gorzka czekolada
Gorzka czekolada – przepisy z czekoladą dla każdego!
Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka.
Gorzka czekolada składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej.
W czekoladzie znajdziemy mnóstwo substancji mających świetny wpływ na nasze zdrowie. Są to m.in.: węglowodany, białko, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, mangan, niacyna, flawonoidy, teobromina, błonnik, antyoksydanty, fenylotylamina, witaminy A, E i z grupy B, kwasy omega-6.
Najzdrowiej jest spożywać czekoladę gorzką, a ze względu na jej dużą kaloryczność, należy uważać z ilością ;)
Czekolada jest produktem bardzo uniwersalnym i znajduje szerokie zastosowanie w cukiernictwie.
Dodawana jest do ciast czekoladowych, jest składnikiem kremów, lodów i polew. Robi się z niej czekoladki i trufle, a także podaje w formie pitnej jako gorącą czekoladę.
Wypróbujcie moje przepisy z czekoladą!