Babka bananowa
Przepis na babkę bananową z polewą peanut butter
Dziś u mnie pyszna i piękna babka bananowa oblana obłędną polewą orzechową zrobioną z masła orzechowego. Puszyste ciasto bananowe doskonale smakuje w połączeniu z masłem orzechowym. A przez pieczenie w formie do babki ciasto zyskuje mnóstwo uroku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Spis treści
Babka bananowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne i puszyste babki, to koniecznie upiecz taką z bananami i orzechowym lukrem.
Babka bananowa przepis
Składniki
składniki na babkę bananową
- 450 g mąki pszennej (- 3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 2 banany (dojrzałe – – rozgniecione)
- 250 ml mleka
- 180 ml oleju
- 200 g cukru (- 1 szklanka)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka (rozmiar L)
składniki na polewę orzechową na babkę
- 100 g kremowego masła orzechowego
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru (- lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić babkę bananową
- Zmieszaj razem mąkę, proszek od pieczenia, sól i cynamon.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szczypta soli
- Rozgniecione banany wymieszaj z mlekiem i olejem.2 banany, 250 ml mleka, 180 ml oleju
- Jajka zmiksuj z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą, gęstą masę.200 g cukru, 3 jajka, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- Dodaj do masy jajecznej na zmianę mąkę i mokre składniki – nie miksuj za długo – tylko do połączenia składników.
- Formę do pieczenia babek wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić polewę orzechową na babkę bananową
- Śmietanę kremówkę wlej do rondelka, dodaj masło orzechowe i gotuj na małym ogniu, aż masło się ładnie połączy z kremówką.125 ml śmietany kremówki, 100 g kremowego masła orzechowego
- Dodaj cukier puder – do smaku – wg mnie dwie łyżki cukru w zupełności wystarczą.2 łyżki cukru pudru
- Polej polewą babkę.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Bananowa babka z polewą orzechową – uwagi
Taka babka bananowa „chodziła” za mną już od dłuższego czasu.
Kiedyś wycięłam sobie z jakieś gazetki przepis na babkę bananową wg Grzegorza Łapanowskiego i planowałam właśnie ją upiec.
Niestety okazało się, że kartkę z przepisem gdzieś zgubiłam.
Tak się przywiązałam już do myśli o babce z bananami, że sobie sama pomieszałam składniki i oto proszę ona – w całej swej okazałości :D
Jak zrobić bananową babkę – wskazówki
Potrzebujecie tu podstawowe składniki – mąka, jajka, cukier, mleko i olej. Oraz oczywiście banany.
Ja użyłam dwa dojrzałe banany – o wadze około 100 g każdy. Banany wystarczy pokroić w plastry i potem rozgnieść dokładnie widelcem.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i potem podajemy do nich mokre i suche składniki.
Babkę pieczemy i studzimy, a potem dekorujemy polewą.
Zapewne jesteście zainteresowani czym ją polałam, co?
Otóż nie jest to karmel, ani masa kajmakowa – o nie.
To coś znacznie pyszniejszego :D
Zrobiłam polewę z masła orzechowego.
Bożżżż, jaka ona jest pyszna – nie mogłam się powstrzymać od podjadania!
Do babki bananowej pasuje wręcz idealnie – jeśli nie macie uczulenia na orzeszki ziemne, to koniecznie zróbcie ją.
A jak macie często nadmiar dojrzałych bananów, to koniecznie zajrzyjcie do mojego kącika bananowych przepisów.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne domowe babki. Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na babkę z batatami, babkę porzeczkowo-kokosową albo piękną babkę tęczową.
Polecane przepisy na babki
Zobacz również inne moje przepisy na pyszne babki o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka bananowa przepis
Przepis na babkę bananową z polewą z masła orzechowego. Babka bananowa przepis krok po kroku. Dokładny przepis na babkę z bananami i masłem orzechowym. Ciasto bananowe z masłem orzechowym.
Jak zrobić babkę z bananami?
Ten dokładny przepis na ciasto z bananami i polewą z masła orzechowego pozwoli wam upiec pyszne ciasto.
Wypróbujcie także przepisy na babkę trójkolorową, ciasto z mlekiem skondensowanym albo wilgotną babkę zaparzaną mlekiem.
Wszystkie te babki będą idealne na Wielkanoc i nie tylko!