Mazurek cytrynowy

Zaktualizowany: 2024 6 maja
mazurek cytrynowy

Przepis na mazurka cytrynowego z lemon curd

Mazurek cytrynowy z lemon curd, bo ciasto idealne na Wielkanoc. Nie sposób nie pokochać! Kruche ciasto, lekki aksamitny krem o orzeźwiającym smaku zrobiony z lemon curd – to wszystko składa się na wyśmienity smak tego wypieku. Tarta cytrynowa z lemon curd smakuje doskonale. Polecam każdemu, kto lubi słodko-kwaśne połączenia! Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić pyszny i prosty krem do mazurka wielkanocnego.

tarta z kremem cytrynowym

Mazurek cytrynowy przepis krok po kroku

Taką kruchą tartę z kremem cytrynowym i lemon curd możesz przygotować nie tylko na święta. Sprawdzi się ona idealnie również przy innych okazjach. Gorąco polecam!

mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i orzeźwiający mazurek z kremem cytrynowym z dodatkiem białej czekolady.
4.66 z 20 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 20 minut
5 hours
Czas całkowity 6 hours
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na kruche ciasto do mazurka

składniki na krem cytrynowy do mazurka

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do mazurka cytrynowego

  • Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą – najlepiej siekając nożem – tak aby powstała kruszonka.
    180 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 1 szczypta soli, 115 g masła
  • Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
    1 jajko
  • Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
  • Ciastem wylep podłużną formę do tarty – albo tradycyjną okrągłą.
  • Usuń nadmiar ciasta – możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
  • Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni (góra-dół).
  • Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
  • Piecz tak spód przez 20 minut.
  • Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut – aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem cytrynowy z lemon curd

  • W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny – gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje – uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.
    3 jajka, 120 g cukru, 0,5 szklanki soku z cytryny
  • Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
  • Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło – dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
    50 g białej czekolady, 60 g masła
  • Krem schłodź w lodówce.
  • Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
  • Udekoruj małymi bezikami.
Prywatne
Słowa kluczowe tarta cyrtrynowa z lemon curd
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mazurek na wielkanoc

Mazurek z lemon curd – wskazówki

Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc :)

Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.

Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.

Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki.

Mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami :)

Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego.

Jakie składniki do przygotowania mazurka z kremem cytrynowym?

Myślę, że wszystko macie w domu, albo bardzo łatwo kupicie, bo nie ma tu jakichś specjalnych składników.

Potrzebujecie same podstawowe – mąka, masło, jajka, cytryny i biała czekolada.

Dlatego to ciasto można zrobić nawet na ostatnią chwilę :)

Pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat :)

Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.

Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem :)

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta na Wielkanoc, a także na kruche tarty.

mazurek cytrynowy

kruche ciasto z kremem
mazurek cytrynowy
tarta cytrynowa

Polecane przepisy na kruche tarty

Jeśli lubisz rozpływające się w ustach kruche ciasta i uwielbiasz ciasta tarty z pysznymi nadzieniami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na tarty. Ja tu polecam między innymi takie słodkości:

Opublikowano: 2017 12 kwietnia

Podziel się przepisem

4.66 from 20 votes (19 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

10 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Mazurek cytrynowy przepis

Przepis na pyszny wielkanocny mazurek z kremem cytrynowym z dodatkiem białej czekolady. Ten kruchy mazurek z kremem cytrynowym smakuje rewelacyjny i jest orzeźwiający w smaku, to idealne ciasto na Wielkanoc. Jeśli lubicie tradycyjne mazurki, to ten mazurek cytrynowy również wam zasmakuje. Słodko-kwaskowaty krem cytrynowy a do tego rozpływający się w ustach kruchy spód to idealne połączenie!

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Cytrynowy mazurek z białą czekoladą smakuje wyśmienicie - koniecznie musicie go spróbować. Zobaczcie mój przepis na mazurka z kremem cytrynowym i sprawdźcie jak zrobić mazurka cytrynowego. To nie jest trudne, a na pewno taki mazurek cytrynowy zachwyci każdego! Udekorujcie tartę cytrynową gotowymi bezikami - dodadzą one ciastu mnóstwo uroku. Wypróbujcie mój dokładny przepis krok po kroku i upieczcie mazurka na Wielkanoc.

Polecam wam również tarty cytrynowe z bezą - takie tarty z bezą smakują wybornie!