Ciasteczka pomarańczowe z ricottą
Przepis na ciasteczka pomarańczowe z ricottą
Miękkie pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem ricotty to delikatna rozkosz dla podniebienia. Ich orzeźwiający smak pomarańczy i kremowa konsystencja ricotty łączą się w idealną harmonię, tworząc miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz ciasteczka. To doskonały przepis na słodkie chwile relaksu przy filiżance herbaty lub kawy. Gorąco polecam!
Spis treści
Ciasteczka pomarańczowe z ricottą przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne i pachnące pomarańczą ciastka, których nie trzeba wałkować, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Ciasteczka pomarańczowe z ricottą przepis
Składniki
składniki na pomarańczowe ciastka z ricottą
- 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
- 100 g masła (miękkiego )
- 2 jajka (rozmiar L)
- 250 g ricotty (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- skórka ( z jednej pomarańczy)
składniki na pomarańczowy lukier:
- 300 g cukru pudru (- 2 szklanki)
- około 60 ml soku z pomarańczy (- do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić pomarańczowe ciasteczka z ricottą
- Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
- Masło utrzyj do białości z cukrem i skórką pomarańczową.150 g cukru pudru, 100 g masła, skórka
- Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej.2 jajka
- Dodaj ricottę i krótko zmiksuj.250 g ricotty
- Wsypuj porcjami mąkę i miksuj na małych obrotach.
- Łyżką nałóż ciasto na blachę wyłożoną papierem formując ciasteczka – możesz dłońmi nadać im bardziej okrągły kształt.
- Piecz w 170 stopniach (na termoobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 20 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić lukier pomarańczowy do ciasteczek
- Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym – sok dodawaj stopniowo- lukier ma być lekko lejący, ale gęsty, aby nie spłynął zupełnie z ciasteczek.300 g cukru pudru, około 60 ml soku z pomarańczy
- Polej lukrem ciastka, poczekaj aż lukier zastygnie i dopiero wtedy możesz przełożyć ciastka do pojemniczka – jeść można wcześniej :)
Prywatne
Pomarańczowe ciastka z ricotty – uwagi
Ciasteczka pomarańczowe z ricottą robiłam na wigilię klasową mojego syna, ale dopiero teraz miałam czas, by opublikować przepis. A żal go było Wam nie pokazać, bo ciasteczka są pyszne. Lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mocno pachnące pomarańczą – również za sprawą pomarańczowego lukru – do ciastek nie dałam za dużo cukru, więc z czystym sumieniem mogłam je polać sporą ilością lukru. Zresztą lukier dodatkowo sprawia, że ciasteczka są dłużej miękkie.
Jak zrobić miękkie ciastka z ricottą – wskazówki
Jak widzicie ze zdjęć – te ciasteczka pomarańczowe nie wymagają używania foremek. Wystarczy nałożyć je łyżką – ja próbowałam nadać im trochę bardziej kulisty kształt w dłoniach – ciasto jest lepkie, ale daje się formować – a potem można sobie oblizać łapki. Potem już tylko około 20 minut pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i można szamać – całość nie zajęła mi więcej niż 40 minut – super, prawda?
Z przepisu wyszły mi dwie blachy ciasteczek pomarańczowych z ricottą – ilość zależy od tego jak duże będziecie robić te ciastka – ja brałam na porcję czubatą łyżkę ciasta. Przy okazji tych ciasteczek pomarańczowych z ricottą zrobiłam jeszcze synowi na tą wigilię ciasteczka z czekoladą – to jest zawsze hit wśród dzieci (oraz u mojego męża :D).
Ps. Zamiast ricotty możecie użyć jakiś inny lekki twarożek – np. Bieluch.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasteczka bez wałkowania
Koniecznie zobaczcie i upieczcie inne moje pyszne ciastka, które przygotujecie bez wałkowania i wycinania foremkami. Na blogu jest ich bardzo dużo, a każde z nich rewelacyjne! Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciasteczka pomarańczowe z ricottą przepis
Przepis na proste ciastka pomarańczowe z ricottą to pyszne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Ricotta dodana do ciasteczek dodaje im wilgotności, a pomarańcza nadaje zachwycającego smaku. Wisienką na torcie jest pyszny lukier pomarańczowy. Te pomarańczowe ciasteczka zrobicie bardzo szybko i prosto - wszystko można zmiksować mikserem. Tych ciasteczek nie trzeba wałkować i wycinać kształtów. Takie ciastka bez wycinania to zawsze świetny pomysł!
Pomarańczowe ciastka przepis
Upiecz ciasteczka pomarańczowe z ricottą z mojego przepisu. Dokładny przepis krok po kroku to gwarancja sukcesu. Upiecz pomarańczowe ciastka na Boże Narodzenie i poczęstuj nimi gości i rodzinę.
Wypróbuj również inne moje wypieki z ricottą. Polecam między innymi sernik z ricotty, włoskie ciasto wielkanocne, ciasto z jabłkami i ricottą, limonkowe ciasto z ricottą, bikwity z kremem z ricotty czy placuszki z ricottą.