Przekąski na karnawał z różnych stron świata – 5 inspiracji
artykuł zewnętrzny
Przekąski na karnawał z różnych stron świata – 5 inspiracji
Karnawał jest czasem zabawy, tańca i… pysznych przekąsek! To świetny moment, by zaskoczyć gości smakołykami z różnych stron świata! Od wyrazistych śledzi po japońsku, przez aromatyczne fajity z kurczakiem i warzywami, aż po francuskie Croque Monsieur – każdy znajdzie coś dla siebie. Dla fanów chrupiących przysmaków polecamy frytki z polenty w wersji fusion – z ketchupem curry, a dla miłośników amerykańskich klimatów – klasyczne corn dogi. Poznajcie 5 inspiracji, które rozkręcą każdą karnawałową imprezę!
Spis treści
Aromatyczna fajita rodem z Meksyku
Przekąska prosto z barwnego Meksyku! Przygotujcie pyszną fajitę z kurczakiem i warzywami – idealną na karnawałową ucztę! Pokrójcie pierś z kurczaka w paski, doprawcie ją kminem, ostrą papryką i mielonymi nasionami kolendry. Podsmażcie na złoty kolor. Dodajcie do tego pokrojoną w plastry paprykę oraz cebulę i smażcie jeszcze chwilę na średnim ogniu. Gotowy farsz nałóżcie na tortillę, podgrzaną chwilę wcześniej w mikrofali lub na patelni. Całość obficie posmarujcie majonezem i posypcie natką kolendry. Placek możecie zrolować, zaginając brzegi do środka, lub serwować jak pizzę.
Corn dogi w amerykańskim stylu
Pozostajemy w Ameryce, ale przenosimy się do Teksasu! Przed Wami corn dogi! Ich znak rozpoznawczy to chrupiąca panierka. Do miski dodajcie mleko, cukier, mąkę i drożdże, wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na 15 minut. Potem dodajcie do tego jajko, mleko i maślankę, połączcie składniki. W osobnej misce wymieszajcie mąkę kukurydzianą i pszenną, sól, proszek do pieczenia i przyprawy, a następnie połączcie z mokrymi składnikami. Wymieszajcie dokładnie, aby nie było grudek, i odstawcie na 10 minut. Parówki nabijcie na patyczki, zanurzcie w cieście i smażcie w rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku papierowym i podawajcie ciepłe z ulubionymi sosami.
Znakomite śledzie po japońsku
Czas na kulinarną podróż do Azji! Oto przepis na śledzie po japońsku – wyjątkową przekąskę, która będzie smakowała nawet tradycjonalistom! Śledzie dokładnie odsączcie z oleju i pokrójcie na mniejsze kawałki. Ugotujcie jaja na twardo i wystudźcie, a następnie drobno posiekajcie. Na dnie półmiska lub talerza rozsypcie zielony groszek i ułóżcie na nim kawałki śledzi. Przygotujcie kremowy sos, mieszając majonez ze śmietaną, a następnie połączcie go z jajkami. Na kawałek śledzia połóżcie plaster cebuli i porcję sosu z jajkami, a całość posypcie startym serem.
Elegancka francuska przekąska, czyli Croque Monsieur
Croque Monsieur przypadnie do gustu zarówno paniom, jak i panom. To tost francuski w nieco bogatszym wydaniu, który jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Kromkę chleba pszennego posmarujcie warstwą musztardy dijon i majonezu. Następnie połóżcie plasterki szynki i sera gruyère. Przykryjcie drugą kromką chleba i zapieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż ser się roztopi i całość stanie się złocista. Podawajcie na gorąco.
Włoskie frytki z polenty z egzotycznym sosem curry
Macie ochotę na karnawałowe danie z nutą kreatywności? Włoskie frytki z polenty świetnie sprawdzą się w tej roli! Ugotujcie polentę z dodatkiem kostki rosołowej. Gotową wylejcie na blachę wyłożoną pergaminem i ostudźcie. Gdy stężeje, pokrójcie w ok. dwucentymetrowe paski jak frytki i smażcie na oleju, aż będą złociste i chrupiące. Przygotujcie ketchup curry: podsmażcie szalotkę, jak się zeszkli, dodajcie curry i smażcie jeszcze minutę. Następnie dolejcie ocet jabłkowy i zredukujcie do połowy. Dorzućcie kukurydzę oraz pomidorki i duście ok. 10 minut. Po wystudzeniu zmiksujcie całość z musztardą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Podawajcie z frytkami.
Jeśli szukacie innych inspiracji z całego świata, koniecznie sprawdźcie przekąski na karnawał na Przepisy.pl!