Mazurek cytrynowy

Zaktualizowany: 2024 6 maja
mazurek cytrynowy

Przepis na mazurka cytrynowego z lemon curd

Mazurek cytrynowy z lemon curd, bo ciasto idealne na Wielkanoc. Nie sposób nie pokochać! Kruche ciasto, lekki aksamitny krem o orzeźwiającym smaku zrobiony z lemon curd – to wszystko składa się na wyśmienity smak tego wypieku. Tarta cytrynowa z lemon curd smakuje doskonale. Polecam każdemu, kto lubi słodko-kwaśne połączenia! Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić pyszny i prosty krem do mazurka wielkanocnego.

tarta z kremem cytrynowym

Mazurek cytrynowy przepis krok po kroku

Taką kruchą tartę z kremem cytrynowym i lemon curd możesz przygotować nie tylko na święta. Sprawdzi się ona idealnie również przy innych okazjach. Gorąco polecam!

mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i orzeźwiający mazurek z kremem cytrynowym z dodatkiem białej czekolady.
4.66 z 20 ocen
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
5 godziny
Łączny czas 6 godziny
Rodzaj Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na kruche ciasto do mazurka

składniki na krem cytrynowy do mazurka

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do mazurka cytrynowego

  • Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą – najlepiej siekając nożem – tak aby powstała kruszonka.
    180 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 szczypta soli, 115 g masła
  • Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
    1 jajko
  • Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
  • Ciastem wylep podłużną formę do tarty – albo tradycyjną okrągłą.
  • Usuń nadmiar ciasta – możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
  • Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół).
  • Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
  • Piecz tak spód przez 20 minut.
  • Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut – aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem cytrynowy z lemon curd

  • W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny – gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje – uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.
    3 jajka, 120 g cukru, 0,5 szklanki soku z cytryny
  • Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
  • Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło – dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
    50 g białej czekolady, 60 g masła
  • Krem schłodź w lodówce.
  • Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
  • Udekoruj małymi bezikami.
Prywatne
Słowo kluczowe tarta cyrtrynowa z lemon curd
Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
mazurek na wielkanoc

Mazurek z lemon curd – wskazówki

Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc :)

Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.

Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.

Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki.

Mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami :)

Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego.

Jakie składniki do przygotowania mazurka z kremem cytrynowym?

Myślę, że wszystko macie w domu, albo bardzo łatwo kupicie, bo nie ma tu jakichś specjalnych składników.

Potrzebujecie same podstawowe – mąka, masło, jajka, cytryny i biała czekolada.

Dlatego to ciasto można zrobić nawet na ostatnią chwilę :)

Pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat :)

Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.

Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem :)

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta na Wielkanoc, a także na kruche tarty.

mazurek cytrynowy

kruche ciasto z kremem
mazurek cytrynowy
tarta cytrynowa

Polecane przepisy na kruche tarty

Jeśli lubisz rozpływające się w ustach kruche ciasta i uwielbiasz ciasta tarty z pysznymi nadzieniami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na tarty. Ja tu polecam między innymi takie słodkości:

Opublikowano: 2017 12 kwietnia

Podziel się przepisem

4.66 from 20 votes (19 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Mazurek cytrynowy przepis

Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z kremem cytrynowym z dodatkiem białej czekolady. Ten kruchy mazurek z kremem cytrynowym smakuje rewelacyjny i jest orzeźwiający w smaku, to idealne ciasto na Wielkanoc. Jeśli lubicie tradycyjne mazurki, to ten mazurek cytrynowy również wam zasmakuje. Słodko-kwaskowaty krem cytrynowy a do tego rozpływający się w ustach kruchy spód to idealne połączenie!

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Cytrynowy mazurek z białą czekoladą smakuje wyśmienicie - koniecznie musicie go spróbować. Zobaczcie mój przepis na mazurka z kremem cytrynowym i sprawdźcie jak zrobić mazurka cytrynowego. To nie jest trudne, a na pewno taki mazurek cytrynowy zachwyci każdego! Udekorujcie tartę cytrynową gotowymi bezikami - dodadzą one ciastu mnóstwo uroku. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie mazurka na Wielkanoc.

Polecam wam również tarty cytrynowe z bezą - takie tarty z bezą smakują wybornie!