Patelnia do naleśników – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

artykuł sponsorowany
Idealne naleśniki powinny być cienkie, delikatne i lekko rumiane. Taki efekt możesz osiągnąć, jeśli zdecydujesz się na zakup dobrej patelni, stworzonej specjalnie z myślą o smażeniu naleśników. Sprawdź, jakie modele są dostępne i czym warto kierować się przy wyborze?
Spis treści
Jakie cechy powinna mieć dobra patelnia do naleśników?
Patelnie do naleśników zwykle są płaskie i mają niskie brzegi. Taka budowa ułatwia równomierne rozprowadzenie ciasta i późniejsze przewrócenie naleśnika bez ryzyka jego uszkodzenia. Ważnym elementem, który również wpływa na komfort przygotowywania posiłków, jest specjalna powłoka nieprzywierająca. Może być wykonana z teflonu, ceramiki, tytanu lub granitu. Dzięki niej placek nie będzie się rwał, przypalał ani przyklejał do powierzchni.
Wybierając patelnię do naleśników, zwróć też uwagę, czy może być bezpiecznie użytkowana na Twojej kuchence. Obecnie większość renomowanych producentów oferuje patelnie uniwersalne, które można stosować zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych, jak i indukcyjnych.
Warto również dobrać odpowiednią średnicę patelni do swoich potrzeb. Standard to 20-26 cm, ale jeśli planujesz smażyć większe placki, np. do tortu naleśnikowego, możesz zamówić model 30-centymetrowy.
Rodzaje patelni do naleśników – którą wybrać?
Patelnia do naleśników może być wykonana z różnych materiałów, takich jak aluminium, żeliwo lub stal nierdzewna. Ostatnio dużą popularnością cieszą się patelnie aluminiowe, ponieważ są lekkie, szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło. Dzięki temu placki wychodzą cienkie i dobrze wysmażone.
Poza klasyczną patelnią o średnicy 24–26 cm, warto jeszcze rozważyć zakup modelu do smażenia pancakes, wyposażonego w kilka oddzielnych komór lub foremek. Taka patelnia pozwala jednocześnie przygotować kilka mniejszych placków o takiej samej grubości i idealnie okrągłym kształcie. W ten sposób możesz też usmażyć gofry na śniadanie dla całej rodziny.
Patelnia do naleśników – jaki uchwyt będzie najlepszy?
Smażenie naleśników wymaga dużej precyzji i uwagi. Podczas tego procesu trzeba cały czas pilnować, aby placki się nie przypaliły i należy je w odpowiednim momencie przewrócić. Dlatego to ważne, aby patelnia była wyposażona w wygodny i nienagrzewający się uchwyt. Świetnym wyborem będą np. modele z drewnianą rączką lub uchwytem pokrytym powłoką soft-touch, która gwarantuje pewny i wygodny chwyt w trakcie długiego smażenia.
Inwestycja w wysokiej jakości patelnię od renomowanego producenta sprawi, że przygotowywanie naleśników z ulubionymi dodatkami stanie się czystą przyjemnością.