Pierniczki lebkuchen

Zaktualizowany: 2023 4 października
pierniczki lebkuchen

Przepis na proste miękkie pierniczki lebkuchen pachnące pomarańczą

W te Boże Narodzenie przygotuj razem ze mną pyszne i aromatyczne miękkie pierniczki w lukrze. Te pierniki robione są bez wałkowania i wycinania kształtów, za to lepimy w dłoniach nieduże kuleczki z ciasta piernikowego i je pieczemy. Pierniki po upieczeniu polewamy prostym lukrem i zjadamy ze smakiem. Jeśli nie wiecie jak zrobić miękkie pierniczki, to koniecznie zobaczcie mój przepis!

pierniki ze skórką pomarańczową

Pierniczki lebkuchen przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste i szybkie ciasteczka, do tego uwielbiasz pierniki, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

pierniczki lebkuchen

Pierniczki lebkuchen przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie grube i miękkie pierniczki lebkuchen w lukrze.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 35 minut
Porcje 30
Kalorie 118 kcal
Składniki

składniki na miękkie pierniczki lebkuchen

składniki lukier do pierników lebkuchen

  • 2 szklanki cukru pudru (- 300 g)
  • kilka łyżek wody (gorącej (u mnie to było 5-6 łyżek))
Instrukcja
 

Jak zrobić miękkie pierniczki lebkuchen

  • W rondelku podgrzej razem miód i masło – do czasu aż masło się rozpuści.
    200 ml miodu naturalnego, 85 g masła
  • Zamieszaj i odstaw do lekkiego wystudzenia.
  • W dużej misce umieść wszystkie suche składniki.
    250 g mąki pszennej, 85 g migdałów, 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Dodaj masę miodowo-maślaną i zmiksuj mikserem.
  • Dodaj skórki z pomarańczy i cytryny – wymieszaj.
    0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • Schłodź masę (ja swoją wystawiłam na balkon, aby było szybciej :)).
  • Namoczonymi w wodzie rękoma tocz kulki o wielkości orzecha włoskiego (nabierałam masę małą łyżeczką – czubatą porcję i wtedy toczyłam kulki).
  • Układaj kulki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciastkami.
  • Spodem łyżki lub dłonią lekko spłaszcz każdą kulkę.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 15 minut.
  • Zaraz po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, potem lekko stwardnieją.

Jak zrobić lukier na pierniczki lebkuchen

  • Wsyp cukier puder do miseczki, dodaj 2-3 łyżki gorącej wody i zamieszaj.
    2 szklanki cukru pudru, kilka łyżek wody
  • Jeśli masa jest bardzo gęsta, to dodaj jeszcze trochę wody.
  • Wierzch każdego ciastka zanurz w lukrze i odłóż do wyschnięcia.
  • Możesz też posypać wierzch lukru odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 118kcalWeglowodany: 21gBiałko: 1gTłuszcz: 4g
Słowa kluczowe lukrowane pierniki, miękkie pierniczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
pierniczki niemieckie

Miękkie pierniczki lebkuchen – uwagi

U mnie Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obejść bez ciasteczka, a szczególnie bez pierniczków.

Tradycyjnie przed świętami pieczemy całą naszą czwórką masę delikatnych i cienkich pierniczków idealnych do dekorowania, wieszania na choince i przede wszystkim do dzielenia się z innymi :)

Przepis na te pierniczki znajdziecie tutaj.

Oprócz pierniczków zawsze piekę jeszcze masę innych ciasteczek – moje ulubione orzechowe, migdałowe, zwykle maślane, czy też jabłkowo-żurawinowe.

W tym roku do grona moich ulubionych świątecznych ciasteczek dołączyły słynne pierniczki lebkuchen :)

Lebkuchen są grube i miękkie, mocno miodowe i cytrusowe w smaku (i do tego słodkie).

