Szarlotka z kruszonką
Przepis na pyszną i prostą szarlotkę z kruszonką
Szarlotka z kruszonką to ciasto, które powinien umieć upiec każdy. To ciasto to prawdziwa klasyka i każdy kto uwielbia jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką może upiec go w domu. Zobaczcie mój sprawdzony przepis krok po kroku i jak najszybciej przygotujcie to pyszne ciasto. Ciasto możecie podać jeszcze na ciepło z lodami, ale jest równie smakowite po ostudzeniu. Gorąco polecam!
Spis treści
Szarlotka przepis krok po kroku
Szarlotka z kruszonką to chyba najbardziej tradycyjne i najbardziej lubiane ciasto w Polsce. Zobaczcie mój przepis na najlepszą szarlotkę z tartymi na tarce jabłkami i pieczoną z dużą ilością słodkiej i chrupiącej kruszonki :)
Szarlotka z kruszonką przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm. – wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką tartą.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki
- 250 g mąki pszennej ((1 i 3/4 szklanki) )
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru ((1/3 szklanki) )
- 1 jajko (- użyłam rozmiar L)
- 1 łyżka mleka (lub wody – jeśli ciasto nie chce się zlepić)
składniki na masę jabłkową do szarlotki
- około 1,5 kg jabłek (użyłam 6 większych jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier (opcjonalnie do smaku – nie dawałam)
składniki na kruszonkę
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 60 g cukru ((trochę ponad 1/3 szklanki) )
Instrukcja
Jak zrobić szarlotkę z kruszonką krok po kroku
- Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia (ja ostatnio wylepiam od razu ciastem foremkę i ją chowam do lodówki do schłodzenia na około pół godziny do godziny. Szybciej i łatwiej jest wylepić ją miękkim ciastem, niż potem takim zimnym i twardym).250 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka mleka
- W tym czasie obierz jabłka ze skórki.około 1,5 kg jabłek
- Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier (ja zwykle nie daję, bo jabłka są dla mnie wystarczająco słodkie) – dokładnie wymieszaj.1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier
- Przygotuj kruszonkę – masło rozetrzyj z cukrem i mąką tworząc sypką masę.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 60 g cukru
- Formę o wielkości około 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Dno wylep kruchym ciastem (o ile nie wylepiłaś/łeś ciastem foremki przed schładzaniem ciasta).
- Ja lubię posmarować wierzch ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej – zapobiega to nadmiernemu nasiąkaniu ciasta od soku z jabłek.
- Wyłóż jabłka na kruchy spód i wyrównaj.
- Posyp całe ciasto kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut.
- Po upieczeniu lekko ostudź – jeszcze ciepłą szarlotkę możesz zjeść z lodami :D
Prywatne
Składniki Odżywcze
Krucha szarlotka – uwagi
Moja córka Weronika rośnie na wielbicielkę szarlotek jak ja :) Ostatnio zaproponowałam jej, żeby sama upiekła jakieś ciasto. Nie byłam zdumiona, gdy powiedziała, że chce upiec jakieś ciasto z jabłkami. Szybko zapisałam jej przepis na jabłecznik – koniecznie musiał być z kruszonką – i przystąpiła do pracy. Wszystko zrobiła sama – ja jej jedynie pomogłam zetrzeć jabłka na tarce. Szarlotka z kruszonką wyszła jej przepyszna.
Delikatna, krucha i ze sporą ilością lekko cynamonowych jabłek. Taka szarlotka to rozpływający się w ustach i pyszny kruchy placek z jabłkami i kruszonką – świetny zarówno do kawy czy też herbaty. Przepis jest tak doskonały, że teraz dzielimy się nim z wami i zachęcamy, do włączania dzieci do pieczenia :) Spróbujcie koniecznie, bo jak widać, to ciasto jest dziecinnie proste!
Jak zrobić jabłecznik z kruszonką – wskazówki
Jaka jest najlepsza szarlotka z kruszonką? Otóż najprostsza! Ta szarlotka zrobiona z kruchego ciasta z zaledwie kilku podstawowych składników to prawdziwy hit. Niezawodne kruche ciasto, które wspaniale się zagniata, a po upieczeniu jest idealnie kruche i rozpływające się ustach.
