Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki z papryczkami jalapeno

By |2017-10-09T19:48:07+00:002017 Październik 9th|Babeczki, Warzywa na słodko|

Babeczki z papryczkami jalapeno

 

babeczki z lukrem pomarańczowym

 

To się musiało wcześniej, czy później tak skończyć.

Miłość mojego męża do ostrych papryczek rośnie z roku na rok, a nasz balkon jest tak zastawiony paprykami, że trudno na niego wyjść.

Papryki zjadamy na bieżąco, robimy je w zalewie jako zapasy na zimę, mąż robi ostre sosy i suszy je.

Gdy zobaczyłam u Sally przepis na słodkie kukurydziane babeczki z papryczkami jalapeno wiedziałam, że muszę je mu upiec.

Do babeczek dodałam oczywiście nasze balkonowe ostre papryczki jalapeno, które zdążyły już ładnie się wybarwić na czerwono.

Muszę przyznać, że babeczki wyszły czadowe – zwłaszcza z dodatkiem pomarańczowego lukru na wierzchu i nasionami granatu.

Nic niespodziewający się człowiek je sobie taką słodziutką babeczkę, a tu nagle niespodzianka – coś tam lekko pali w przełyku 😀

Mówię wam – BOMBA!

Koniecznie spróbujcie 🙂

Z przepisu otrzymacie 12-14 babeczek.

 

babeczki z papryczkami jalapeno

 

babeczki z granatem

 

babeczki kukurydziane z lukrem

 

babeczki kukurydziane z papryczką

 

 

Babeczki z papryczkami jalapeno
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 14 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 14
Składniki
babeczki:
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 115 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 30 ml oleju
  • 70 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 240 ml maślanki
  • 1-3 papryczki jalapeno lub inne ostre (użyłam 3 nieduże)
lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • około 2-3 łyżki soku pomarańczowego
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. W dużej misce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  3. W drugiej misce zmieszaj przestudzone masło, olej, miód, jajko i cukier - dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj maślankę - wymieszaj.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  5. Dodaj pokrojoną drobno paprykę - wymieszaj.
  6. Nałóż ciasto do papilotek na babeczki.
  7. Piecz 5 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz przez około 15 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Do cukru pudru dodaj po łyżce sok z pomarańczy, gdy będzie miał dobrą konsystencję - gęstą ale lekko lejącą, posmaruj nim babeczki.
  10. Wierzch babeczek możesz dodatkowo udekorować ziarenkami granatu.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 214 Tłuszcze: 10g Węglowodany: 29,6g Błonnik: 0,3g Białka: 2,6g

 

babeczki z papryczkami jalapeno

 

Reklama

4 komentarze

  1. Wow to są takie babeczki z pazurem xD

  2. Karolina 2017/10/09 at 13:50 - Reply

    Wow. Ale fajne! 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: