Przepis na pizzę z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem

Nie będę ukrywać, że bardzo lubimy w naszym domu pizzę, a już szczególnie taką zrobioną samodzielnie, z pysznym ciastem i ulubionymi dodatkami :)

Możliwości i kombinacji jest tyle, że domowa pizza chyba nigdy się nam nie znudzi :)

Ostatnio odkryłam nowy świetny sos do pizzy – stworzony z ziół z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek.

Pizza podana była z kawałkami kurczaka w marynacie z maślanki oraz z posiekanymi orzechami włoskimi.

Brzmi intrygująco, prawda?

To cudo znalazłam na blogu What Katie Ate.

Wprowadziłam kilka drobnych zmian – przede wszystkim rukiew wodną zastąpiłam roszponką, gdyż tej pierwszej nie mogłam nigdzie kupić.

W cieście do pizzy część mąki zastąpiliśmy mąką pełnoziarnistą i tak powstał zdrowszy, smaczniejszy obiad :)

Jeśli lubicie „zielone” to zapraszam, do wypróbowania przepisu. :)

Spody możecie zrobić według swojego ulubionego przepisu, lub możecie zajrzeć do mojego przepisu na ciasto na pizzę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Pizza z zielonym sosem ziołowym

zielona pizza

zielona pizza5

zielona pizza6

zielona pizza7

Pizza z zielonym sosem ziołowym przepis do druku

zielona pizza4

Pizza z zielonym sosem ziołowym i kurczakiem

Wypieki Beaty
Pizza z zielonym pesto, grillowanym kurczakiem i orzechami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 15 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 5 minut
Danie Obiad
Porcje 4

Składniki

marynata z maślanki:

sos do pizzy:

  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 doniczka bazylii dorodna
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sok z połowy małej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • około 1 szklanka orzechów włoskich grupo posiekanych
  • 50 g parmezanu
  • roszponka do posypania po wierzchu

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem składniki marynaty.
    1 szklanka maślanki, 2 łyżeczki musztardy Dijon, sól i pieprz, sok
  • Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i włóż do miski z marynatą, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin (można to zrobić wieczorem i pozostawić na noc).
    około 400 g piersi z kurczaka
  • Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty i usmaż na patelni.
  • Aby przygotować sos umieść wszystkie składniki w malakserze (z ziół użyj tylko liście) i zmiksuj na gładką masę - w razie konieczności możesz dodać więcej oliwy.
    6-8 łyżek oliwy z oliwek, 1 pęczek natki pietruszki, 1 doniczka bazylii, sok, sól i pieprz, 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Przygotowane blaty pizzy posmaruj sosem ziołowym, ułóż na nim kawałki kurczaka.
  • Piecz pizzę w mocno nagrzanym piekarniku - im mocniej, tym lepiej - ja używam trybu pizza (grzanie dołu plus wentylator i piekę w 260-270 stopniach).
  • Gotową pizzę posyp orzechami włoskimi oraz roszponką, całość oprósz tartym parmezanem.
    około 1 szklanka orzechów włoskich, 50 g parmezanu, roszponka

Notatki

Porcja na dwie pizze.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!