Babka na mleku skondensowanym
Przepis na babkę na mleku skondensowanym pomarańczowo-imbirową
Jeśli szukasz czegoś wyjątkowo aromatycznego i jednocześnie łatwego w przygotowaniu, to mam dla Ciebie idealną propozycję – babka na mleku skondensowanym z imbirem i skórką pomarańczową!
Ta puszysta i wilgotna babka ma w sobie wszystko, co najlepsze – aromatyczny imbir, który dodaje jej wyjątkowego charakteru, oraz skórkę pomarańczową, która nadaje jej orzeźwiającego smaku. A wszystko to połączone w jednej cudownie puszystej teksturze. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Babka na mleku skondensowanym przepis krok po kroku
Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na babkę wielkanocną (i nie tylko), to ta babka z imbirem i pomarańczą jest właśnie dla Ciebie! Spróbuj jak smakuje to połączenie!
Babka na mleku skondensowanym przepis
Wyposażenie
- Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki
składniki na babkę z mlekiem skondensowanym i imbirem
- 200 g masła (miękkiego )
- 70 g cukru pudru
- 3 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego ( – około 260 g)
- skórka ( starta z jednej pomarańczy albo aromat pomarańczowy)
- ok 2 cm imbiru (startego na tarce, albo czubata łyżeczka mielonego imbiru)
składniki na lukier do babki
- 100 g cukru pudru
- około 2-3 łyżki soku ( z pomarańczy albo wody)
Instrukcja
Jak zrobić babkę z mlekiem skondensowanym i imbirem
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą gęstą masę, dodaj do niego mleko skondensowane i zmiksuj.200 g masła, 70 g cukru pudru, 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jajka wbij pojedynczo do masy maślanej i krótko zmiksuj.3 jajka
- Dodaj mąkę, skórkę pomarańczową (albo aromat) i imbir – zmiksuj tylko do połączenia składników – nie miksuj za długo.skórka, ok 2 cm imbiru
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki na babki z kominkiem.
- Piecz około 50 minut w 180 stopniach (góra-dół) – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Cukier puder połącz z sokiem albo z wodą – dodawaj sok po łyżce i dokładnie mieszaj.100 g cukru pudru, około 2-3 łyżki soku
- Polej lukrem babkę, udekoruj skórką pomarańczową.
Prywatne
Babka z imbirem i pomarańczą – uwagi
Na Wielkanoc polecam Wam pyszną maślaną babkę na mleku skondensowanym o pomarańczowo-imbirowym smaku.
Babka jest bardzo prosta do przygotowania i szybka, ładnie wyrasta i smakuje tak, jak babka powinna smakować :)
Udekorujcie ją lukrem z sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową, a będzie się idealnie prezentować na wielkanocnym stole.
Ze względu na słodzone mleko skondensowane, używamy do babki już tylko niewielką ilość cukru.
Ja do ciasta dodałam świeżo utarty korzeń imbiru – jego smak jest dużo intensywniejszy od imbiru w proszku, ale jeśli nie macie świeżego imbiru to spokojnie możecie użyć imbir z torebki.
Dodajcie do babki startą skórkę z pomarańczy (wcześniej porządnie ją wyszorujcie, a najlepiej sparzcie wrzątkiem), ale ostatecznie możecie użyć po prostu aromat pomarańczowy.
Ta babka z imbirem to doskonały wybór na popołudniową herbatę lub kawę, ale równie dobrze sprawdzi się jako deser po obiedzie. Idealnie pasuje też na rodzinne uroczystości czy przyjęcia, a dzięki swojemu unikalnemu smakowi z pewnością zachwyci każde podniebienie.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz nowych smaków, to babka na mleku skondensowanym z imbirem i skórką pomarańczową to właśnie dla Ciebie! A jeśli zdecydujesz się ją przygotować, to zapewniam, że nie będziesz żałować – to pyszna i aromatyczna uczta dla podniebienia!
Jeśli lubicie takie pomarańczowe ciasta, to mam jeszcze dla Was przepis na babkę pomarańczową na piwie, albo na puszystą babkę pomarańczową :)
Polecane przepisy na babki
Jeśli lubisz pyszne i piękne babki pieczone w formie z kominkiem, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na rewelacyjne babki. Ja tu polecam między innymi takie domowe babki:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Babka na mleku skondensowanym
Przepis na wilgotną babkę pomarańczowo-imbirową to idealna babka na Wielkanoc. Proste i szybkie przygotowanie oraz aromatyczne składniki zapewniają ciastu niebywały smak. Babka z mlekiem skondensowanym i pomarańczami smakuje wybornie! Zresztą to ciasto pomarańczowo-imbirowe będzie świetnie nie tylko na święta, ale również jako proste ciasto na weekend.
Pomarańczowa babka z mlekiem skondensowanym
Babka na mleku skondensowanym to świetne i bardzo smaczne ciasto. Do tego dzięki użyciu słodzonego mleka skondensowanego dodajemy do tej pomarańczowej babki dużo mniej cukru. Koniecznie zobaczcie mój przepis na babkę pomarańczowo-imbirową i sprawdźcie jak zrobić babkę na mleku skondensowanym. Polecam tą babkę na Wielkanoc i nie tylko. Babka na mleku skondensowanym na pewno zasmakuje każdemu.
Polecam wam również inne moje wypieki z mlekiem skondensowanym, znajdziecie na blogu między innymi przepis na babeczki szampańskie, ciasto tres leches albo sernik na mleku skondensowanym.