Puszyste ciasto z rabarbarem
Przepis na proste i puszyste ciasto rabarbarowe z migdałami
Lekkie i puszyste ciasto z rabarbarem i płatkami migdałów to doskonała propozycja na letni deser lub przekąskę. Delikatne ciasto, wzbogacone o kwaśny smak rabarbaru, ma lekką konsystencję i jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu znajdują się chrupiące płatki migdałów, które dodają mu nieco wyjątkowego smaku i tekstury. To idealne ciasto dla miłośników lekko kwaskowatych smaków i prostych w przygotowaniu przepisów. Gorąco polecam!
Spis treści
Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, a do tego uwielbiasz słodko-kwaśne połączenie smaków, to koniecznie wypróbuj ten przepis na lekkie ciasto z rabarbarem i migdałami.
Puszyste ciasto z rabarbarem przepis
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm.
Składniki
składniki na puszyste ciasto z rabarbarem
- 500 g rabarbaru ((mniej więcej 5 długich łodyg))
- 3 łyżki cukru (do rabarbaru)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( – do rabarbaru)
- 200 g masła (miękkiego )
- 200 g cukru pudru ((1 i 1/3 szklanki) )
- 4 jajka ( – użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub łyżka cukru waniliowego)
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płatki migdałowe (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z rabarbarem i migdałami
- Rabarbar umyj i pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, dodaj 3 łyżki cukru oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej – wymieszaj.500 g rabarbaru, 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.200 g masła, 200 g cukru pudru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki – miksuj krótko – tylko do połączenia składników.4 jajka
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.
- Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wlej mniej więcej połowę ciasta, ułóż na nim połowę rabarbaru.
- Wlej resztę ciasta, wyłóż pozostały rabarbar i posyp wierzch płatkami migdałowymi.płatki migdałowe
- Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z rabarbarem i migdałami – uwagi
Zapraszam was dziś na puszyste ciasto z rabarbarem i migdałami.
Ja wiem, że nie wszyscy tak kochają rabarbar i ciasta z rabarbarem jak ja.
Ba! Znam taki co go nie znoszą ;)
Znam też takich co nie lubią wypieków z rabarbarem, a potem zjadły to puszyste ciasto z rabarbarem z takim zapałem jakby od tego zależało ich życie 😆
Bo to jest po prostu bardzo smaczne ciasto – i już!
A do tego bardzo proste do zrobienia – spróbujcie sami i się przekonajcie.
Jak zrobić ciasto z rabarbarem – wskazówki
Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.
Utrzyj miękkie masło z cukrem – aby było szybciej użyj cukier puder. Masło ucieraj tak długo, aż stanie się białe i puszyste.
Teraz możesz dodać do masła po jednym jajku.
Na koniec wsyp mąkę – zrób to porcjami. Jak dodasz już całą mąkę, to nie miksuj za długo – tylko do połączenia.
Najlepiej skończyć miksowanie, gdy na brzegach jest jeszcze trochę mąki – wmieszaj ją już łyżką.
Za długie miksowanie ciasta z mąką może doprowadzić do zakalca i mało puszystego ciasta!
Ciasto przełóż do foremki do pieczenia, dodaj rabarbar, a na koniec posyp migdałami.
Ja swoje ciacho upiekłam w foremce o średnicy 24 cm – możecie też użyć nieco mniejszą – wtedy wydłużcie czas pieczenia.
Jeśli jednak należycie do tej grupy, co rabarbar uwielbia, to zapraszam również do przetestowania innych przepisów z tym ni to warzywem, ni to owocem 😆 np.
Czekoladowe ciasto z rabarbarem
Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami
Polecane przepisy z rabarbarem
Wszystkich wielbicieli rabarbaru zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów z tym niezwykłym warzywem. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na puszyste ciasto z rabarbarem
Przepis na proste ciasto z rabarbarem i migdałami, które uda się każdemu. To proste ucierane ciasto na rabarbarze smakuje wyśmienicie z chrupiącymi płatkami migdałowymi. Takie ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki kawy albo herbaty. Rabarbarowe ciasto możecie również podać jako ciasto na grilla albo na przyjęcie w ogrodzie. Takie lekko kwaskowate ciasto z rabarbaru zasmakuje każdemu.
Rabarbar ciasto przepis
Zobaczcie mój przepis na puszyste ciasto z rabarbarem i migdałami i sprawdźcie jak zrobić proste ciasto na rabarbarze. Proste, podstawowe składniki oraz dokładny sposób wykonania pozwolą wam przygotować przepyszne ciasto rabarbarowe. Jeśli lubicie ciasta z rabarbarem, to to ciasto z rabarbarem i migdałami również wam zasmakuje. Ciasto jest na średnią foremkę, jeśli więc pieczecie je jedynie dla swojej rodziny, to będzie idealne właśnie na weekend. Wypróbujcie również inne moje wypieki z rabarbarem. Wiem, że rabarbar to kwestia smaku i że wiele osób go nie lubi, ale rabarbar w cieście smakuje wyjątkowo dobrze. Sami się przekonajcie :)