drożdże

drożdże


Drożdże – przepisy z drożdżami dla każdego!

Drożdże znali już i stosowali starożytni Grecy i Rzymianie.

Prawdziwy renesans przeżyły w 1800 roku kiedy powstała pierwsza fabryka drożdży, a wraz z badaniami Pasteura ulepszono ich produkcję.

Świeże drożdże powinny mieć jasną barwę, delikatny zapach, niekwaśny smak i nie mogą suche lub podsuszone. Takie drożdże dają gwarancję udanego wypieku.

Nadmiar drożdży może nadać wypiekom zły smak, a że świeże drożdże mocno pracują, to nie trzeba ich dawać dużo do wypieków. Na kilogram mąki wystarczy użyć 20-50 g drożdży.

Sól dodana do drożdży „zabije” je, a cukier spowoduje ich rośnięcie i namnażanie. W cieście po dodaniu drożdży zachodzi fermentacja alkoholowa – powstaje dwutlenek węgla i alkohol. Alkohol ulatnia się podczas pieczenia, a dwutlenek węgla zostaje uwięziony przez pęczniejący gluten. W ten sposób po upieczeniu ciasto ma porowatą strukturę – widać w nim pęcherzyki.

W wyrobie ciast i pieczywa możecie również używać drożdże suszone. Z reguły stosuje się ich o połowę mniej niż drożdży świeżych.

Poznajcie moje przepisy na ciasta drożdżowe, pyszne bułeczki drożdżowe, ciasto na pizzę i oczywiście domowe pieczywo.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: drożdże