Twarogowa drożdżówka ryżowa
Przepis na twarogową drożdżówkę ryżową bez laktozy i bez glutenu :)
wpis zawiera lokowanie produktu
Bezglutenowa twarogowa drożdżówka ryżowa na mące ryżowej i kokosowej to propozycja dla osób, które z różnych przyczyn muszą unikać glutenu i laktozy w swojej diecie. To wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale także prostotą i zdrowymi składnikami. Mąka ryżowa, z której przygotowana jest drożdżówka, to alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które cierpią na celiakię lub nietolerancję glutenu. Wypieki z mąki ryżowej są delikatne i lekkie, a przy tym pełne smaku. Dodatkowo to ciasto jest bez laktozy, dzięki czemu osoby, które unikają nabiału, również mogą cieszyć się jej smakiem. Drożdżówka na mące ryżowej i bez laktozy to zdrowy i pożywny wypiek, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Bezglutenowa drożdżówka ryżowa z twarogiem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na ciasto drożdżowe idealne przy różnych dietach eliminacyjnych, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Twarogowa drożdżówka ryżowa przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy 22-24 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto drożdżowe:
- 15 g świeżych drożdży ((lub opakowanie 7 g suszonych))
- 120 ml mleka (Wydojone bez laktozy Mlekowita(użyłam 3,2 %))
- 1 łyżeczka cukru ( – do drożdży)
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g jogurtu ( Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita)
- 2 jajka (- użyłam rozmiar L)
- 50 g oleju
- 40 g cukru
składniki na nadzienie twarogowe
- 1 opakowanie twarogu półtłustego ((230 g) klinek Mlekowita)
- ok 60 g jogurtu ( Polskiego naturalnego bez laktozy Mlekowita)
- ok 30 g cukru ( – lub do smaku)
- 1 żółtko
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenową drożdżówkę ryżową
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru, wlej powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko i dokładnie rozmieszaj.15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml mleka
- Przykryj kubek z drożdżami i odstaw na około 15 minut.
- W misie miksera umieść obydwie mąki, cukier, jajka, jogurt i olej.150 g mąki ryżowej, 50 g mąki kokosowej, 2 jajka, 50 g oleju, 40 g cukru, 50 g jogurtu
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – będzie ono bardziej grudkowate i nie utworzy jednolitej masy.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj nadzienie z twarogu.
Jak zrobić nadzienie z twarogu do bezglutenowej drożdżówki
- Twaróg półtłusty bez laktozy przełóż do miseczki, dodaj 2 czubate łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru i żółtko.1 opakowanie twarogu półtłustego, ok 60 g jogurtu, 1 żółtko, ok 30 g cukru
- Rozgnieć wszystko razem widelcem i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli masa jest za gęsta, to dodaj odrobinę jogurtu i ewentualnie dosłodź do smaku.
- Formę o średnicy około 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie przemieszaj i przełóż do formy.
- Na wierzch ciasta wyłóż masę twarogową.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut – do zarumienia.
- Po upieczeniu ostudź.
- Podawaj ze świeżymi owocami – ja użyłam truskawki, które delikatnie rozgniotłam widelcem.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bezglutenowa drożdżówka ryżowa – wskazówki
Twarogowa drożdżówka ryżowa, to ciasto idealne dla wszystkich osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jest przede wszystkim bez laktozy – w cieście wykorzystałam nowe produkty firmy Mlekowita. W serii „Bez Laktozy” znajdziecie między innymi mleko, jogurt naturalny i masło – wszystko czego wam trzeba do pysznego ciasta. Ja jeszcze dodatkowo zadbałam o wszystkich uczulonych lub eliminujących w swojej diecie gluten i zamiast zwykłej mąki pszennej wykorzystałam mieszankę mąki ryżowej z białego ryżu i mąki kokosowej. Zastosowanie tych mąk (a szczególnie kokosowej) bardzo podniosło walory smakowe ciasta.
Pierwszy raz robiłam taką bezglutenową drożdżówkę i byłam bardzo ciekawa jak wyjdzie. Ciasto nie jest gęste i zwarte jak zrobione ze zwykłej mąki. Jest bardziej grudkowate, ale ładnie wyrasta (chociaż mniej spektakularnie). Jeśli w waszej diecie eliminujecie laktozę i gluten, a do tej pory mogliście pomarzyć sobie tylko o pysznej drożdżówce, to ja wam gorąco polecam tą bezglutenową drożdżówkę bez laktozy, bo jest na prawdę pyszna – szczególnie podana ze świeżymi owocami :)
Koniecznie wypróbujcie również przepisy na babeczki bezglutenowe, ciasto kokosowe fit, albo przepis na zdrowe brownie.
Polecane przepisy na ciasta bezglutenowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na bezglutenowe słodkie wypieki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Przepis bierze udział w konkursie Mlekowity :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Twarogowa drożdżówka ryżowa
Przepis na bezglutenową drożdżówkę bez laktozy to przepis idealny dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej i na diecie bez laktozy. Do jej przygotowania użyłam produkty mleczne bez laktozy. Ciasto jest bez glutenu, bo zamiast mąki pszennej użyłam mąkę ryżową i mąkę kokosową. Tak powstała ryżowa drożdżówka z twarogiem. Tą drożdżówkę z twarogiem mogą oczywiście zjeść wszyscy, a nie tylko osoby na diecie eliminacyjnej. Na pewno takie bezglutenowe ciasto drożdżowe smakuje inaczej niż tradycyjna drożdżówka na mące pszennej. Inaczej, ale nie gorzej! Sami się przekonajcie.
Bezglutenowe ciasto drożdżowe przepis
Przepis na bezglutenowe ciasto drożdżowe z twarogiem to fajne i bardzo smaczne bezglutenowe ciasto z twarogiem. Zajrzyjcie od mojego przepisu na ryżową drożdżówkę i sprawdźcie jak zrobić bezglutenowe ciasto drożdżowe. To nie jest trudne! I nie wymaga jakichś skomplikowanych składników. Ta twarogowa drożdżówka ryżowa na pewno zasmakuje każdemu!
Wypróbujcie również inne moje wypieki bez glutenu - polecam wam między innymi bezglutenowe ciasteczka orzechowe, wegańskie beglutenowe muffinki z jagodami, czy proste bezglutenowe kokosowe ciasto z truskawkami.