Ciasto które nie jest twarde albo gniotowate – idealne. Ciastem wylepiamy dno foremki do pieczenia – u mnie o wielkości 24/24 cm (polecam wyłożyć ją papierem do pieczenia) i wykładamy na nie jabłka. Aby było szybko i bez problemów dodajemy do szarlotki jabłka tarte na tarce. Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach. Nie trzeba ich prażyć, czy też podgotowywać. Oczywiście jeśli macie dobre domowe jabłka prażone w słoiczku, to możecie je użyć :)
Jabłka wykładamy na schłodzone kruche ciasto i posypujemy hojnie pyszną słodką kruszonką. Teraz już można piec – krucha szarlotka z kruszonką jest już na wyciągnięcie ręki :)
Jak długo piec jabłecznik na kruchym cieście? Ciasto najlepiej piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jeśli ciasto nie jest po tym czasie ładnie zrumienione, to możesz je potrzymać chwilę dłużej.
Kiedy szarlotka jest upieczona?
Ile piec kruche ciasto z jabłkami? Szarlotkę pieczemy około 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół). A kiedy wyjąć szarlotkę z piekarnika? Gdy po tych 50 minutach ciasto ma pięknie upieczoną kruszonkę – w ładnym złotym kolorze, to wasza szarotka jest gotowa. Wtedy wyjmujecie ją z piekarnika i lekko studzicie. Zaraz po upieczeniu ciasto może być bardzo delikatne i może się rozwalać przy próbie wyciągnięcia. Wraz z ostyganiem będzie łatwiej i lepiej się kroiło – szczególnie masa jabłkowa jak ostygnie będzie bardziej stabilna.
Krucha szarlotka z kruszonką kcal
Ile kalorii ma szarlotka? Dzięki dużej ilości jabłek ciasto ma niewiele kalorii – bo w 100 g 220 kalorii – dlatego spokojnie możecie ją zjeść z gałką lodów :) A jak nie chcecie jej jeść z lodami, to zjedzcie dwa kawałki – do kawy będą idealne :)
Dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała ta najlepsza szarlotka z kruszonką na kruchym cieście. A potem na waszym stole musi jeszcze zagościć najlepsza szarlotka z bezą i orzechami – ta szarlotka to prawdziwe mistrzostwo świata. Połączenie kruchego ciasta, aromatycznych jabłek oraz dużej czapy słodkiej bezy smakuje tak obłędnie, że trudno się oprzeć kolejnemu kawałeczkowi – sami się przekonajcie :)
Spróbujcie również przepisów na rosyjską szarlotkę, francuską szarlotkę z kremem, albo na amerykańską szarlotkę :D
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na szarlotki – na blogu jest ich spory wybór. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasto szarlotka z kruszonką przepis
Ciasto z jabłkami jest idealne na każdą porę roku. Piekąc w piekarniku szarlotkę na kruchym cieście, po całym domu roznosi się przyjemny i aromatyczny zapach. Nie ma osoby, która się jej nie oprze, a dzieci będą dopytywać, kiedy w końcu będą mogli jej spróbować. Ta szarlotka jest prosta i szybka w wykonaniu. To ciasto z jabłkami, gdzie dodany jest cynamon pobudzi kubki smakowe. Szarlotka z kruszonką to znakomita propozycja na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną przy kawie, przeróżne święta i uroczystości. Gwarantuję Ci, że kiedy raz spróbujesz tej wersji, mój przepis na szarlotkę na długo pozostanie razem z Tobą.
Kruchy placek z jabłkami i kruszonką
Jak zrobić kruszonkę na szarlotkę? To nic trudnego! Pierzynkę na szarlotkę na kruchym cieście, w postaci kruszonki wykonasz używając jedynie mąki, masła i cukru. Nie ma chyba nic prostszego, prawda? Taka "posypka" smakuje rewelacyjnie, a do tego wygląda też efektownie!
Jeśli tak samo jak ja, kochasz jabłka i różne ciasta z jabłkami, wypróbuj w swojej kuchni mój przepis na cynamonowy sernik z jabłkami. Połączenie cynamonu i jabłek smakuje jak marzenie, a dodatkowo ten wypiek jest również posypany kruszonką.
Zachęcam Cię także do wykonania innych moich sprawdzonych przepisów na kruche ciasta. Przykładem takiego wypieku jest kruche ciasto ze śliwkami, które będzie cieszyć podniebienia nie tylko jesienią.