grubego woreczka i pokrusz je wałkiem – lekko uderzając i wałkując, aż się dokładnie pokruszą) a potem dokładnie zmieszaj ciasteczka z rozpuszczonym masłem.18 ciasteczek oreo, 60 g masła
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną.
- Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i dokładnie ubij na dnie, na koniec wyrównaj powierzchnię.
Jak zrobić sernik krówkowy
- Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj masę kajmakową, wbij jajka. Dodaj mąkę ziemniaczaną (jeśli jej nie masz, to możesz użyć budyń w proszku – taki waniliowy lub śmietankowy, albo nawet karmelowy – użyj opakowanie o wadze około 40 g). Na koniec możesz dodać jeszcze trochę cukru, jeśli lubisz bardziej słodkie serniki. Wszystkie składniki razem zmiksuj mikserem na średnich obrotach – miksuj tylko tak długo aż otrzymasz jednolitą karmelową masę.1 kg twarogu sernikowego, 1 puszka masy krówkowej, 3 jajka, 3-5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Gotową masę sernikową wyłóż na ciasteczkowy spód.
- Piecz sernik kajmakowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez 1,5 godziny. Ja swoje serniki zawsze piekę w takiej niższej temperaturze, za to dłużej – dzięki temu sernik nie opada po upieczeniu. Przez niższą temperaturę sernik nie rośnie tak gwałtownie podczas pieczenia, więc potem również nie opada. Ważne jest tu także pieczenie sernika w trybie góra/dół, a nie w trybie termoobiegu. Termoobieg również powoduje, że sernik bardziej gwałtownie rośnie. Jeśli chcesz to możesz również sernik upiec w kąpieli wodnej. Możesz pod przepisem zobaczyć mój krótki film video, gdzie pokazuję jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
- Po około 1,5 godzinie pieczenia sernika wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika. Sernik kajmakowy pozostaw jeszcze w środku, aż do momentu ostudzenia piekarnika. Wtedy dopiero wyjmij go z piekarnika.
- Sernik kajmakowy najlepiej teraz wstaw na noc do lodówki aby się dobrze schłodził.płatki migdałowe
Jak udekorować sernik krówkowy
- Następnego dnia posmaruj wierzch sernika pozostawioną masą krówkową i posyp posiekanymi migdałami (albo płatkami migdałowymi) albo posiekanymi orzechami.
- Możesz też posypać sernik pokruszonymi ciasteczkami.
Notatki
Prywatne
Sernik kajmakowy na ciasteczkowym spodzie z oreo – uwagi
Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia. W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji. Wypróbujcie, bo warto – szczególnie jeśli lubicie serniki.
Jak zrobić sernik z kajmakiem – wskazówki
Zacznijcie od przygotowania spodu z ciasteczek. Ja swój spód ciasteczkowy zrobiłam z ciasteczek oreo, które rozdrobniłam malakserem i zmieszałam z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiłam całe dno foremki. Teraz czas na masę sernikową – ja jak zwykle wszystkie składniki przełożyłam do misy miksera i zmiksowałam krótko – do ładnego połączenia. Przygotowując sernik nie rozdzielam białek na żółtka i białko, tylko dodaję całe jajka do twarogu i krótko miksuję atak by nie napowietrzyć za mocno masy.
Jak upiec sernik, aby nie opadał?
Ja go piekę w niższej temperaturze – zwykle jest to 150 stopni i w trybie góra/dół. Sernik piekę dłużej, bo około 1,5 godziny. Niższa temperatura sprawia, że sernik nie rośnie gwałtownie, więc też później nie opada. Po upieczeniu nie wyciągam go od razu z piekarnika, tylko go wyłączam, lekko uchylam i studzę sernik w piekarniku. Na koniec sernik chowam jeszcze do lodówki, aby się schłodził – najczęściej zostawiam go w lodówce na całą noc i dopiero następnego dnia podaję do jedzenia.
Sernik kajmakowy może być również upieczony w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiecie jak upiec sernik w kąpieli wodnej, to polecam mój krótki film video, gdzie pokazuję, jak przygotować formę do pieczenia w kąpieli.
Mam nadzieję, że z tymi wskazówkami uda się wam każdy sernik! Upieczcie koniecznie ten sernik kajmakowy i dajcie znać jak wam smakował. A potem zajrzyjcie do moich innych przepisów na serniki – może przypadnie wam do gustu sernik starciatella, albo sernik oreo na zimno, albo sernik czarny las – mega czekoladowy, a do tego podany z wiśniami.
A tu są moje wcześniejsze zdjęcia tego sernika – wreszcie doczekał się nowych, które w pełni oddają jego „wspaniałość” :)
Polecane przepisy na serniki
Wszystkich wielbicieli serników zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo apetycznych przepisów zarówno na serniki pieczone jak i na serniki bez pieczenia. Tutaj polecam Wam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik krówkowy
Przepis na sernik kajmakowy na spodzie z oreo to prosty i szybki przepis na pyszny sernik. Na spód ciasteczkowy możesz użyć dowolne ciasteczka markizy, a nawet zwykłe herbatniki - wtedy możliwe, że będzie trzeba dodać trochę więcej masła, aby ciasteczka się lepiej zlepiły. Sernik kajmakowy zrobiony jest z zaledwie kilku składników. A do tego jest bardzo prosty. Wszystkie składniki sernika miksujemy razem jednocześnie - tylko do gładkiego połączenia. Krówkowy sernik pieczemy i studzimy, a przed podaniem smarujemy jego wierzch odrobiną odłożonej masy kajmakowej i posypujemy migdałami, albo pokruszonymi ciasteczkami. Serniki piekę zawsze w niższej temperaturze, za to piekę je dłużej. To sprawia, że sernik nie opada.
Sernik kajmakowy przepis
Sernik z oreo i kajmakiem smakuje po schłodzeniu wyśmienicie. A kajmak na wierzchu dodaje mu słodyczy i pysznego smaku. Taki sernik krówkowy możecie przygotować na święta, albo na różne rodzinne okazje i imprezy. Kajmak dodany do masy twarogowej zupełnie zmienia smak sernika i znacznie podnosi jego walory smakowe. Koniecznie upieczcie ten sernik z kajmakiem i pokażcie jego zdjęcia.
Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na serniki, polecam między innymi sernik z mlekiem w proszku albo sernik czekoladowy.