Cornish czebureki z mięsem i kapustą
Przepis na czebureki z mięsem mielinym i kapustą
Dziś na obiad lub smakowitą przekąskę polecam takie pyszne smażone na głębokim tłuszczu czebureki z mięsem mielonym i białą kapustą. Takie pierogi to bardzo popularne danie w kuchni bliskiego wschodu. Zobacz więc mój przepis na czebureki i usmaż je już dziś.
Spis treści
Cornish z mięsem i kapustą przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy i smakowity obiad lub przekąskę, to wypróbuj ten przepis.
Cornish z mięsem i kapustą przepis
Składniki
składniki na ciasto na czebureki
- 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej (450-500 g)
- 250 ml wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
składniki na farsz do czebureki
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 300 g białej kapusty
- 1 mała cebula (- opcjonalnie )
- przyprawy (: pieprz czarny, sól, słodka papryka, czosnek)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na czebureki
- Wodę z solą i masłem zagotuj do wrzenia.250 ml wody, 1/2 łyżeczka soli, 1 łyżka masła
- Wsyp 150 g (1 szklankę) mąki i dobrze wymieszaj.
- Odstaw na chwilę do przestygnięcia, po czym dodaj jajko, wymieszaj i po chwili dodaj po trochu pozostałą mąką.1 jajko, 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej
- Wyrób gładkie i zwarte ciasto, które następnie zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto.
- Podziel go na 8 równych kawałków.
Jak zrobić farsz na czebureki
- Surowe mielone mięso przypraw – moja niezawodna metoda na przyprawienie to: po większe pół łyżeczki – soli, czarnego pieprzu i słodkiej papryki, do tego pół łyżeczki suszonego czosnku lub 1-2 ząbki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę. Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami.przyprawy, 300 g mielonego mięsa wołowego
- Następnie przełóż do garnka, zalej wodą, wodę lekko posól.
- Gotuj, aż mięso będzie gotowe – zlej nadmiar wody.
- W tym czasie poszatkuj białą kapustę, posól ją do smaku i dodaj sporo czarnego pieprzu – tak, że może się wydawać, że jest go za dużo.300 g białej kapusty
- Możesz dodać do kapusty, poszatkowaną cebulę.1 mała cebula
- Wymieszaj mięso z kapustą.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placek.
- Na połowie ułóż farsz, sklej ciasto tworząc duży pieróg.
- Smaż pierogi na głębokim tłuszczu – pierogi mają być rumiane z widocznymi bąbelkami powietrza.
- Po usmażeniu osusz krótko na papierowym ręczniku.
Prywatne
Cornish czebureki z kapustą i mięsem – uwagi
Od jakiegoś czasu na moim osiedlu funkcjonuje mały bar z jedzeniem zza naszej wschodniej granicy i nie tylko. Pani prowadząca ten bar przygotowuje pyszne chinkali i właśnie cornishe lub inaczej czebureki z mięsem, które z mężem bardzo lubimy.
Szukając przepisów na to danie natknęłam się na mnóstwo przepisów na cornish – niestety wszystkie dotyczyły kuchni brytyjskiej i nadziewane były farszem z dodatkiem ziemniaków.
Nasze cornishe nadziewane są farszem z gotowanego mięsa wołowego i mocno doprawionej czarnym pieprzem białej kapusty. Wobec braku takiego przepisu – spróbowałam stworzyć swoją wersję tego dania.
Jeśli ktoś z Was zna cornishe, czebureki w takiej wersji i chce się podzielić przepisem, to proszę o kontakt :)
Na razie zapraszam na mój przepis.
Z podanej porcji otrzymacie 8 ogromnych pierogów.
Ps.
Sprawdźcie również inne moje przepisy na pyszne obiady.
Zachęcam również do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie moje przepisy możecie sobie łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na obiad dla całej rodziny
Wypróbuj również te przepisy na szybkie i proste obiady, które zasmakują każdemu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na czebureki z mięsem
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny obiad, lunch lub przekąskę, to wypróbuj ten przepis z mięsem mielonym i białą kapustą. Takie czebureki doskonale smakują i do tego są bardzo pożywne. Zobacz mój przepis i przygotuj to danie już dziś!