Mazurek cytrynowy
Przepis na mazurka cytrynowego z lemon curd
Mazurek cytrynowy z lemon curd, bo ciasto idealne na Wielkanoc. Nie sposób nie pokochać! Kruche ciasto, lekki aksamitny krem o orzeźwiającym smaku zrobiony z lemon curd – to wszystko składa się na wyśmienity smak tego wypieku. Tarta cytrynowa z lemon curd smakuje doskonale. Polecam każdemu, kto lubi słodko-kwaśne połączenia! Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić pyszny i prosty krem do mazurka wielkanocnego.
Spis treści
Mazurek cytrynowy przepis krok po kroku
Taką kruchą tartę z kremem cytrynowym i lemon curd możesz przygotować nie tylko na święta. Sprawdzi się ona idealnie również przy innych okazjach. Gorąco polecam!
Mazurek cytrynowy
Składniki
składniki na kruche ciasto do mazurka
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 115 g masła (zimnego – pokrojonego w kawałki)
- 1 jajko (rozmiar L)
składniki na krem cytrynowy do mazurka
- 3 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 120 g cukru
- 0,5 szklanki soku z cytryny ((u mnie z dwóch bardzo dużych cytryn))
- 50 g białej czekolady
- 60 g masła (miękkiego)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do mazurka cytrynowego
- Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą – najlepiej siekając nożem – tak aby powstała kruszonka.180 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 szczypta soli, 115 g masła
- Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.1 jajko
- Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
- Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
- Ciastem wylep podłużną formę do tarty – albo tradycyjną okrągłą.
- Usuń nadmiar ciasta – możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
- Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół).
- Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
- Piecz tak spód przez 20 minut.
- Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut – aż będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem cytrynowy z lemon curd
- W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny – gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje – uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.3 jajka, 120 g cukru, 0,5 szklanki soku z cytryny
- Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
- Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło – dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.50 g białej czekolady, 60 g masła
- Krem schłodź w lodówce.
- Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
- Udekoruj małymi bezikami.
Prywatne
Mazurek z lemon curd – wskazówki
Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc :)
Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.
Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.
Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki.
Mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami :)
Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego.
Jakie składniki do przygotowania mazurka z kremem cytrynowym?
Myślę, że wszystko macie w domu, albo bardzo łatwo kupicie, bo nie ma tu jakichś specjalnych składników.
Potrzebujecie same podstawowe – mąka, masło, jajka, cytryny i biała czekolada.
Dlatego to ciasto można zrobić nawet na ostatnią chwilę :)
Pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat :)
Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.
Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem :)
Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta na Wielkanoc, a także na kruche tarty.
Polecane przepisy na kruche tarty
Jeśli lubisz rozpływające się w ustach kruche ciasta i uwielbiasz ciasta tarty z pysznymi nadzieniami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na tarty. Ja tu polecam między innymi takie słodkości:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mazurek cytrynowy przepis
Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z kremem cytrynowym z dodatkiem białej czekolady. Ten kruchy mazurek z kremem cytrynowym smakuje rewelacyjny i jest orzeźwiający w smaku, to idealne ciasto na Wielkanoc. Jeśli lubicie tradycyjne mazurki, to ten mazurek cytrynowy również wam zasmakuje. Słodko-kwaskowaty krem cytrynowy a do tego rozpływający się w ustach kruchy spód to idealne połączenie!
Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
Cytrynowy mazurek z białą czekoladą smakuje wyśmienicie - koniecznie musicie go spróbować. Zobaczcie mój przepis na mazurka z kremem cytrynowym i sprawdźcie jak zrobić mazurka cytrynowego. To nie jest trudne, a na pewno taki mazurek cytrynowy zachwyci każdego! Udekorujcie tartę cytrynową gotowymi bezikami - dodadzą one ciastu mnóstwo uroku. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie mazurka na Wielkanoc.
Polecam wam również tarty cytrynowe z bezą - takie tarty z bezą smakują wybornie!