Sangria rabarbarowo-truskawkowa

Zaktualizowany: 2023 26 maja
domowa sangria rabarbarowo-truskawkowa

Przepis na domową sangrię z rabarbarem i truskawkami

Sangria rabarbarowo-truskawkowa to doskonały letni napój, który przenosi nas do świata owocowej przyjemności. Ten pyszny i lekki napój owocowy jest stworzony z połączenia świeżego rabarbaru, soczystych truskawek, pomarańczy i delikatnego białego wina. Ta harmonijna mieszanka owocowych smaków tworzy orzeźwiający napój, który idealnie pasuje do letnich upałów. Sangria rabarbarowo-truskawkowa to doskonały sposób na zrelaksowanie się i odprężenie w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Wyśmienicie komponuje się z piknikami, grillami czy imprezami na świeżym powietrzu.

truskawkowa sangria z pomarańczami i rabarbarem

Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis krok po kroku

Na przyjęcia w ogrodzie, grilla ze znajomymi, czy też spotkanie z przyjaciółkami polecam taką pyszną domową sangrię o mocno owocowym smaku. Taka sangria wspaniale orzeźwia w ciepłe letnie dni.

sangria rabarbarowo-truskawkowa

Sangria rabarbarowo-truskawkowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i prostą domową sangrię owocową z dodatkiem rabarbaru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 15 minut
Porcje 2 litry
Kalorie 68 kcal
Składniki

składniki na sangrię z truskawkami i rabarbarem

  • 50 g cukru (- 1/4 szklanki)
  • 120 ml wody
  • 2 łodygi rabarbaru ( pocięte na kawałki o wielkości około 1,5 cm)
  • ok 120 ml soku pomarańczowego (wyciśnięty z jednej pomarańczy)
  • 1 pomarańcza (pocięta na półplasterki)
  • około 250 g truskawek
  • 1 litr wody gazowanej ( lub sodowej)
  • 1 butelka wina ((750 ml) – białe, różowe lub musujące )
Instrukcja
 

Jak zrobić sangrię z truskawkami i rabarbarem

  • Wodę podgotuj z cukrem, aż się rozpuści.
    50 g cukru, 120 ml wody
  • Wrzuć rabarbar, podgotuj ze dwie minuty i odstaw do wystudzenia.
    2 łodygi rabarbaru
    rabarbar przygotowany do sangrii
  • Truskawki pokrój na połówki lub ćwiartki.
    około 250 g truskawek
    truskawki do sangrii
  • Pomarańczę pokrój w plastry.
    pomarańcze pokrojone do domowej sangrii
  • Do dużego dzbanka wlej wodę, sok pomarańczowy oraz wino.
    1 litr wody gazowanej, 1 butelka wina, ok 120 ml soku pomarańczowego
  • Dodaj owoce (rabarbar razem z syropem, albo sam syrop z rabarbaru), ewentualnie możesz dodać listki melisy lub mięty.
    1 pomarańcza, około 250 g truskawek
    sangria z truskawkami przed schłodzeniem
  • Jeśli jest taka potrzeba, to możesz lekko dosłodzić cukrem pudrem.
  • Gotową sangrię schowaj do lodówki na kilka godzin – aby dobrze się schłodziła i nabrała smaku od owoców.
  • Podawaj schłodzoną i z kostkami lodu.
Notatki
Jeśli chcesz otrzymać bardziej słodką sangrię, to użyj słodkiego wina. Dla bezalkoholowej wersji użyj wino bezalkoholowe, albo sok  z winogron.
 
Podaję kaloryczność przy użytym wytrawnym białym winie i bez kalorii samych owoców pływających w sangrii.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100mlKalorie: 68kcalWeglowodany: 6gBiałko: 0.2g
Słowa kluczowe domowa sangria, sangria owocowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
orzeźwiający koktajl z białego wina i owoców

Domowa sangria z truskawkami i rabarbarem – uwagi

Dziś u mnie coś bardzo orzeźwiającego i schładzającego – sangria rabarbarowo-truskawkowa.

Przepis na nią znalazłam u Marthy Stewart.

Sangria wychodzi bardzo orzeźwiająca i niezbyt mocno alkoholowa.

