Ciasteczka pomarańczowe z ricottą

Zaktualizowany: 2024 5 lutego
ciasteczka pomarańczowe z ricottą

Przepis na ciasteczka pomarańczowe z ricottą

Miękkie pomarańczowe ciasteczka z dodatkiem ricotty to delikatna rozkosz dla podniebienia. Ich orzeźwiający smak pomarańczy i kremowa konsystencja ricotty łączą się w idealną harmonię, tworząc miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz ciasteczka. To doskonały przepis na słodkie chwile relaksu przy filiżance herbaty lub kawy. Gorąco polecam!

ciastka z twarogiem

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczne i pachnące pomarańczą ciastka, których nie trzeba wałkować, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

ciasteczka pomarańczowe z ricottą

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasteczka z ricottą pachnące obłędnie pomarańczami.
4.75 z 4 ocen
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Składniki

składniki na pomarańczowe ciastka z ricottą

  • 350 g mąki pszennej (- 2 i 1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru pudru (- 1 szklanka)
  • 100 g masła (miękkiego )
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 250 g ricotty (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • skórka ( z jednej pomarańczy)

składniki na pomarańczowy lukier:

Instrukcja
 

Jak zrobić pomarańczowe ciasteczka z ricottą

  • Mąkę przesiej przez sito razem z solą i proszkiem do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szczypta soli
  • Masło utrzyj do białości z cukrem i skórką pomarańczową.
    150 g cukru pudru, 100 g masła, skórka
  • Dodaj pojedynczo jajka do masy maślanej.
    2 jajka
  • Dodaj ricottę i krótko zmiksuj.
    250 g ricotty
  • Wsypuj porcjami mąkę i miksuj na małych obrotach.
  • Łyżką nałóż ciasto na blachę wyłożoną papierem formując ciasteczka – możesz dłońmi nadać im bardziej okrągły kształt.
  • Piecz w 170 stopniach (na termoobiegu, lub 180 stopni góra/dół) przez około 20 minut – aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić lukier pomarańczowy do ciasteczek

  • Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczowym – sok dodawaj stopniowo- lukier ma być lekko lejący, ale gęsty, aby nie spłynął zupełnie z ciasteczek.
    300 g cukru pudru, około 60 ml soku z pomarańczy
  • Polej lukrem ciastka, poczekaj aż lukier zastygnie i dopiero wtedy możesz przełożyć ciastka do pojemniczka – jeść można wcześniej :)
Prywatne
Słowa kluczowe ciasteczka z ricottą, pomarańczowe ciastka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasteczka z ricottą

Pomarańczowe ciastka z ricotty – uwagi

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą robiłam na wigilię klasową mojego syna, ale dopiero teraz miałam czas, by opublikować przepis. A żal go było Wam nie pokazać, bo ciasteczka są pyszne. Lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mocno pachnące pomarańczą – również za sprawą pomarańczowego lukru – do ciastek nie dałam za dużo cukru, więc z czystym sumieniem mogłam je polać sporą ilością lukru. Zresztą lukier dodatkowo sprawia, że ciasteczka są dłużej miękkie.

ciasteczka pomarańczowe z ricottą

Jak zrobić miękkie ciastka z ricottą – wskazówki

Jak widzicie ze zdjęć – te ciasteczka pomarańczowe nie wymagają używania foremek. Wystarczy nałożyć je łyżką – ja próbowałam nadać im trochę bardziej kulisty kształt w dłoniach – ciasto jest lepkie, ale daje się formować – a potem można sobie oblizać łapki. Potem już tylko około 20 minut pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i można szamać – całość nie zajęła mi więcej niż 40 minut – super, prawda?

Z przepisu wyszły mi dwie blachy ciasteczek pomarańczowych z ricottą – ilość zależy od tego jak duże będziecie robić te ciastka – ja brałam na porcję czubatą łyżkę ciasta. Przy okazji tych ciasteczek pomarańczowych z ricottą zrobiłam jeszcze synowi na tą wigilię ciasteczka z czekoladą – to jest zawsze hit wśród dzieci (oraz u mojego męża :D).

Ps. Zamiast ricotty możecie użyć jakiś inny lekki twarożek – np. Bieluch.

ciasteczka pomarańczowe
ciastka pomarańczowe
ciasteczka twarogowe
ciasteczka z ricottą

Przepis znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na ciasteczka bez wałkowania

Koniecznie zobaczcie i upieczcie inne moje pyszne ciastka, które przygotujecie bez wałkowania i wycinania foremkami. Na blogu jest ich bardzo dużo, a każde z nich rewelacyjne! Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 21 stycznia

Podziel się przepisem

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Ciasteczka pomarańczowe z ricottą przepis

Przepis na proste ciastka pomarańczowe z ricottą to pyszne ciasteczka idealne na Boże Narodzenie i nie tylko. Ricotta dodana do ciasteczek dodaje im wilgotności, a pomarańcza nadaje zachwycającego smaku. Wisienką na torcie jest pyszny lukier pomarańczowy. Te pomarańczowe ciasteczka zrobicie bardzo szybko i prosto - wszystko można zmiksować mikserem. Tych ciasteczek nie trzeba wałkować i wycinać kształtów. Takie ciastka bez wycinania to zawsze świetny pomysł!

Pomarańczowe ciastka przepis

Upiecz ciasteczka pomarańczowe z ricottą z mojego przepisu. Dokładny przepis krok po kroku to gwarancja sukcesu. Upiecz pomarańczowe ciastka na Boże Narodzenie i poczęstuj nimi gości i rodzinę.

Wypróbuj również inne moje wypieki z ricottą. Polecam między innymi sernik z ricotty, włoskie ciasto wielkanocne, ciasto z jabłkami i ricottą, limonkowe ciasto z ricottą, bikwity z kremem z ricotty czy placuszki z ricottą.