Puszysta szarlotka
Przepis na prostą puszystą szarlotkę o cytrynowej nucie
Dziś u mnie przepyszna, lekka i aromatyczna puszysta szarlotka pełna dużych kawałków jabłka zatopionych w lekkim ucieranym cieście o delikatnie cytrynowym aromacie. Takie cytrynowe ciasto z jabłkami doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty albo kawy. Puszysta szarlotka jest miękka i długo zachowuje świeżość. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Puszysta szarlotka cytrynowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta, a do tego uwielbiasz ciasta z jabłkami, to koniecznie upiecz to ciasto.
Puszysta szarlotka cytrynowa przepis z filmem
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o wielkości 22 cm.
Składniki
składniki na jabłka do szarlotki
- ok 650 g jabłek (u mnie po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 450 g)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
składniki na puszyste ciasto do szarlotki
- 160 g masła (miękkiego )
- 130 g cukru pudru (- niepełna szklanka)
- skórka z cytryny
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
- 100 g mąki ziemniaczanej (niecałe 2/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić ucieraną cytrynową szarlotkę krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.ok 650 g jabłek
- Na dużej patelni rozpuść masło razem z cukrem.1 łyżka masła, 2 łyżki cukru trzcinowego
- Dodaj jabłka i sok z cytryny – przesmaż jabłka aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną – ostudź.sok z połowy cytryny
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg).
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą albo mąką. Możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
Krok 2 – przygotuj cytrynowe ucierane ciasto
- Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko.100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masło utrzyj z cukrem i skórką z cytryny na puszystą masę.160 g masła, 130 g cukru pudru, skórka z cytryny
- Do masy maślanej dodaj żółtka i krótko zmiksuj.4 żółtka
- Dodaj porcjami zmieszane mąki i delikatnie połącz – nie miksuj za długo.
- Białka ubij aż będą sztywne – ja je miksuję na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż są bardzo białe.4 białka
- Dodaj połowę ubitych białek do ciasta i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Na dno tortownicy wyłóż mniej więcej 1/2 – 2/3 ciasta.
- Na wierzch ciasta wyłóż jabłka.
- Nałóż resztę ciasta, które delikatnie rozsmaruj.
Krok 3 – upiecz szarlotkę
- Piecz szarlotkę w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut – po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ucierana szarlotka z jabłkami – uwagi
Puszysta szarlotka wjechała na stół, więc to oznacza nadchodzącą jesień – przynajmniej u mnie :) Czy wy też tak macie, że właśnie jesienią najchętniej jecie i robicie ciasta z jabłkami? Inne owoce odeszły w zapomnienie, a sezon na pyszne, polskie jabłka właśnie rozkwita w najlepsze. Dziś mam dla was delikatną, maślano-cytrynową w smaku szarlotkę z krótko smażonymi jabłkami – jabłka są w dużych kawałkach, więc fajnie je czuć w cieście.
Ostatnio upiekłam ją ponownie i przy okazji zrobiłam jej kilka nowych zdjęć, a także nakręciłam krótki film z przygotowań :) Mam nadzieję, że jeszcze bardziej zachęci was on do upieczenia tego pysznego ciasta!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania ucieranej szarlotki cytrynowej?
Do przygotowania tego ciasta z jabłkami będziesz potrzebować jedynie bardzo podstawowych składników, które zapewne masz już w domu, albo bez trudu dostaniesz e każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- jabłka – użyłam jabłka jonagold, sprawdzą się wszystkie, które są twarde i nie rozpadają się pod wpływem podgrzewania i pieczenia
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz je ewentualnie zastąpić masłem roślinnym – pamiętaj, że ma być miękkie
- cukier – ja do ciast ucieranych wolę używać cukier puder, bo świetnie i szybko się miksuje z masłem na puszystą masę. Jeśli nie masz cukru pudru, to możesz użyć zwykły cukier (wtedy użyj go około 3/4 szklanki) – pamiętaj, że przy nim zmiksowanie masła zajmie trochę więcej czasu
Czy to ucierane ciasto cytrynowe można zrobić z innymi owocami?
Ciasto ucierane jest na tyle uniwersalne, że możesz je robić z dowolnymi owocami – spróbujcie ze śliwkami, twardszymi gruszkami albo brzoskwiniami – a zimą możecie wykorzystać nawet owoce w puszce. W każdym tym przypadku ciasto będzie smakować znakomicie. Jeśli chcesz zrobić ciasto z malinami, czy też borówkami to ich wcześniej nie podsmażaj, tylko dodaj świeże owoce bezpośrednio na ciasto.
Jak przechowywać puszystą szarlotkę?
Szarlotkę możesz przez kilka dni przechowywać bezpośrednio na kuchennym blacie. Polecam wtedy przykrycie ciasta kloszem, albo przełożenie do pojemnika z przykrywką, tak aby ciasto nie obsychało. Jeśli chcesz ciasto przechować dłużej, to wtedy możesz je schować do lodówki. Takie schłodzone ciasto będzie twardsze – ze względu na sporą ilość masła. Dlatego przed podaniem najpierw je ogrzej w temperaturze pokojowej przez około 30-60 minut.
Zapraszam również na szarlotkę cytrynową, szarlotkę sypaną (super łatwą), albo na irlandzkie ciasto z jabłkami.
Ps. Koniecznie również polecam mój profil na instagramie, gdzie moje przepisy znajdziesz w łatwej do zapisania na później formie.
Przepis znalazłam na Kwestia smaku – podaję moją zmienią wersję.
Polecane przepisy na szarlotkę
Wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Puszysta szarlotka przepis
Przepis na puszystą i lekką szarlotkę z dużymi kawałkami jabłek. Ta lekka szarlotka w jabłkami zatopionymi w cieście to strzał w 10. Pyszne, lekko cytrynowe ciasto, a do tego lekko podsmażone jabłka. Całość pyszna, aromatyczna i wilgotna. To cytrynowe ciasto z jabłkami zasmakuje każdemu! Jeśli macie w domu jabłka, to koniecznie upieczcie tą puszystą szarlotkę cytrynową. Kawałek tego ciasta z jabłkami będzie idealnie smakował z kubkiem gorącej herbaty albo z kawą.
Cytrynowy jabłecznik
Ten jabłecznik z dużymi kawałkami jabłek zrobicie bardzo łatwo dzięki mojemu przepisowi krok po kroku. Jeśli lubicie szarlotki, to spróbujcie tej wersji na ciasto z jabłkami. Myślę, że je pokochacie.
Wypróbujcie również inne moje wypieki na ciasta z jabłkami, polecam wam między innymi ciasto kilimandżaro z jabłkami, bezową szarlotkę z orzechami albo migdałową szarlotkę z kruszonką.