Myślę, że będzie świetna na wszelkie przyjęcia na świeżym powietrzu – np. na grilla, przyjęcia w ogrodzie i spotkania z koleżankami.

Możecie dodać do niego swoje ulubione wino – proponuję białe, różowe lub wino musujące.

Zależnie od tego jak bardzo słodkie napoje lubicie możecie użyć wino o różnym stopniu słodkości.

Ja wolę mniej słodkie napoje, więc do swojej sangrii użyłam wytrawne białe wino i jedyna słodycz pochodziła z odrobiny cukru i słodyczy owoców.

Możecie tu również użyć wino pół wytrwane, lub nawet słodkie, aby otrzymać słodką sangrię.

napój z wina i owoców na grilla i przyjęcia w ogrodzie

Jak zrobić sangrię w domu – wskazówki

Przygotowania sangrii dobrze zacząć od przygotowania syropu z rabarbaru, aby zdążył troszkę ostygnąć. Możecie do sangrii dodać potem ten podgotowany rabarbar, albo przelać syrop przez sito i dodać go już bez rabarbaru.

Truskawki i pomarańczę pokrójcie na kawałki. Warto z pomarańczy zdjąć skórkę i usunąć białą część (albedo). Przy długim leżeniu albedo i skórka mogą nadać sangrii lekko gorzkiego posmaku.

Gdy macie owoce i syrop przekładacie je do dużego dzbanka – najlepiej około 2,5 -3 litry (albo dwa mniejsze), dodajecie wodę gazowaną (ostatecznie może też być niegazowana) i wino.

Dzbanek z sangrią chowacie do lodówki na kilka godzin. W tym czasie porządnie się schłodzi i nabierze smaku od truskawek i pomarańczy.

Jak podać sangrię?

Domową sangrię możecie podać z dodatkiem lodu i z owocami. Wtedy będzie wspaniale chłodziła i orzeźwiała. Nalejcie ją do kieliszków, albo szklaneczek i zaserwujcie gościom.

domowa sangria z truskawkami i pomarańczami

Ile alkoholu ma sangria rabarbarowo-truskawkowa?

Jeśli się nie pomyliłam w obliczeniach, to ta domowa sangria ma około 3 % alkoholu, więc mniej niż standardowe piwo. Mimo wszystko sangrii nie powinny pić dzieci!

Z tej porcji otrzymacie prawie 2 litry picia.

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na napoje z alkoholem.

domowa sangria z truskawkami i rabarbarem

Poniżej moje pierwsze zdjęcia domowej sangrii z truskawkami i rabarbarem z 2014 roku.

sangria rabarbarowa2
sangria rabarbarowo-truskawkowa
sangria rabarbarowa1

Polecane przepisy na orzeźwiające napoje

Na ciepłe letnie dni polecam również inne przepisy na schładzające i orzeźwiające napoje. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 17 maja

Podziel się przepisem

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Domowa sangria przepis

Przepis na sangrię owocową zrobioną w domu. Do mojej sangrii dodałam rabarbar, truskawki i pomarańczę. Poza sezonem na te owoce możecie użyć inne - np. maliny, borówki, jabłko, czy gruszkę. Dodajcie również lekkie wino i wodę lekko gazowaną. W ten sposób otrzymacie truskawkową sangrię idealną na wszelkie imprezy - szczególnie polecam na przyjęcia na grillu.

Rabarbar do sangrii

Rabarabar do sangrii najlepiej wcześniej podgotować w wodzie z cukrem, tak aby nabrał trochę słodyczy i wtedy go ostudzić. Zobaczcie mój dokładny przepis na sangrię i sprawdźcie jak zrobić sangrię w domu. A jeśli macie ochotę na nieco mocniejszy trunek, to zamiast wody gazowanej użyjcie dwóch butelek wina :) Gotową sangrię schowajcie do lodówki aby porządnie się schłodziła i nabrała smaku od dodanych owoców. Sangria rabarbarowo-truskawkowa zasmakuje na pewno waszym gościom :) Polecam wam również przepis na truskawkowe daiquiri - idealne na "babski wieczór" :)