Bez glutenu
Przepisy bez glutenu dla każdego!
Gluten to białko roślinne zawarte w ziarnach zbóż – przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu czy życie.
Gluten w połączeniu z wodą (płynem) odpowiada za elastyczność ciasta, a także za jego odporność na wysychanie. Dlatego ciasta i wypieki z mąką pszenną są tak puszyste i elastyczne.
Produkty bezglutenowe to: proso, ryż, amarantus, kukurydza, tapioka, maniok, gryka czy komosa ryżowa.
Glutenu nie zawierają również świeże mięso, ryby i jajka, warzywa i owoce, orzechy, tłuszcze, cukier i miód.
Bezglutenowe przepisy
Mąkę pszenną można zastępować w słodkich wypiekach mąką bezglutenową – najczęściej jest to mieszanka różnych mąk – np. ryżowej, ziemniaczanej, kukurydzianej, czy gryczanej.
Można również używać mąkę kokosową. Ta mąka jest dużo bardziej higroskopijna niż mąka pszenna – mocno wchłania płyny. Dlatego stosuje się jej mniej więcej w wielkości 1/3 porcji mąki pszennej, albo dodaje więcej płynów.
Pomysły na bezglutenowe przepisy
Na blogu znajdziecie między innymi przepisy na naleśniki gryczane, komosankę z borówkami, bezglutenowe babeczki z truskawkami, ciasto kokosowe, gofry ryżowe, pudding z tapioki czy też pudding chia.
Zapraszam do wypróbowania moich przepisów bez glutenu.