Bułeczki buraczkowe
Przepis na drożdżowe bułeczki buraczkowe z czekoladą i orzechami
Drożdżowe bułeczki buraczkowe z czekoladą i orzechami to wyjątkowe połączenie smaków i kolorów. Delikatne, puszyste bułeczki wzbogacone są o naturalny słodki smak buraków, który dodaje im nie tylko wyjątkowej barwy, ale także subtelnej słodyczy. Dodatek chrupiących orzechów i oraz słodkiego kremu czekoladowego nadaje im niezwykłego smaku i tekstury. Przygotowanie tych bułeczek to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale także sposób na wzbogacenie codziennych posiłków o zdrowe i pyszne składniki.
Spis treści
Bułeczki buraczkowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz w swoich ciastach przemycać warzywa, to koniecznie zrób takie buraczkowe ciasto drożdżowe.
Bułeczki buraczkowe przepis
Składniki
składniki na drożdżowe bułeczki z burakami
- około 600-650 g mąki pszennej (ok 4 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 30 g drożdży (świeżych )
- 1 łyżeczka cukru (do drożdży)
- 150 ml mleka ((użyłam mleko kokosowe light))
- 80 g cukru ((użyłam cukier kokosowy) trochę ponad 1/3 szklanki)
- 100 g oleju (- może być rozpuszczony olej kokosowy)
- około 170 g buraka (ugotowanego lub upieczonego – zmiksowanego lub startego na drobnej tarce )
- około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego ((typ nutelli))
- około 50 g orzechów włoskich (posiekanych )
składniki na lukier do bułeczek
- 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- 50 g masła
- 80 g serka mascarpone
Instrukcja
Jak zrobić drożdżowe bułeczki z burakiem
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i wymieszaj.30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Mleko lekko podgrzej – tylko tyle, aby było letnie i wlej do drożdży – wymieszaj i odstaw na około 20 minut.150 ml mleka
- W misie miksera umieść mąkę, jajka, olej, cukier i przetartego buraka.około 600-650 g mąki pszennej, 2 jajka, 80 g cukru, 100 g oleju, około 170 g buraka
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – jeśli jest zbyt lejące, to dodaj więcej mąki.
- Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i ponownie wyrób ciasto.
- Rozwałkuj je na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
- Wierzch placka posmaruj kremem czekoladowo-orzechowym (możesz go chwilę podgrzać, będzie łatwiej go rozsmarować) i posyp posiekanymi orzechami.około 250 g kremu czekoladowo-orzechowego, około 50 g orzechów włoskich
- Zwiń ciasto w rulon (ja chciałam większe zawijaski więc zwijałam je wzdłuż dłuższego boku).
- Ostrym nożem lub za pomocą nitki pokrój ciasto na plastry o grubości koło 2 cm.
- Ułóż bułeczki na wyłożone papierem do pieczenia blachy i odstaw na około 30 minut do napuszenia.
- Po tym czasie piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
- Masło na lukier umieść w rondelku i rozpuść, dodaj mascarpone i mieszają aż się połączy i lekko rozpuści.50 g masła, 80 g serka mascarpone
- Wsyp cukier puder i wymieszaj.100 g cukru pudru
- Lukrem posmaruj bułeczki.
Prywatne
Drożdżowe bułeczki z burakami – uwagi
Dlaczego bułeczki buraczkowe? Bo lubię takie eksperymenty w słodkich wypiekach. Połączenie warzyw i słodkości, to bardzo częsty pyszny mariaż i warto z niego korzystać jak najczęściej. Można tak dodatkowo przemycić warzywa do diety domowników, a ciasta z dodatkiem warzyw zyskują wiele na smaku.
Na blogu jest nawet kategoria z przepisami na ciasta z warzywami i staje się coraz bardziej rozbudowana :) Okazuje się, że ciasto marchewkowe i ciasto dyniowe to „mały pikuś”, coraz częściej pojawiają inne warzywa w słodkich wypiekach. Ja sama robiłam już nawet buraczkowy sernik, jak również ciasto drożdżowe z dynią (osobiście jedno z moich ulubionych) albo torcik ze szpinakiem. Każde z tych ciast jest wyjątkowe i przepyszne.
Tak samo te moje dzisiejsze bułeczki buraczkowe to hit – upiekłam je specjalnie dla mojego męża przed półmaratonem – chciał pobić swój rekord i potrzebował węglowodanów. Zrobiłam mu ciasto drożdżowe z pieczonym i zmiksowanym burakiem, posmarowałam je kremem czekoladowo-orzechowym, posypałam posiekanymi orzechami włoskimi, zwinęłam w bułeczki i upiekłam. Drożdżóweczki wyszły tak pyszne, że sama zjadałam co najmniej 3 – dobrze, że w sumie miałam ich 14, to mąż podzielił się z kolegami biegaczami :D
Bartosz poprawił swoją życiówkę – można więc wnioskować, że bułeczki „mają moc” i dają siłę! Wy również wypróbujcie te buraczkowe bułeczki drożdżowe.
Polecane przepisy na bułeczki drożdżowe
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne drożdżówki o różnych smakach. Na blogu jest ich ogromny wybór, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe bułeczki buraczkowe
Przepis na drożdżowe ciasto z burakiem. Do tego ciasta drożdżowego dodałam tarte gotowane buraki. Dodały one ciastu koloru - chociaż muszę przyznać, że przed pieczeniem ciasto było obłędnie różowe, a po upieczeniu straciło ten mocny kolor. Ale i tak bułeczki z burakiem wyglądały fajnie. A do tego były pyszne. Burak w cieście dodaje mu nie tylko koloru ale także wilgotności. W sieci najczęściej pojawiają się przepisy na czekoladowe ciasto z burakami. Ja też takie ciasto robiłam i dzieci się nie zorientowały co jedzą. Teraz postanowiłam dodać buraki do ciasta drożdżowego i to był świetny pomysł!
Drożdżowe ciasto z burakami
Ciasto drożdżowe z buraczkami wychodzi świetne, więc koniecznie musicie spróbować! Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku. Do tego ciasta możecie użyć gotowe ugotowane buraczki - można je kupić zapakowane próżniowo. Skróci to wam czas przygotowania ciasta. Jeśli lubicie buraki, to wypróbujcie również inne moje przepisy z burakami.