Przepisy na najlepsze ciasta drożdżowe i drożdżówki
Ciasta drożdżowe to jedne z moich najbardziej ulubionych ciast.
Uwielbiam ich delikatny zapach, lekkość i wspaniały smak.
Ciasto drożdżowe pozwala na ogromną różnorodność, więc nigdy się nie nudzi.
Do ich przygotowania niezbędne są drożdże, które odpowiadają za wyrastanie ciasta.
Ja w większości przypadków używam świeże drożdże piekarskie, ale można też kupić drożdże suszone (te trzymam „na czarną godzinę”).
O co chodzi z tymi drożdżami?
Drożdże są źródłem witamin z grupy B, dzięki czemu sprzyjają zdrowiu i urodzie. Zwiększają fizyczną wydolność, polecane są też w sytuacjach wyczerpania psychicznego, dla przepracowanych i narażonych na ciągły stres – dlatego zwykle piekę drożdżówkę przed cięższymi biegami ;)
Drożdże są jednokomórkowymi organizmami, które mają zdolność do fermentacji cukru w warunkach beztlenowych z wytworzeniem dwutlenku węgla oraz wody. Skutkiem jest wyrośnięcie ciasta oraz obecna już po wypieku porowatość wypieku.
Poza tym drożdże mają mnóstwo witamin, szczególnie tych z grupy B. Ich spożywanie wpływa więc pozytywnie na nasz stan zdrowia.
Na blogu znajdzie na pewno wiele przepisów na ciasta drożdżowe i drożdżówki, które przypadną wam do gustu.
Są tu tradycyjne ciasta drożdżowe z kruszonką, słodkie drożdżówki, pyszne jagodzianki, baby drożdżowe, pączki i chałki, a to nie wszystko!
Koniecznie sprawdźcie, co wam przygotowałam.