Strona główna » czekolada » Strona 17

Zobacz Tutaj Zobacz Tutaj Slide

Ebook za darmo!

Otrzymaj kod na ebooka Wielkanocne Wypieki

przepisy na serniki Zobacz Tutaj
o mnie wypieki beaty

czekolada


Czekolada – przepisy z czekoladą dla każdego!

Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka.

Wyróżniamy kilka rodzajów czekolad różniących się przede wszystkim zawartością miazgi kakaowej.

Gorzka czekolada składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej.

Czekolada deserowa ma w składzie miazgę kakaową, cukier, lecytynę oraz tłuszcz kakaowy. Najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej.

Mleczna czekolada ma w składzie również mleko lub proszek mleczny, a zawartość kakao nie przekracza 50%.

Biała czekolada, to stosunkowo nowy produkt bo powstała w 1930. Nie zawiera ona proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego.

Różowa czekolada (ruby) została wynaleziona dopiero w 2017. Powstała ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego. Jej kolor jest naturalny, do produkcji nie używa się żadnych barwników oraz sztucznych aromatów. Charakteryzuje się orzeźwiającym, jagodowym smakiem oraz kremową, delikatniejszą konsystencją w porównaniu do pozostałych rodzajów czekolad (źródło Wikipedia).

W czekoladzie znajdziemy mnóstwo substancji mających świetny wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: węglowodany, białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6.

Najzdrowiej jest spożywać czekoladę gorzką, a ze względu na jej dużą kaloryczność, należy uważać z ilością ;)

Czekolada jest produktem bardzo uniwersalnym i znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie.

Dodawana jest do ciast czekoladowych, jest składnikiem kremów, lodów i polew. Robi się z niej czekoladki i trufle, a także podaje w formie pitnej jako gorącą czekoladę.

Wypróbujcie moje przepisy z czekoladą!