cytryny
Cytryny – przepisy dla każdego!
Człowiek uczy się całe życie :)
I ja też przygotowując ten wpis dowiedziałam się czegoś ciekawego!
Otóż cytryny pochodzą z Chin, chociaż aktualnie nie są tam wcale uprawiane!
Cytryna zawiera sporo witaminy C, a także sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.
Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Są w niej też terpeny pobudzające wytwarzanie śliny. A ponieważ wraz z wydzielaniem śliny rośnie produkcja enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu (źródło Poradnik Zdrowie).
Ja cytryny najchętniej używam do aromatyzowania swoich wypieków.
Świetnie nadaje się do tego zarówno skórka starta z cytryny jak i jej sok.
Polecam dodawać cytrynę do babek i ciast z owocami – nada im ona orzeźwiający smak.
Wypróbujcie moje przepisy z cytrynami!