Ich jedyną ozdobą jest gruba warstwa lukru (który dodatkowo zabezpiecza ciastka przed wysychaniem).

miękkie pierniczki ze skórką pomarańczową

Jak zrobić miękkie pierniczki lebchuchen – wskazówki

Ich przygotowanie jest bardzo szybkie, a ciasto nie wymaga dojrzewania – wystarczy je tylko schłodzić, aby ciasto stężało.

Nie trzeba też godzinami wykrawać foremkami ciasteczek – wystarczy utoczyć w dłoniach małe kulki i przed pieczeniem lekko je spłaszczyć łyżką lub dłonią :)

Samo ciasto na pierniczki robimy tradycyjnie – czyli najpierw rozpuszczamy masło z miodem. Gdy masa lekko ostygnie, wtedy dodajemy do niej mąkę z przyprawami i mieszamy do połączenia składników. 

Ciasto wstawiamy do lodówki, albo wystawiamy na balkon, aby stężało. Wtedy zaczynamy przygotowanie pierniczków. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kuleczki, które układamy na blaszce do pieczenia i lekko spłaszczamy.

Ile piec pierniczki?

Pierniczki pieczemy w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez mniej więcej 15 minut. Wyjmujemy blachę i zostawiamy chwilę pierniczki, aby ostygły.

pierniki lebkuchen

Jak zrobić lukier na pierniczki?

Lukier zrobiłam bardzo prosty – z cukru pudru zmieszanego z ciepłą wodą. Wystarczy do cukru dodać po trochu wodę i mieszać. Jeśli chcecie jeszcze smaczniejsze pierniczki lebkuchen, to zamiast wody możecie dodać trochę soku z pomarańczy.

Koniecznie zróbcie te miękkie pierniczki z nutą pomarańczy i dajcie znać jak wam smakowały!

Zapraszam was do wypróbowania innych przepisów idealnych na Boże Narodzenie :)

A poniżej zdjęcia pierniczków lebkuchen z 2014 roku :)

pierniczki lebkuchen
pierniczki lebkuchen4
pierniczki świąteczne
świąteczne pierniczki

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Polecane przepisy pierniczki na święta

Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam między takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 3 grudnia

Podziel się przepisem

4.34 from 6 votes (6 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

7 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Miękkie pierniki lebkuchen przepis

Jeśli lubicie na święta Bożego Narodzenia zjeść pyszne słodkie i aromatyczne pierniczki, ale macie mało czasu na ich przygotowanie, to mam dla was wspaniały przepis. Przygotujcie miękkie pierniki lebkuchen rodem z Niemiec. Te pierniki bez wałkowania i wycinania to prawdziwa petarda! Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, można wręcz powiedzieć, że to ekspresowe pierniczki. Przygotowane z podstawowych składników i te pierniczki nie potrzebują melasy, aby zachować miękkość. To pierniczki na miodzie bez dodatku cukru. Za to mają w sobie sporo kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej, które nadają im niezwykle pyszny smak i aromat. To idealne pierniczki dla dzieci - naturalnie słodkie i miękkie :) Spróbujcie koniecznie!

Jak zrobić miękkie pierniczki na święta?

Zobaczcie mój dokładny przepis na pierniczki krok po kroku. Przygotowanie pierniczków nie jest trudne i każdy sobie z tym poradzi. Zobaczcie moje dokładne wskazówki jak zrobić pierniczki, a wszystko uda się doskonale. Przygotujcie sobie składniki na pierniczki, zróbcie ciasto i odstawcie je do schłodzenia. Te pierniczki bez wycinania przygotujcie robiąc z ciasta kuleczki. Takie kuleczki lekko spłaszczacie i pieczecie. Pierniczki zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc nie ściągacie ich od razu z blachy, to dajecie im chwilę na ostudzenie. Wtedy można już od razu jeść pierniczki. Jeśli chcecie je przechować, to schowajcie je do szczelnego pojemniczka.

Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na ciasteczka :)