Przepis na słodkie babeczki z papryczkami jalapeno


babeczki jalapeno


To się musiało wcześniej, czy później tak skończyć.

Miłość mojego męża do ostrych papryczek rośnie z roku na rok, a nasz balkon jest tak zastawiony paprykami, że trudno na niego wyjść.

Papryki zjadamy na bieżąco, robimy je w zalewie jako zapasy na zimę, mąż robi ostre sosy i suszy je.

Gdy zobaczyłam u Sally przepis na słodkie kukurydziane babeczki z papryczkami jalapeno wiedziałam, że muszę je mu upiec.

Do babeczek dodałam oczywiście nasze balkonowe ostre papryczki jalapeno, które zdążyły już ładnie się wybarwić na czerwono.

Muszę przyznać, że babeczki jalapeno wyszły czadowe – zwłaszcza z dodatkiem pomarańczowego lukru na wierzchu i nasionami granatu.

Nic niespodziewający się człowiek je sobie taką słodziutką babeczkę, a tu nagle niespodzianka – coś tam lekko pali w przełyku :D

Mówię wam – BOMBA!

Koniecznie spróbujcie :)

Z przepisu otrzymacie 12-14 babeczek.

Przejdź do przepisu Przejdź do Video Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

babeczki z papryczkami jalapeno

babeczki z granatem

babeczki kukurydziane z lukrem

babeczki kukurydziane z papryczką

Babeczki z papryczkami jalapeno przepis do druku

babeczki jalapeno

Babeczki z papryczkami jalapeno

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykłe słodkie babeczki kukurydziane z papryczkami jalapeno.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 14
Kalorie 214 kcal

Składniki

babeczki:

lukier:

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  • W dużej misce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    120 g mąki kukurydzianej, 125 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 szczypta soli
  • W drugiej misce zmieszaj przestudzone masło, olej, miód, jajko i cukier - dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj maślankę - wymieszaj.
    115 g masła, 30 ml oleju, 70 g cukru, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 240 ml maślanki
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
  • Dodaj pokrojoną drobno paprykę - wymieszaj.
    1-3 papryczki jalapeno
  • Nałóż ciasto do papilotek na babeczki.
  • Piecz 5 minut w 220 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz przez około 15 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Do cukru pudru dodaj po łyżce sok z pomarańczy, gdy będzie miał dobrą konsystencję - gęstą ale lekko lejącą, posmaruj nim babeczki.
    100 g cukru pudru, 2-3 łyżki soku pomarańczowego
  • Wierzch babeczek możesz dodatkowo udekorować ziarenkami granatu.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 214kcalWeglowodany: 29.6gBiałko: 2.6gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babeczki z papryczkami jalapeno