Beztłuszczowe smażenie w praktyce – dlaczego warto mieć air fryer w kuchni?

Artykuł sponsorowany
Beztłuszczowe smażenie w praktyce – dlaczego warto mieć air fryer w kuchni?
Air fryery, czyli frytkownice beztłuszczowe, nie bez powodu stały się rynkowymi hitami. Co jednak tak właściwie wpływa na ich fenomen? Dlaczego są tak chętnie wybierane? Sprawdź najistotniejsze zalety tych urządzeń!
Spis treści
Air fryer – czym jest i jaka jest zasada jego działania?
Sprzętów w kuchni nigdy nie jest za wiele. Jeśli jednak szukasz prawdziwej rewolucji, a równocześnie nie chcesz wydawać fortuny, bardzo dobrą propozycją są frytkownice beztłuszczowe, nazywane również air fryerami. To wyjątkowe urządzenia, które mogą pochwalić się kapitalną uniwersalnością i wydajnością, a przy okazji umożliwiają dbanie o swoje zdrowie.
W jaki sposób działają frytkownice beztłuszczowe? Kluczowym elementem są specjalne grzałki oraz wentylator, które umożliwiają nagrzanie powietrza do odpowiedniej temperatury. Dzięki wspomnianemu wentylatorowi gorące powietrze stale cyrkuluje po koszu, czyli pojemniku, w którym umieszczane są dane składniki czy całe potrawy. Dzięki porozmieszczanym otworom możliwa jest wentylacja, a także lepsze krążenie ciepłego powietrza.
Dlaczego warto korzystać z air fryera? Sprawdź zalety posiadania tego sprzętu
Metoda działania frytkownicy beztłuszczowej niesie za sobą szereg zalet. Popularność tego sprzętu nie wzięła się przecież znikąd. Oto kluczowe aspekty, które sprawiają, że dla coraz większej liczby osób air fryer to absolutny must-have w kuchni!
Zdrowsze dania dzięki mniejszej ilości oleju
Bardzo dobra cyrkulacja powietrza oraz możliwość jego sprawnego podgrzewania sprawia, że do uzyskania efektu upieczenia, usmażenia czy ugotowania nie potrzebujesz tak dużej ilości oleju jak w przypadku korzystania z patelni lub piekarnika. Oczywiście nie warto z niego rezygnować całkowicie – oliwa czy olej nadal jest świetnym przewodnikiem smaku, a także pomaga utrzymać się przyprawom czy marynacie.
Możesz jednak znacznie ograniczyć wykorzystywanie tych produktów w kuchni, dodając minimalną ich ilość do wszelkiego rodzaju potraw. Gorące powietrze wykona resztę roboty za Ciebie! Dzięki temu ograniczasz przyjmowanie nasyconych kwasów tłuszczowych, które są szkodliwe dla Twojego ciała, a przy okazji zmniejszasz kaloryczność spożywanych przez siebie posiłków.
Równomierne gotowanie i pieczenie
Wspomniane cyrkulacja na nie tak dużej przestrzeni sprawia, że produkty znajdujące się w koszu otrzymują ciepło równomiernie z każdej ze stron. Nie musisz więc martwić się o przypalenia lub konieczność ciągłego podglądania, czy wszystko piecze się tak, jak powinno. Zamiast tego możesz się odprężyć i poczekać na efekt końcowy.
Szybkość działania
Bardzo ważnym atutem frytkownic beztłuszczowych jest bardzo krótki czas, jakiego potrzebują one do rozpoczęcia działania na pełnych obrotach. Frustruje Cię sytuacja, w której musisz czekać kilkanaście minut na osiągnięcie optymalnej temperatury przez piekarnik? W przypadku air fryera nie musisz się tym martwić.
Sposób działania grzałki i wentylatora sprawia, że już w kilkadziesiąt, a nawet kilkanaście sekund możliwe jest osiągnięcie pożądanego poziomu nagrzania. Nie musisz więc z wyprzedzeniem nagrzewać air fryera, co jest nie tylko wygodne, ale także zbawienne dla zapominalskich.
Energooszczędność i ekonomiczność
Air fryer nie jest drogim urządzeniem – wysokiej jakości sprzęt możesz kupić już za kilkaset złotych. Możesz to sprawdzić sam, zerkając na przykład na stronę https://www.euro.com.pl/frytkownice,rodzaj!frytkownica-beztluszczowa.bhtml. To dobra alternatywa dla mikrofalówek, a w niektórych sytuacjach nawet dla piekarnika w zależności od Twoich potrzeb.
Względem wspomnianych urządzeń, frytkownice beztłuszczowe są również bardzo oszczędne pod kątem zużycia prądu. Oszczędzisz więc nie tylko na koszcie zakupu, ale i na rachunkach za prąd!
Wszechstronność pod kątem rodzajów obróbki
W zależności od programu możesz swobodnie zmieniać sposób, w jaki air fryer będzie obrabiać dania czy produkty. Gotowanie, pieczenie, grillowanie, smażenie, a nawet duszenie – decyzja należy do Ciebie! To bardzo wygodne rozwiązanie, dzięki któremu ograniczasz bałagan w kuchni i oszczędzasz na czasie.