Tarta z białym serem i szpinakiem
Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Chciałam Wam dziś pokazać, jak można w prosty sposób zrobić piękny i efektowy bukiet z babeczek 🙂

Jeśli wręczycie go komuś w prezencie, na pewno będzie zachwycony 🙂

Oprócz babeczek będziecie potrzebować jakąś doniczkę czy wazon – ja użyłam cynkowanej osłonki na kwiaty, do tego kawałek gąbki do kwiatów, kawałek zielonej bibułki i wykałaczki – to z produktów pozaspożywczych.

Gąbkę do kwiatów owiń bibułą i umieść w osłonce.

 

Przygotuj krem – ja do swoich kwiatków użyłam kremu z mascarpone i śmietany kremówki (250g serka na około 200 g śmietany), ale może to być też krem maślany, krem bezowy, albo twarożkowy. Krem podziel na trzy części – do jednej dodaj zielony barwnik, do drugiej żółty, a do trzeciej pomarańczowy (zależnie jakie chcesz otrzymać kwiatki – możesz zrobić więcej żółtego albo pomarańczowego koloru).

Potrzebne będą jeszcze czekoladowe ciasteczka – ja użyłam oreo i czerwone m&m, albo inne czerwone pastylki (to na biedronki, przyda się tu jeszcze czarny flamaster cukierniczy, albo czekolada).

Babeczki posmaruj po wierzchu krem w kolorze zielonym i wbij w każdą od spodu po dwie wykałaczki. Tak przygotowane przypnij do gąbki – zaczynając od samego dołu.

 

Żółty i pomarańczowy krem umieść w dużym worku cukierniczym (albo w dużym woreczku strunowym) z przygotowaną tylką (ja używałam tylki do robienia liści, ale można wziąć też inną, jeśli nie masz tylki to po prostu odetnij róg worka nożyczkami). Karen Tack poleca 6-krotne oklejenie rogu woreczka taśmą klejącą, a następnie wycięcie nożyczkami literki M.

Na środku każdej babeczki przyklej czekoladowe ciastko, a następnie wyciśnij u jego podstawy jeden krąg płatków. Na ich wierzchu wyciśnij jeszcze jedną warstwę płatków.

 

Na kwiatkach możesz przykleić biedronki 🙂 Ich zrobienie jest bardzo łatwe. Jeśli masz czarny flamaster cukierniczy, to po prostu na czerwonych drażetkach namaluj kropki jak u biedronki, a jeśli go nie masz, to użyj czekolady. Rozpuść w kąpieli wodnej kilka kostek czekolady, przełóż ją do woreczka strunowego, odetnij mały kawałek rogu i zrób na drażetce kropki 🙂

 

Prawda, że efekt jest super? 🙂

 

Tarta z białym serem i szpinakiem
Ciasto z masłem orzechowym i czekoladą

Related Post