Tort Minionek
Tort Minionek na urodziny
Muszę się przyznać, że czekałam na możliwość przygotowania tortu inspirowanego bajką o Minionkach :)
Mój sąsiad obchodził właśnie 7 urodziny i chciał właśnie taki torcik – teraz mam już zamówienie od mojej córki na podobny ;)
To jest tort dla dzieci, więc w wersji podstawowej – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina malinowa.
Wierzch tortu obłożony został masą cukrową.
Wykorzystałam masę cukrową w kolorze żółtym i niebieskim. Żółty jest oczywiście minionek, a niebieska masa imituje jego spodnie.
Pozostałe szczegółu tortu minionek też są zrobione z masy cukrowej, tak aby całość była jadalna.
Jeśli szukacie dokładnego przepisu na podobny tort, to znajdziecie go tutaj.
Pamiętajcie, aby tortu przygotowanego do obłożenia masą cukrową nie smarować po wierzchu bitą śmietaną!
Kremówka rozpuszcza masę cukrową i jeśli tort będzie trochę stał, to istnieje ryzyko, że masa z niego spłynie.
Najlepiej cały tort z zewnątrz posmarować kremem z masła zmiksowanego z cukrem pudrem – nie musi to być gruba warstwa. Wystarczy cienka, taka tylko aby masa się miała do czego przykleić.
A wy lubicie takie torty minionki? A wasze dzieci?
Pomysł urodzinowy tort z Minionkiem - bohaterem dziecięcych bajek, to doskonały pomysł na tort dla każdego dziecka. Tort urodzinowy udekorowany w ten sposób wygląda rewelacyjnie, a nie jest trudny do zrobienia :) Sami się przekonajcie! Jeśli szukacie pomysłów na torty urodzinowe dla dzieci i nie tylko, to zobaczcie moje przepisy na torty idealne na różne okazje.
22 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Urodzinowy tort Minionek
Witam
zainspirowała mnie Pani na podobny tort dla chrześniaka :)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211818919216931&set=pcb.10211818922857022&type=3&theater
Dziekuję i pozdrawiam :)
Super! Piękny!
https://uploads.disquscdn.com/images/58e2f20e5854accc25bb801122e54ebfafb1f598943172fb05f0b7c0930ad1b7.jpg Tort tak wspaniały, że sama go powtórzyłam z okazji urodzin jednego synka oraz imienin drugiego :) Tylko u nas była masa (na całości) ze śmietany i brzoskwiniowej galaretki oraz brzoskwinie jako przełożenie. Wszystkim bardzo się podobał i smakował. Dziękuję za inspirację :D Jeśli się uda (bo chwilowo są jakieś problemy), zamieszczę zdjęcie.
[…] Tort Minionek […]
Pyszny!
Super wyszedł :)
A literki i cyferkę jak wykonałaś?A ile tej białej masy potrzebuje?
Jeżeli chcesz napis to albo wycinasz ręcznie nożem albo musisz mieć wykrawaczki. Co do masy to w zależności od wielkoci tortu. u mnie na jeden tort 22cm idzie ok 0.5 kg masy. Nie polecam jednak liczyć masy na „styk”
Nigdy nie robiłam tortu z takiej masy.A jakie te barwniki kupic?w żelu?jestem amatorka w tej kwestii ;) a czy jeszcze potrzebuje ekstra jakiś sprzęt do wykonania tego torta?Dziekuje za wszelkie rady!Milo jest jak ktoś chce pomoc drugiej osobie ;)
tak, barwniki kup w żelu – te w proszku słabo barwią masę. Sprzętu w zasadzie nie potrzebujesz. Wałek, ostry nóż i radełko :) powodzenia!
Nigdy nie robiłam tortu z takiej masy a chce w styczniu zrobic niespodziankę 6-cio letniemu siostrzeńcowi na urodziny bo uwielbia te paskudne minionki.A jakie te barwniki kupic?w żelu?jestem amatorka w tej kwestii ;) a czy jeszcze potrzebuje ekstra jakiś sprzęt do wykonania tego torta?Dziekuje za wszelkie rady!Milo jest jak ktoś chce pomoc drugiej osobie ;)
Witam.Mam pytanie-to trzeba kupic biała masę cukrowa,a następnie za pomocą tych barwników farbować ta masę zeby uzyskać poszczególne kolorowe elementy?
Ja tak właśnie robię, bo jest to rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Możesz oczywiście kupić już gotowe kolorowe masy – najczęściej sprzedawane są w opakowaniach po 250 g. Ja kupuję gotową masę czarną, bo ciężko jest uzyskać w domu ładny czarny kolor, ale resztę robię sama – szczególnie jest to dobre, gdy potrzebujesz wielu kolorów.
Piękny minionek Ci wyszedł :) Też poluje, aż ktoś będzie chciał taki tort.
Pozdrawiam ! :)
Dziekuję :)
A oto mój tort. Dziękuje za przydatne rady i za inspirację :) pozdrawiam, Agata
jest piekny! :)
chciałabym wiedzieć czy poszczególne elementy masy cukrowej muszę sklejać klejem spożywczym? i czy mogę tort ozdobić w piątek czy lepiej w sobotę na świeżo (uroczystość jest w sobotę)? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
Tort spokojnie możesz udekorować w piątek. W Lodówce wytrzyma bez problemów.
Ja kleję zazwyczaj używając właśnie kleju spożywczego (proszek rozrobiony w wodzie) delikatnie smarując pędzelkiem. Można też spokojnie na wodę z cukrem jeżeli akurat kleju nie masz w domu.
Wysłałam Ci już odpowiedź na maila, ale napiszę jeszcze tutaj – może komuś się przyda :) Jeśli masz klej spożywczy, to polecam jego użycie – na prawdę jest przydatny. Jeśli jednak go nie masz, to wystarczy sama woda (chociaż ona tak dobrze nie klei i po wyschnięciu potrafią się elementy odklejać – np. długie paski masy). Tort spokojnie można przygotować dzień wcześniej – masie nie szkodzi stanie w lodówce (ale tort nie może być szczelnie przykryty, bo zacznie się pocić i cała dekoracja może się popsuć).
witam, chciałabym zrobić ten tort, ponieważ nigdy nie robiłam ozdób z masy cukrowej to chciałam się zapytać o jakieś rady na pierwszy raz :) chciałabym żeby mi wyszedł jak najładniejszy :)
Cześć Agata, podstawą jest tu masa cukrowa – kiedyś robiłam sama, ale taka kupiona jest o wiele lepsza. Jeśli nie masz barwników spożywczych w żelu (do masy będą lepsze niż te w proszku, czy w płynie), to kup kolorowe masy cukrowe – masy możesz kupić w sklepach cukierniczych w internecie, albo na allegro. Masę musisz dość cienko rozwałkować, a blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną – wtedy masa nie będzie przywierać. Po obłożeniu tortu masę należy wygładzić i „ponaciągać”, aby rozprostować zakładki. Na początku może być to troszkę trudne i pracochłonne, ale z czasem nabiera się wprawy. Życzę powodzenia i jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem :) Pozdrawiam, Beata