Lukier
Biszkopt - przepis podstawowy

Zrobienie karmelizowanych orzechów, jest bardzo proste, a takie orzechy pięknie wyglądają i świetnie smakują:)

Potrzebujemy do tego 150 cukru pudru (albo ewentualnie zwykłego cukru) i 100 g mieszanych orzechów – włoskich, laskowych, migdałów itp.

Aby przygotować glazurowane orzechy, do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu wsyp cukier i dodaj 3 łyżki wody (jeśli używasz cukru zwykłego dodaj trochę więcej wody). Poczekaj aż cukier się całowicie rozpuści, po czym zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj, nie mieszając, aż syrop nabierze głębokiego bursztynowego koloru. Szybko zanurz uprażone orzechy w syropie i obracaj je, aby się nim pokryły. Orzechy wyciągnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – możesz je teraz podzielić na mniejsze porcje, albo zostawić całość. Po wystudzeniu połam masę na mniejsze kawałeki i użyj do dekoracji.

 

 

Przepis na karmelizowane orzechy pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – polecam 🙂

 

 

Lukier
Biszkopt - przepis podstawowy

Related Post