Domowy golden syrup
Przepis na golden syrup, czyli syrop cukrowy
Dziś mam dla was przepis na domowy golden syrup, który jest często używany w angielskich i amerykańskich przepisach na słodkie wypieki i desery. Taki cukrowy syrop możecie prosto zrobić w domu i wykorzystać potem przy pieczeniu.
Spis treści
Domowy golden syrup przepis krok po kroku
Jeśli nie macie jak kupić gotowy syrop z cukru, to teraz możecie go samodzielnie zrobić w domu.
Golden syrup przepis
Składniki
składniki na golden syrup
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 25 ml wody
- 300 ml wrzącej wody
- 500 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić golden syrup
- Najpierw zagotuj w wysokim garnku 100 g cukru z 25 ml wody – pozwól cukrowi się rozpuścić i nabrać ciemnozłotego koloru – staraj się nie mieszać zbyt często i nie przypal karmelu.100 g cukru, 25 ml wody
- Zdejmij garnek z ognia i ostrożnie wlej wrzącą wodę – uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja i możesz się poparzyć.300 ml wrzącej wody
- Dodaj pozostały cukier i sok z cytryny.500 g cukru, 2 łyżki soku z cytryny
- Wymieszaj i ponownie umieść garnek na ogniu.
- Gotuj na małym ogniu przez około 30-45 minut – aż syrop lekko zgęstnieje.
- Odstaw do wystudzenia – w tym czasie syrop będzie dalej gęstniał (jeśli po zupełnym wystudzeniu będzie zbyt gęsty, to dodaj do niego trochę gorącej wody).
- Przelej syrop do butelek lub słoiczków.
Prywatne
Domowy syrop cukrowy – uwagi
W poszukiwaniach ciekawych przepisów często zaglądam na anglojęzyczne blogi kulinarne i wiele razy natknęłam się na nich na przepisy z wykorzystaniem golden syrup.
W Polsce jest on chyba właściwie nie do dostania.
Niektórzy zastępują go sztucznym miodem, ale podobno to jednak nie to samo :(
Postanowiłam trochę poszperać i okazało się, że w sieci jest pełno przepisów na golden syrup :)
Nie omieszkałam oczywiście jak najszybciej sama taki zrobić, a oto tego efekt :)
Podaję przepis na około pół litra syropu.
Taki syrop możecie wykorzystywać nie tylko jako dodatek do ciast, czy ciasteczek, ale możecie polewać nim naleśniki, placuszki i gofry :)
Teraz możecie mieć swój własny domowy golden syrup :D
Jak zrobić golden syrup – wskazówki
Pod zdjęciami znajdziecie dokładny przepis na syrop cukrowy. Ale tak w skrócie – musicie najpierw przygotować karmel.
Jak zrobić karmel? Aby przygotować karmel musicie rozpuścić cukier w rondelku – najważniejsze, to nie przypalić karmelu. Przypalony karmel staje się gorzki i niejadalny! Gdy już będziecie mieć gotowy karmel, wtedy dodajecie do niego gorącą wodę. Do tego dodajecie cukier i gotujecie całość.
Sam proces nie jest trudny, tylko wymaga troszkę czasu. Na pewno sobie poradzicie bez problemu!
Polecane przepisy na domowe syropy
Zobaczcie inne moje przepisy na syropy, które możecie dodawać do swoich deserów, ale również do napojów, takich jak kawa, czy herbata. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Domowy golden syrup przepis
Przepis na golden syrup, który zrobicie. Co to jest golden syrup? Otóż golden syrop to karmelowy syrop cukrowy. Bardzo słodki w smaku, lekko płynny, ale gęsty i karmelowy w kolorze. Taki syrop cukrowy bardzo często pojawia się jako składnik w różnych amerykańskich i angielskich przepisach na ciasta i przepisach na babeczki. Przez dłuższy czas golden syrup był niedostępny w Polsce i jako wielbiciela amerykańskich przepisów musiałam sobie jakoś radzić z jego brakiem. W końcu postanowiłam zrobić go sobie sama i okazało się, że zrobienie golden syropu jest proste i stosunkowo szybkie.
Jak zrobić golden syrop?
Zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku na golden syrup i zróbcie go sami w domu. Domowy golden syrup jest tak samo dobry jak ten sklepowy, a na pewno dużo tańszy! Sprawdźcie, jakie to proste. Teraz już nie będziecie mieli problemów z odtwarzaniem amerykańskich przepisów na ciasta i ciasteczka. A jak już będziecie mieli swój syrop cukrowy golden syrop to zróbcie z nim wilgotne ciasto imbirowe.