Jak wybrać idealny piecyk do pizzy do lokalu gastronomicznego?

Zaktualizowany: 2025 5 maja
Jak wybrać idealny piecyk do pizzy do lokalu gastronomicznego?

artykuł sponsorowany

Jak wybrać idealny piecyk do pizzy do lokalu gastronomicznego?

Pizza to jedno z ulubionych dań serwowanych w lokalach gastronomicznych. Jednak by zachwycić klientów jej doskonałym smakiem, potrzeba czegoś więcej niż tylko dobrych składników i przepisu. Najważniejszym elementem jest piec do pizzy – to właśnie on gwarantuje najwyższą jakość potrawy i odpowiednie tempo pracy w kuchni. Wybór piecyka do pizzy w lokalu gastronomicznym to inwestycja. Na co więc musisz zwrócić uwagę podczas zakupu tego sprzętu?

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalny piecyk do pizzy?

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać co do tego, że profesjonalny piecyk do pizzy to serce każdej pizzerii i lokalu, w którym serwuje się to popularne danie. Urządzenie to charakteryzuje się wysoką mocą grzewczą i jest wyposażone w specjalnie zaprojektowane komory, dzięki czemu pozwala uzyskać idealnie wypieczoną pizzę z chrupiącym spodem i delikatnym wnętrzem. Co więcej, nowoczesne urządzenia są dostosowane do intensywnej pracy. To oznacza, że radzą sobie z dużym obciążeniem w godzinach szczytu. Właśnie dlatego zakup piecyka dedykowanego gastronomii to nie tylko kwestia lepszego smaku, ale również płynności działania całego lokalu.

Jakie rodzaje piecyków do pizzy dla gastronomii są dostępne na rynku?

W profesjonalnej gastronomii najczęściej wykorzystywane są elektryczne i gazowe piece do pizzy. Modele elektryczne mają sporo zalet. Jedną z najważniejszych jest z pewnością łatwość instalacji. Ponadto, jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, możesz liczyć na intuicyjną obsługę i możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury. Elektryczne piecyki doskonale sprawdzają się w restauracjach, bistro lub hotelach, które chcą serwować pizzę na wysokim poziomie.

Z kolei gazowe piece do pizzy to rozwiązanie dla dużych pizzerii i lokali o wysokim natężeniu ruchu. Zapewniają przede wszystkim szybkie nagrzewanie. Co więcej, równomiernie rozprowadzają ciepło i są tańsze w eksploatacji przy intensywnym użytkowaniu.

Na co musisz zwrócić uwagę, wybierając piecyk do pizzy dla gastronomii?

Planujesz zainwestować w piecyk do pizzy do swojego lokalu? W takim razie musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii. Pierwszą z nich jest moc urządzenia i maksymalna temperatura, jaką jest w stanie osiągnąć. Musisz wiedzieć, że im wyższa moc i temperatura, tym krótszy czas pieczenia dań. To z kolei w bezpośredni sposób wpływa na przepustowość kuchni. Wysokiej jakości piecyki potrafią osiągać nawet 500°C, co pozwala uzyskać pizzę o idealnym stopniu wypieczenia w nawet kilka minut!

Kolejnym ważnym kryterium jest wielkość komory wypiekowej. Pod tym względem piecyk powinien być dostosowany do ilości serwowanych pizz oraz ich rozmiaru. Jeżeli prowadzisz lokal o dużym natężeniu ruchu, rozważ inwestycję w piec z dwiema komorami. Takie urządzenie umożliwia jednoczesne przygotowanie większej ilości pizz.

Nie bez znaczenia pozostaje również to, z jakich materiałów wykonany jest piec. W profesjonalnej gastronomii najlepiej sprawdzają się modele ze stali nierdzewnej. Nie bez powodu – są trwałe, odporne na intensywną eksploatację i relatywnie łatwe w czyszczeniu.

Zwróć też uwagę na funkcje dodatkowe. Wiele z dostępnych na rynku modeli oferuje m.in. możliwość sterowania górną i dolną grzałką. Co więcej, możesz też liczyć na funkcje umożliwiające precyzyjne ustawienie temperatury czy wskaźnik gotowości, które usprawniają codzienną pracę.

Gdzie kupić profesjonalny piecyk do pizzy?

Wiesz już, że zakup piecyka do pizzy to inwestycja, która powinna być dobrze przemyślana. Wybierając sprzęt dla siebie, zdecyduj się na propozycje od renomowanych producentów, oferujących solidne wykonanie i wysoką funkcjonalność. Takie urządzenia są dostępne np. w e-sklepie Gastromix. Firma posiada bogatą ofertę profesjonalnych pieców do pizzy, które doskonale sprawdzą się w lokalach gastronomicznych. Bez wątpienia mogą pracować w nawet najbardziej wymagających warunkach. Co ważne, możesz liczyć na fachowe doradztwo, dzięki czemu z pewnością podejmiesz właściwą decyzję!

Opublikowano: 2025 6 maja

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy