Ciasto imbirowe
Przepis na imbirowe ciasto – wilgotne i pyszne
Jeśli macie ochotę na szybkie, pyszne i wilgotne ciasto pachnące świętami, to koniecznie zróbcie to ciasto imbirowe. Będziecie do niego potrzebować dwóch składników, których zwykle nie mamy w domu – melasę i golden syrup. Warto mieć w domu przynajmniej melasę, bo często przydaje się przy piernikowych wypiekach. Zróbcie więc odpowiednie zakupy i bierzcie się za pieczenie.
Spis treści
Ciasto imbirowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i bardzo aromatyczne ciasta to koniecznie tej zimy wypróbuj ten przepis.
Ciasto imbirowe przepis
Wyposażenie
- Przepis do długa keksówkę – około 30 cm.
Składniki
składniki na ciasto imbirowe
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 115 g masła
- 115 g melasy
- 115 g golden syrup
- 115 g ciemnego cukru dark muscovado (- opcjonalnie cukru trzcinowego – trochę ponad pół szklanki)
- 275 g mleka
- 1 jajko (rozmiar L – lekko roztrzepane.)
Instrukcja
Jak zrobić imbirowe ciasto
- Mleko podgrzej z cukrem aż się rozpuści, dodaj do niego melasę i golden syrup i wymieszaj dokładnie.115 g melasy, 115 g ciemnego cukru dark muscovado, 275 g mleka, 115 g golden syrup
- Zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, cynamon i przyprawę do piernika.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Dodaj pokrojone masło i zagnieć palcami jak kruszonkę.115 g masła
- Do suchych składników wlewaj powoli mokre składniki i mieszaj do połączenia składników, dodaj roztrzepane jajko i wymieszaj.1 jajko
- Długą formę keksową o długości około 30 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) około 45-55 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Możesz je przechowywać dłużej zawinięte w folię spożywczą.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Wilgotne ciasto imbirowe – uwagi
Uwielbiam takie wilgotne, mięsiste i wyraziste ciasta.
Same w sobie są tak dobre, że nic więcej nie potrzebują.
A to ciasto imbirowe baaardzo mi zasmakowało i zjadłam go dużo więcej niż planowałam.
Aby uzyskać w nim tą szczególną wilgotność, wręcz kleistość będziecie potrzebować kilku szczególnych składników.
Po pierwsze – melasa.
Nie jest ona jeszcze u nas specjalnie popularna, ale można ją bez problemu dostać w sklepach internetowych, albo na allegro.
Jak ją kupicie, to spokojnie wykorzystacie ją potem do pieczenia chleba, albo do mieciutkich pierniczków.
Po drugie – golden syrup, czyli syrop cukrowy. Jego też spokojnie kupicie w internecie, albo możecie zrobić go sami w domu. Ostatecznie możecie go zastąpić sztucznym miodem – ostatecznie – i nie zwykłym, a właśnie sztucznym.
Po trzecie – ciemny cukier dark muscovado. Ten cukier dostaniecie spokojnie w większych marketach (np. firmy Diamant). Ten cukier jest niesamowity w smaku, bardzo wyrazisty, prawie kawowy. Jest dla mnie niezastąpiony do sticky toffee pudding – spróbujcie koniecznie :D
Reszta spokojnie znajdzie się już w domu :)
To ciasto imbirowe idealnie sprawdzi się na Boże Narodzenie, ale również jako „zwykłe” ciasto weekendowe – spróbujcie koniecznie.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasta świąteczne
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na ciasta idealne na święta Bożego Narodzenia. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto z imbirem przepis
Na to Boże Narodzenie przygotuj niezwykle wilgotne i mocno aromatyczne ciasto imbirowe. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem kilku niezbędnych składników, które mają ogromny wpływ na jego smak i wilgotność. Zaopatrzcie się więc cukier dark muscovado, melasę i golden syrup. Ostatecznie golden syrup możecie zastąpić miodem. Do tego duża ilość mielonego imbiru i aromatyczna przyprawa do piernika. Przygotujcie domową przyprawę do piernika - z mojego przepisu otrzymacie spory słoiczek, który wystarczy wam na wszystkie tegoroczne pierniczki i ciasta piernikowe :)
Jak zrobić imbirowe ciasto?
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na ciasto z melasą i imbirem i zobaczcie jakie jest proste do zrobienia. Nie musicie nawet używać miksera, jeśli nie macie na to ochoty. Ciasto po upieczeniu ostudźcie. Możecie je upiec z lekkim wyprzedzeniem i przechować zawinięte szczelnie w folię spożywczą. Przed podaniem możecie polać ciasto polewą czekoladową. Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto? Podgrzejcie w rondelku około 50 ml śmietany kremówki i gdy będzie gorąca, dodajcie 100 g mlecznej czekolady. Wymieszajcie do rozpuszczenia. Ostudźcie i polejcie nią ciasto. Życzę smacznego i zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów na Boże Narodzenie.