Tort makowy z białą czekoladą
Przepis na tort na biszkopcie z makiem przekładanym musem z białej czekolady
Na specjalne okazje takie jak urodziny czy imieniny a także święta polecam ten przepyszny tort makowy z białą czekoladą. Mamy tutaj cudny biszkopt makowy zrobiony z niemielonym makiem i migdałami, który przełożony jest pysznym i delikatnym musem z białą czekoladą. Całość tworzy niezwykle harmonijne połączenie smaków, które zasmakuje każdemu. Gorąco polecam!
Spis treści
Tort makowy z musem z białej czekolady przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasta z makiem, to przygotuj ten rewelacyjny tort z makowym biszkoptem przełożonym lekkim i puszystym musem z białej czekolady.
Tort makowy z białą czekoladą przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22-23 cm.
Składniki
składniki na biszkopt z makiem do tortu
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 2 łyżki migdałów (mielonych )
- 120 g mąki pszennej (- niepełna szklanka)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 200 g maku (niemielonego )
składniki na mus z białej czekolady do tortu
- 170 g mleka
- 35 g cukru
- 70 g żółtek ((u mnie to były 4 żółtka))
- 6 g żelatyny (- mniej więcej 3 łyżeczki)
- 35 g wody
- 125 g białej czekolady
- 400 g śmietany kremówki (ubitej)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt makowy do tortu
- Białka ubij na pianę,5 białek
- Dodaj stopniowo cukier puder i ciągle miksuj – aż białka będą białe i bardzo gęste.150 g cukru pudru
- Dodaj żółtka i zmiksuj na najniższych obrotach.5 żółtek
- Migdały wymieszaj z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem.2 łyżki migdałów, 120 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 200 g maku
- Powoli połącz suche składniki z masą jajeczną, wymieszaj delikatnie.
- Tortownicę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą, wlej do niej ciasto.
- Piecz w temperaturze 180ºC (góra/dół) przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Wystudź i przekrój wzdłuż na trzy blaty.
Jak zrobić mus z białej czekolady do tortu
- Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.70 g żółtek, 35 g cukru
- Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce aby stała się płynna.6 g żelatyny, 35 g wody
- Zagotuj mleko i wmieszaj w niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając podgrzej (uważaj aby nie zrobić jajecznicy ;)).170 g mleka
- Pokruszoną czekoladę zalej przygotowanym mlekiem i dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.125 g białej czekolady
- Zdejmij z ognia i ostudź.
- Dodaj połowę połowę ubitej kremówki i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę śmietany i wymieszaj.400 g śmietany kremówki
- Mus najlepiej teraz schłodzić, aby nie siadł pod ciężarem ciasta (ja włożyłam go na 20 minut do zamrażarki i mieszałam co jakiś czas).
Tort makowy z białą czekoladą – złożenie
- Na spód ciasta nałóż trochę większy rant (może być z większej tortownicy), nasącz ponczem (ja zrobiłam poncz z rumu rozrzedzonego ciepłą wodą) i wyłóż część musu, tak aby wypełnił też boki wokół ciasta.
- Na wierzchu ułóż drugi krążek ciasta, nasącz go i wyłóż część musu (również musi wypełnić przestrzeń wokół ciasta), to samo zrób z ostatnim krążkiem.
- Tort włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc).
Jak zrobić glazurę czekoladową do oblania tortu
- Żelatynę zamocz w odrobinie zimnej wody do napęcznienia.1 g żelatyny
- Mleko zagotuj z glukozą, dodaj żelatynę, wymieszaj i tak przygotowaną emulsją zalej pokruszoną czekoladę i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści.60 g mleka, 25 g glukozy, 150 g czekolady
- Odstaw glazurę do ostudzenia i lekkiego stężenia.
- Glazurą oblej tort – od środka na zewnątrz i lekko rozsmaruj szpatułką po wierzchu. Pozwól, aby sama spłynęła na boki.
- Nie należy dodatkowo wygładzać boku tortu.
- Tort przełóż na paterę i udekoruj według uznania – ja użyłam karmelizownych orzechów, kawałków ze skarmelizowanego cukru i cienkich kawałków białej czekolady.
Notatki
Prywatne
Tort z biszkoptem makowym i białą czekoladą – uwagi
Z okazji swoich urodzin upiekłam tort z samych składników, które najbardziej uwielbiam.
Jest więc mak (pycha), poncz z rumem (pycha), biała czekolada (mniam), polewa z gorzkiej czekolady – po prostu obłęd!
Przepis na biszkopt z makiem zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki , a mus z białej czekolady i glazura z czekolady zrobione są według przepisów z gazetki „Palce lizać” dołączonej do Gazety Wyborczej :)
W efekcie otrzymałam pyszny, lekki i wilgotny tort z musem z białej czekolady.
Koniecznie musicie zrobić ten torcik!
Może jest przy nim trochę zabawy, ale efekt jest tego wart :)
Zobaczcie również inne moje przepisy na torty idealne na urodziny i nie tylko.
Polecane przepisy na torty urodzinowe
Na urodziny i nie tylko polecam również inne przepisy na pyszne torty. Tutaj mam dla was trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort makowy z białą czekoladą
Przepis na biszkopt z makiem przełożony musem z białej czekolady to strzał w 10! Pyszny biszkopt z makiem nasączyłam odrobiną wody z rumem, a potem przełożyłam nieziemskim puszystym musem z białej czekolady i śmietany kremówki. Na koniec cały tort polałam glazurą czekoladową. Ten tort makowy z białą czekoladą smakował jak marzenie! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Tort z makiem i czekoladą
Zobaczcie mój dokładny przepis na tort z makiem i sprawdźcie jak zrobić tort makowy z musem z białej czekolady. Ten tort to idealny tort urodzinowy albo możecie to też zrobić na święta. Idealnie sprawdzi się jako tort na Boże Narodzenie. Koniecznie zróbcie taki tort makowy z białą czekoladą dla kogoś kochanego :) Zobaczcie również mój przepis na tort z makiem i żelką brzoskwiniową.