Brownie z jagodowym musem
Przepis na ciasto brownie z jagodami
Zapraszam dziś na niezwykle pyszne i do tego piękne ciasto brownie z jagodowym musem. Tu mocno czekoladowe ciasto po upieczeniu i ostudzeniu posmarowałam lekkim i mocno owocowym musem z jagód i polałam cienką warstwą galaretki. Ciasto wyszło nieziemsko pyszne i każdy był nim zachwycony. Gwarantuję, że Wy również będziecie zachwyceni!
Spis treści
Brownie z jagodowym musem przepis krok po kroku
Jeśli lubicie ciasta czekoladowe i do tego uwielbiacie lekkie musy, to koniecznie spróbujcie tego połączenia smaków!
Brownie z jagodowym musem przepis
Składniki
składniki na czekoladowe brownie:
- 125 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml wody
- 2 łyżki likieru amaretto (- opcjonalnie)
- 5 białek (z jajek rozmiar L)
- 5 żółtek
- 180 g drobnego cukru (- niepełna szklanka)
- 40 g mąki pszennej (- 1/4 szklanki)
składniki na mus jagodowy
- 450 g jagód
- 10 g żelatyny ((1 czubata łyżka stołowa) plus około 4 łyżki wody do żalatyny)
- sok z 1 cytryny
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 500 ml śmietanki kremówki 36% ((zimnej))
Instrukcja
Jak zrobić ciasto brownie
- W rondelku zagotuj masło, połamaną czekoladę, wodę i amaretto (możesz użyć też np rum) – zamieszaj, aby czekolada się rozpuściła.125 g masła, 200 g gorzkiej czekolady, 100 ml wody, 2 łyżki likieru amaretto
- Masę zdejmij z kuchenki i ostudź.
- Białka zmiksuj z cukrem na puszystą gęstą masę – miksuj aż piana będzie lśniąca.5 białek, 180 g drobnego cukru
- Dodaj do białek żółtka i delikatnie wymieszaj.5 żółtek
- Dodaj masę czekoladową i wsyp mąkę – delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.40 g mąki pszennej
- Przełóż masę do przygotowanej foremki o wielkości około 20/40 cm.
- Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut – po upieczeniu ostudź (w trakcie studzenia ciasto może trochę opaść).
Jak zrobić mus jagodowy do ciasta
- Jagody zmiksuj z sokiem z cytryny.450 g jagód, sok z 1 cytryny
- Żelatynę zalej wodą aby napęczniała.10 g żelatyny
- Do garnka włóż zmiksowane jagody, dodaj cukier i żelatynę, zamieszaj i gotuj aż cukier się rozpuści. Ostudź owoce.150 g cukru pudru
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj ostudzony mus i delikatnie wymieszaj.500 ml śmietanki kremówki 36%
- Mus wyłóż na spód i schłodź w lodówce przez kilka godzin.
- Możesz dodatkowo na wierzch ciasta wylać galaretkę przygotowaną w połowie ilości wody.
Prywatne
Czekoladowe ciasto z musem z jagód – uwagi
To brownie z jagodowym musem inspirowane było przepisem z Kwestii Smaku.
Oryginalnie robione było z truskawek, ale że o truskawki już trudno, to wykorzystałam jagody :)
Powiem krótko – obłęd :)
Spód brownie jest megaczekoladowy i jednocześnie delikatny, idealnie pasuje do lekko kwaskowatego musu z jagód.
A mus jagodowy to zupełnie inna historia – można jeść sam łyżkami.
Jak dla mnie to idealne ciasto na lato, mocno owocowe, delikatne, lekkie, nie za słodkie, a do tego podawane na zimno – czego chcieć więcej :)
Z podanej porcji otrzymacie dużą blaszkę ciasta – ja użyłam foremkę 20/40 cm.
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na ciasta czekoladowe, polecam wam przede wszystkim torcik czekoladowo-jagodowy, albo nieziemskie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i jagodami.
Polecane przepisy na ciasto z musem
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne i puszyste ciasta przygotowane z musem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowe ciasto z jagodami
Zapraszam na rewelacyjne ciasto z jagodami, a dokładnie na ciasto z jagodowym musem. To czekoladowe brownie przygotowałam z dużą ilością jagód. Stąd mus jagodowy jest mocno owocowy i ma przepiękny kolor. Takie czekoladowe ciasto z musem z jagód wspaniale wygląda i prezentuje się rewelacyjnie. Możecie go przygotować jako ciasto na słodki stół. Możecie je podać na urodziny albo na jakąś rodzinną uroczystość. Ciasto czekoladowe z kremem na dużą blachę zachwyci każdego i do tego wystarczy go dla wszystkich!
Ciasto brownie z jagodami przepis
Mój przepis na brownie z jagodowym musem jest dokładnie opisany - krok po kroku, więc nie powinniście mieć żadnych problemów z jego upieczeniem. Ciasta czekoladowe są uwielbiane przez wszystkich, a ciasto brownie robi się w Polsce coraz bardziej popularne. To ciasto to taki amerykański murzynek. Tylko brownie przygotowuje się zwykle bez proszku do pieczenia. Dlatego czekoladowe brownie jest zwykle niskie i zwarte. Dzięki temu stanowi wspaniały spód do różnych ciast. Ja wam mogę polecić przepis na sernik brownie - idealne połączenie sernika i ciasta czekoladowego. Jeśli macie jagody - możecie też wykorzystać mrożone owoce - to przygotujcie to czekoladowe ciasto z jagodami i jagodowym musem. Lekki mus jagodowy jest przepyszny - mocno jagodowy, puszysty i lekko kwaskowaty. Idealnie komponuje się z czekoladowym ciastem brownie. Mój przepis na ciasto czekoladowe z musem jagodowym to idealny przepis na letnie ciasto. Jestem przekonana, że brownie z jagodowym musem zasmakuje każdemu! Koniecznie wypróbujcie mój przepis na brownie z jagodami.