Rabarbar pod kruszonką (crumble)
Przepis na rabarbarowe crumble na ciepło
Rabarbar pod kruszonką to pyszny wiosenny i letni deser, który rozpieszcza podniebienie swoją kombinacją kwasowości i słodyczy. Soczyste kawałki rabarbaru są zapieczone pod maślaną kruszonką, tworząc harmonijną symfonię smaków i tekstur. Crumble z rabarbarem najlepiej podawać na ciepło w połączeniu z ulubioną gałką lodów. Rabarbar pod kruszonką to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych skarbów ogrodu i cieszenie się pysznym deserem na letnie dni. Spróbuj tego crumble z rabarbarem i pozwól sobie na chwilę słodkiego relaksu i rozkoszowania się wakacyjnymi smakami!
Spis treści
Rabarbar pod kruszonką przepis krok po kroku
Jeśli lubisz rabarbar, ale nie masz ochoty na pieczenie ciasta, to przygotuj to crumble z rabarbarem. Wystarczy rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu, posypać kruszonką i zapiec.
Rabarbar pod kruszonką (crumble) przepis
Składniki
składniki na rabarbar pieczony pod kruszonką
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 2 cm imbiru (świeżego (startego na tarce) – opcjonalnie łyżeczka mielonego )
- około 100 g cukru (do rabarbaru (lub do smaku) – pół szklanki)
- 120 ml amaretto (- można zastąpić sokiem jabłkowym, albo nawet wodą)
- 125 g masła
- 100 g cukru ((do kruszonki) – pół szklanki)
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- około 100 g marcepana ( lub posiekanych migdałów)
Instrukcja
Jak zrobić pieczony rabarbar pod kruszonką
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1-1,5 cm.500 g rabarbaru
- Włóż je do garnka, dodaj cukier, amaretto, cynamon i starty imbir.1 łyżeczka cynamonu, około 2 cm imbiru, około 100 g cukru, 120 ml amaretto
- Podgotuj krótko – aby rabarbar lekko zmiękł – ale nie może się rozpadać.
- Masło zagnieć razem z cukrem, mąką i marcepanem.125 g masła, 100 g cukru, 150 g mąki pszennej, około 100 g marcepana
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż rabarbar – jeśli powstało dużo soku, to go nie dodawaj.
- Na wierzchu ułóż kruszonkę
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut, a następnie podaj z lodami :)
Prywatne
Crumble z rabarbarem – uwagi
Rabarbar można teraz kupić wszędzie, więc korzystam z tego ile się da :)
Można z niego przygotować ciasto na kruchym spodzie, tartę tatin (tak, tak – tartę tatin :)), owocowe tiramisu, suflet i wiele innych ciekawych deserów :)
Ale ja teraz mam dla Was chyba jeden z najprostszych – rabarbar pod kruszonką – czyli angielskie crumble.
Sam rabarbar jest wcześniej lekko podgotowany z amaretto, cynamonem i świeżym imbirem – wierzcie mi – to świetne połączenie smaków.
Alkohol odparuje w trakcie gotowania, więc nie musicie się obawiać tego dodatku alkoholu. Jeśli jednak nie macie w domu amaretto, to zastąpcie go zwykłą wodą albo np. sokiem jabłkowym.
Do kruszonki dodałam marcepan, który zalegał w szafce od świąt – dzięki temu kruszonka nabrała migdałowego smaku – jeśli nie macie marcepana, dodajcie po prostu garść posiekanych migdałów.
Deser ten koniecznie zjedzcie na ciepło z gałką lodów – niebo w gębie ;)
Przepis własny.
Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem
Koniecznie zobaczcie moje przepisy na ciasta z rabarbarem. Na blogu jest ich spory wybór, a tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na rabarbar pod kruszonką
Przepis na crumble z rabarbarem to pomysł na szybki i pyszny deser na gorąco. Takie crumble jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i Anglii, a ostatnio zyskuje również u nas na popularności. Zresztą nie ma się co dziwić :) Duża ilość owoców zapiekana pod kruszonką smakuje wyśmienicie. Owoce, a w tym przypadku rabarbar puszczają podczas pieczenia sok i miękną, kruszonka robi się chrupiąca, a cały deser staje się obłędnie pyszny!
Crumble z rabarbarem przepis
Zobaczcie mój przepis na rabarbar pod kruszonką i sprawdźcie jak zrobić crumble z rabarbarem. Ten deser koniecznie podajcie jeszcze na ciepło z gałką lodów. Połączenie gorącego rabarbaru, chrupiącej kruszonki i lodów jest nieziemskie! Koniecznie spróbujcie jeśli jeszcze nie robiliście crumble w domu. Polecam wam również przepis na crumble z truskawkami oraz przepis na pijane crumble z wiśniami z nalewki :)