Puszysta szarlotka

Zaktualizowany: 2024 3 października
puszyste ciasto z jabłkami

Przepis na prostą puszystą szarlotkę o cytrynowej nucie

Dziś u mnie przepyszna, lekka i aromatyczna puszysta szarlotka pełna dużych kawałków jabłka zatopionych w lekkim ucieranym cieście o delikatnie cytrynowym aromacie. Takie cytrynowe ciasto z jabłkami doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Puszysta szarlotka jest miękka i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!

puszysta szarlotka z jabłkami i cukrem pudrem

Puszysta szarlotka cytrynowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, a do tego uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie upiecz to ciasto.

puszyste ciasto cytrynowe z cytrynowymi jabłkami i cukrem pudrem

Puszysta szarlotka cytrynowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i lekką cytrynową szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek.
4.49 z 25 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 230 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki

składniki na jabłka do szarlotki

składniki na puszyste ciasto do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić ucieraną cytrynową szarlotkę krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
      ok 650 g jabłek
    • Na dużej patelni rozpuść masło razem z cukrem.
      1 łyżka masła, 2 łyżki cukru trzcinowego
      jak przygotować jabłka do ucieranego ciasta
    • Dodaj jabłka i sok z cytryny – przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną – ostudź.
      sok z połowy cytryny
      smażenie jabłek z sokiem z cytryny
    • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
    • Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką. Możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.

    Krok 2 – przygotuj cytrynowe ucierane ciasto

    • Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.
      100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      przesiewanie mąki przez sito
    • Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.
      160 g masła, 130 g cukru pudru, skórka z cytryny
      dodawanie skórki z cytryny do ciasta
    • Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
      4 żółtka
      dodawanie żółtek do ucieranego ciasta
    • Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz – nie miksuj za długo.
      dodawanie przesianej mąki do ciasta cytrynowego
    • Białka ubij aż będą sztywne – ja je miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż są bardzo białe.
      4 białka
      ubijanie piany z białek do ciasta ucieranego
    • Dodaj połowę ubitych białek do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
      mieszanie ciasta cytrynowego z ubitą pianą z białek
    • Na dno tortownicy wyłóż mniej więcej 1/2 – 2/3 ciasta.
      wykładanie ucieranego ciasta cytrynowego do formy do pieczenia
    • Na wierzch ciasta wyłóż jabłka.
      wykładanie podsmażonych jabłek na ciasto w formie
    • Nałóż resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
      wykładanie ciasta cytrynowego na jabłka

    Krok 3 – upiecz szarlotkę

    • Piecz szarlotkę w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut – po upieczeniu ostudź.
    • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 230kcalWeglowodany: 34gBiałko: 4gTłuszcz: 14gBłonnik: 2g
    Słowa kluczowe ucierana szarlotka
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    lekkie i puszyste ciasto z jabłkami i cukrem pudrem
    delikatne maślane ciasto przekładane smażonymi jabłkami i posypane cukrem pudrem

    Ucierana szarlotka z jabłkami – uwagi

    Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :) Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami? Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze. Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.

    Ostatnio upiekłam ją ponownie i przy okazji zrobiłam jej kilka nowych zdjęć, a także nakręciłam krótki film z przygotowań :) Mam nadzieję, że jeszcze bardziej zachęci was on do upieczenia tego pysznego ciasta!

    puszyste cytrynowe ciasto z jabłkami i sokiem z cytryny

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ucieranej szarlotki cytrynowej?

    Do przygotowania tego ciasta z jabłkami będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowych składników, które zapewne masz już w domu, albo bez trudu dostaniesz e każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jabłka – użyłam jabłka jonagold, sprawdzą się wszystkie, które są twarde i nie rozpadają się pod wpływem podgrzewania i pieczenia
    • masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz je ewentualnie zastąpić masłem roślinnym – pamiętaj, że ma być miękkie
    • cukier – ja do ciast ucieranych wolę używać cukier puder, bo świetnie i szybko się miksuje z masłem na puszystą masę. Jeśli nie masz cukru pudru, to możesz użyć zwykły cukier (wtedy użyj go około 3/4 szklanki) – pamiętaj, że przy nim zmiksowanie masła zajmie trochę więcej czasu
    ciasto ucierane z prażonymi jabłkami

    Czy to ucierane ciasto cytrynowe można zrobić z innymi owocami?

    Ciasto ucierane jest na tyle uniwersalne, że możesz je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami, twardszymi gruszkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce. W każdym tym przypadku ciasto będzie smakować znakomicie. Jeśli chcesz zrobić ciasto z malinami, czy też borówkami to ich wcześniej nie podsmażaj, tylko dodaj świeże owoce bezpośrednio na ciasto.

    ucierane ciasto z prażonymi jabłkami

    Jak przechowywać puszystą szarlotkę?

    Szarlotkę możesz przez kilka dni przechowywać bezpośrednio na kuchennym blacie. Polecam wtedy przykrycie ciasta kloszem, albo przełożenie do pojemnika z przykrywką, tak aby ciasto nie obsychało. Jeśli chcesz ciasto przechować dłużej, to wtedy możesz je schować do lodówki. Takie schłodzone ciasto będzie twardsze – ze względu na sporą ilość masła. Dlatego przed podaniem najpierw je ogrzej w temperaturze pokojowej przez około 30-60 minut.

    Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.

    Ps. Koniecznie również polecam mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.

    puszysta i delikatna szarlotka z prażonymi jabłkami
    puszysta szarlotka
    lekkie i puszyste ciasto z jabłkami

    Przepis znalazłam na Kwestia smaku – podaję moją zmienią wersję.

    Polecane przepisy na szarlotkę

    Wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

    Opublikowano: 2017 29 września

    Podziel się przepisem

    4.49 from 25 votes (23 ratings without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    9 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Puszysta szarlotka przepis

    Przepis na puszystą i lekką szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek. Ta lekka szarlotka w jabłkami zatopionymi w cieście to strzał w 10. Pyszne, lekko cytrynowe ciasto, a do tego lekko podsmażone jabłka. Całość pyszna, aromatyczna i wilgotna. To cytrynowe ciasto z jabłkami zasmakuje każdemu! Jeśli macie w domu jabłka, to koniecznie upieczcie tą puszystą szarlotkę cytrynową. Kawałek tego ciasta z jabłkami będzie idealnie smakował z kubkiem gorącej herbaty albo z kawą.

    Cytrynowy jabłecznik

    Ten jabłecznik z dużymi kawałkami jabłek zrobicie bardzo łatwo dzięki mojemu przepisowi krok po kroku. Jeśli lubicie szarlotki, to spróbujcie tej wersji na ciasto z jabłkami. Myślę, że je pokochacie.

    Wypróbujcie również inne moje wypieki na ciasta z jabłkami, polecam wam między innymi ciasto kilimandżaro z jabłkami, bezową szarlotkę z orzechami albo migdałową szarlotkę z kruszonką.