Puszysty placek z borówkami
Przepis na puszysty czekoladowy placek z borówkami i budyniową pianką
Rozkoszuj się aromatem i smakiem z przepisem na puszysty placek z borówkami i lekką budyniową pianką. To połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością borówek tworzy prawdziwie wyjątkowy deser. Lekkie wnętrze placka, urozmaicone soczystymi owocami, stanowi idealną harmonię z lekką pianką budyniową, która dodaje świeżości i kremowej konsystencji. Spróbuj tej doskonałej kombinacji, by cieszyć się prawdziwie wykwintnym deserem.
Spis treści
Puszysty placek z borówkami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste warstwowe ciasta pełne owoców i smaku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Puszysty placek z borówkami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24/24 lub zbliżonej.
Składniki
składniki na czekoladowy placek
- 240 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki))
- 200 g masła
- 35 g cukru pudru ((3 łyżki) )
- 5 żółtek ((białka będą użyte do pianki) z jajek rozmiar L)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g gorzkiego kakao ((łyżka) )
- 400 g borówek
składniki na piankę budyniową
- 5 białek
- 140 g cukru ((3/4 szklanki) )
- 80 g masła (rozpuszczonego (może też być olej))
- 2 budynie śmietankowe ( lub waniliowe po 40 g każdy – bez cukru)
- 1 łyżka cukru waniliowego
Instrukcja
Jak zrobić placek z borówkami i budyniową pianką
- Z podanych składników zagnieć ciasto, odłóż mniej więcej 1/3 ciasta, a do większej części dodaj kakao i zagnieć.240 g mąki pszennej, 200 g masła, 35 g cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 g gorzkiego kakao
- Zawiń ciasta w folie i schłodź porządnie – około 2 godziny w zamrażarce.
- Wyjmij czekoladowe ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ugnieć.
- Podpiecz 18-20 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół).
- Na podpieczony spód wyłóż borówki.400 g borówek
- Białka ubij na sztywno, w trakcie dodaj cukier , cukier waniliowy i ubijaj, aż białka będą gęste i lśniące.5 białek, 140 g cukru
- Dodaj do białek proszek budyniowy oraz ostudzone masło/olej – dokładnie wymieszaj.80 g masła, 2 budynie śmietankowe, 1 łyżka cukru waniliowego
- Wyłóż pianę na owoce i wyrównaj powierzchnię.
- Na wierzch zetrzyj białe ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50-55 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z borówkami i pianką – uwagi
Moja córka uwielbia ten puszysty placek z borówkami. Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego stworzonej dla Lidla. Książkę mam od samego początku, ale ten przepis jakoś mnie wcześniej nie zachęcił do wypróbowania – zresztą robiłam kiedyś dość podobne ciasto. Kilka lat temu ciasta owocowe z pianką budyniową były bardzo popularne i zawładnęły polskimi blogami.
Ten placek robiła niedawno moja sąsiadka z synem i moim dzieciom tak ono zasmakowało, że jęczeli mi o jego zrobienie. Jęczeli i jęczeli aż w końcu kupiłam borówki (teraz to jeszcze mrożone) i ciacho upiekłam. Weronika zjadła chyba w sumie z 8 kawałków i wzięła na wynos do szkoły. Zażyczyła sobie również, żebym je częściej piekła.
Po takim szale nie mogłam nie zamieścić również tutaj przepisu na ten borówkowy placek – różni się trochę od mojego pierwszego ciasta z pianką, więc możecie wybrać, który według was jest smaczniejszy :)
Przepis podaję lekko zmodyfikowany i przeliczony na mniejszą foremkę – piekłam w foremce 24/24 cm.
Zapraszam również na naszego swojskiego pleśniaka :D
Polecane przepisy na wypieki z borówkami
Jeśli uwielbiasz borówki i szukasz więcej przepisów z ich wykorzystaniem, to zobacz co ja upiekłam z tymi pysznymi owocami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na placek borówkowy
Zapraszam dziś na niezwykle smakowite i jednocześnie proste do przygotowania ciasto z borówkami i pianką bezowo-budyniową. Tu mamy półkruche czekoladowe ciasto pieczone z borówkami. Owoce są dodatkowo zapieczone pod bezową pianką z dodatkiem waniliowego budyniu. Takie ciasto w stylu pleśnika upieczone ze świeżymi albo mrożonymi borówkami smakuje wręcz doskonale i pięknie się prezentuje. Do tego to przepis na ciasto na dużą blachę, więc na pewno wystarczy go dla każdego. Zobacz koniecznie mój dokładny przepis opisany krok po kroku i przekonaj się jak zrobić kruche ciasto z budyniową pianką i owocami. Zobacz również inne moje wypieki z borówkami i znajdź przepis idealny dla siebie!