Jagodzianki z twarogiem
Przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i twarogiem
Zapraszam Was dziś na pyszne bułeczki jagodzianki z twarogiem. Te tradycyjne polskie bułeczki pełne leśnych jagód, to idealne drożdżówki na letnie dni. Puszyste ciasto drożdżowe, do tego pyszne polskie jagody prosto z lasu oraz trochę twarogu do nadzienia. Otrzymujecie tu przepyszne jagodzianki, którym nikt się nie oprze :) Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić jagodzianki w domu.
Spis treści
Przepis na jagodzianki z twarogiem
Jeśli lubicie pyszne i puszyste jagodzianki to w tym roku zróbcie jagodzianki nie tylko z jagodami, ale dodajcie również do nich twaróg – będą Wam smakować!
Jagodzianki z twarogiem przepis krok po kroku
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe do jagodzianek
składniki na nadzienie z jagód do jagodzianek
- 200 g jagód
- 200 g twarogu (sernikowego – z wiaderka)
- cukier puder (do smaku do twarogu)
- śmietana kremówka (do twarogu (do konsystencji) – odrobina)
składniki na lukier cytrynowy do jagodzianek
- 1 szklanka cukru pudru (- 150 g)
- sok z cytryny (z połowy )
- mleko (odrobina )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do jagodzianek:
- Drożdże rozkrusz do miseczki i posyp łyżeczką cukru.25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
- Mleko lekko podgrzej (nie może być gorące) i zalej nim drożdże, wymieszaj, przykryj miseczkę ściereczką.100 ml mleka
- Odstaw drożdże na około 20 minut.
- W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę.3 żółtka, 70 g cukru
- Dodaj wyrośnięte drożdże i dosypuj po trochu mąkę, na koniec dodaj masło.250 g mąki pszennej, 60 g masła
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po godzinie wyłóż ciasto na blat (jeśli chcesz aby bułeczki były delikatniejsze, to nie używaj już mąki, tylko blat i ręce posmaruj lekko olejem) i ponownie zagnieć.
- Podziel ciasto na 8 równych części.
Jak zrobić jagodzianki z twarogiem
- Twaróg zmieszaj z cukrem pudrem i odrobiną śmietany kremówki – wymieszaj.200 g twarogu, cukier puder, śmietana kremówka
- Każdy kawałek ciasta lekko rozciągnij w dłoniach (podobnie jak przy pączkach), na środek nałóż po czubatej łyżeczce twarogu oraz po łyżce jagód, ostrożnie zlep brzegi ciasta tworząc kulkę.200 g jagód
- Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstęp między bułeczkami.
- Bułeczki przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
- Bułeczki przed pieczeniem posmaruj mlekiem albo roztrzepanym jajkiem.
- Piecz bułeczki przez około 20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu jagodzianki ostudź.
Jak zrobić lukier cytrynowy do jagodzianek
- Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj odrobinę mleka, jeśli lukier będzie zbyt gęsty (nie dawaj za dużo).1 szklanka cukru pudru, sok z cytryny, mleko
- Posmaruj lukrem bułeczki.
Prywatne
Bułeczki jagodzianki z twarogiem – uwagi
Sezon jagodowy uznaję za otwarty :)
Mój mąż nie zważając na chmary krwiożerczych komarów oraz przyczajone kleszcze udał się do lasu i wrócił ze słojem jagód.
Takie zdobycze nie mogą pójść na marne, więc przygotowałam ciasto drożdżowe według przepisu Okrasy z książki kucharskiej Lidla, wyciągnęłam twaróg i upiekłam przepyszne jagodzianki z twarogiem.
Tym razem kruszonkę sobie darowałam, ale za to bułeczki polałam obficie lukrem z sokiem z cytryny.
Jak się pewnie domyślacie – wyszło obłędnie – owocowo i lepko od lukru ;)
Podaję tutaj porcję na 8 bułeczek.
Ps. Przepis Okrasy wykonałam na swój sposób.
Jeśli szukacie przepis na tradycyjne jagodzianki, to zapraszam tutaj.
Spróbujcie również jagodzianek na maślance, jagodzianki z białą czekoladą, jagodzianki z twarogiem w cieście, drożdżowe ślimaczki z jagodami – obłędnie pyszne :)
Polecane przepisy na ciasta z jagodami
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta i bułeczki z jagodami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Jagodzianki z twarogiem
Wraz z czerwcem i pojawieniem się w lasach i na straganach jagód zaczynam pieczenie pysznych jagodzianek. Nie wyobrażam sobie lata bez upieczenia chociaż jednej porcji pysznych jagodzianek. Stąd na blogu znajdziecie sporo pysznych przepisów na jagodzianki - ja osobiście najbardziej lubię jagodzianki z kruszonką albo ślimaczki z jagodami :) Takie jagodzianki inaczej podane - bo zawinięte w rulon z jagodami w środku to fajna alternatywa dla naszych tradycyjnych bułeczek z jagodami.
Jagodzianki przepis
Co potrzebujemy aby zrobić najlepsze jagodzianki? Pyszne i puszyste ciasto drożdżowe to podstawa udanych jagodzianek. Te jagodzianki z twarogiem zrobiłam na cieście drożdżowym na żółtkach. Ciasto jest mega puszyste i pyszne. Zobaczcie mój przepis krok po kroku na jagodzianki i sprawdźcie jak zrobić jagodzianki z lukrem. Latem drożdżowe bułeczki z jagodami to prawdziwy MUST HAVE. Nie znam osoby, która potrafiła by się im oprzeć. A te bułeczki drożdżowe nadziane masą twarożkową i jagodami to kwintesencja lata! Koniecznie spróbujcie te drożdżówki z jagodami i twarogiem.