Przepisy na ciasta i wypieki z warzywami
Nie wiem, czy Was zaskoczę, ale warzywa, to nie tylko do sałatki się nadają :)
Wiele z nich rewelacyjnie się sprawdza w słodkich wypiekach.
A co ciekawsze – bardzo często nikt nie dojdzie, że właśnie zjada warzywo.
Szczególnie jest to przydatne przy dzieciach, które zwykle są „na bakier” z jedzeniem warzyw.
Okazuje się, że warzywa możecie im dodać do słodkich placuszków, do ciasteczek, naleśników, gofrów i oczywiście ciast.
Które warzywa warto wykorzystać?
Najlepiej te naturalnie słodkie, ale nie tylko.
Ja już robiłam ciasta z ziemniakami, batatami, burakami, marchewką, cukinią, dynią, awokado, pietruszką, ostrą papryką i szpinakiem. A i jeszcze z czerwoną fasolą i cieciorką z puszki (a tak dokładnie to z wodą z tej cieciorki – możecie z niech zrobić bezę :D).
Warzywem jest również rabarbar :) tylko Amerykanie uważają go za owoc :D
Jakie warzywa Wy wykorzystujecie do słodkich wypieków?