Reklama


Tort Minionek

Popękane ciasteczka czekoladowe
Tarta z malinami i jeżynami

Tort Minionek na urodziny

tort minionek _4

Muszę się przyznać, że czekałam na możliwość przygotowania tortu inspirowanego bajką o Minionkach 🙂
Mój sąsiad obchodził właśnie 7 urodziny i chciał właśnie taki torcik – teraz mam już zamówienie od mojej córki na podobny 😉

Sam tort w tradycyjnej – dzieciolubnej wersji – czyli biały biszkopt, krem ze śmietany kremówki i frużelina malinowa.

Wierzch tortu obłożony został masą cukrową.

Jeśli szukacie dokładnego przepisu na podobny tort, to znajdziecie go tutaj.

tort minionek

tort minionek

tort minionek _6

tort minionek

 

Popękane ciasteczka czekoladowe
Tarta z malinami i jeżynami

Related Post

Reklama


  • Agata

    witam, chciałabym zrobić ten tort, ponieważ nigdy nie robiłam ozdób z masy cukrowej to chciałam się zapytać o jakieś rady na pierwszy raz 🙂 chciałabym żeby mi wyszedł jak najładniejszy 🙂

    • Cześć Agata, podstawą jest tu masa cukrowa – kiedyś robiłam sama, ale taka kupiona jest o wiele lepsza. Jeśli nie masz barwników spożywczych w żelu (do masy będą lepsze niż te w proszku, czy w płynie), to kup kolorowe masy cukrowe – masy możesz kupić w sklepach cukierniczych w internecie, albo na allegro. Masę musisz dość cienko rozwałkować, a blat najlepiej posypać mąką ziemniaczaną – wtedy masa nie będzie przywierać. Po obłożeniu tortu masę należy wygładzić i „ponaciągać”, aby rozprostować zakładki. Na początku może być to troszkę trudne i pracochłonne, ale z czasem nabiera się wprawy. Życzę powodzenia i jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem 🙂 Pozdrawiam, Beata

  • Agata

    chciałabym wiedzieć czy poszczególne elementy masy cukrowej muszę sklejać klejem spożywczym? i czy mogę tort ozdobić w piątek czy lepiej w sobotę na świeżo (uroczystość jest w sobotę)? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    • Tort spokojnie możesz udekorować w piątek. W Lodówce wytrzyma bez problemów.
      Ja kleję zazwyczaj używając właśnie kleju spożywczego (proszek rozrobiony w wodzie) delikatnie smarując pędzelkiem. Można też spokojnie na wodę z cukrem jeżeli akurat kleju nie masz w domu.

    • Wysłałam Ci już odpowiedź na maila, ale napiszę jeszcze tutaj – może komuś się przyda 🙂 Jeśli masz klej spożywczy, to polecam jego użycie – na prawdę jest przydatny. Jeśli jednak go nie masz, to wystarczy sama woda (chociaż ona tak dobrze nie klei i po wyschnięciu potrafią się elementy odklejać – np. długie paski masy). Tort spokojnie można przygotować dzień wcześniej – masie nie szkodzi stanie w lodówce (ale tort nie może być szczelnie przykryty, bo zacznie się pocić i cała dekoracja może się popsuć).

  • Agata

    A oto mój tort. Dziękuje za przydatne rady i za inspirację 🙂 pozdrawiam, Agata

  • Piękny minionek Ci wyszedł 🙂 Też poluje, aż ktoś będzie chciał taki tort.
    Pozdrawiam ! 🙂

  • Alicja

    Witam.Mam pytanie-to trzeba kupic biała masę cukrowa,a następnie za pomocą tych barwników farbować ta masę zeby uzyskać poszczególne kolorowe elementy?

    • Ja tak właśnie robię, bo jest to rozwiązanie bardziej ekonomiczne. Możesz oczywiście kupić już gotowe kolorowe masy – najczęściej sprzedawane są w opakowaniach po 250 g. Ja kupuję gotową masę czarną, bo ciężko jest uzyskać w domu ładny czarny kolor, ale resztę robię sama – szczególnie jest to dobre, gdy potrzebujesz wielu kolorów.

  • Alicja

    Nigdy nie robiłam tortu z takiej masy a chce w styczniu zrobic niespodziankę 6-cio letniemu siostrzeńcowi na urodziny bo uwielbia te paskudne minionki.A jakie te barwniki kupic?w żelu?jestem amatorka w tej kwestii 😉 a czy jeszcze potrzebuje ekstra jakiś sprzęt do wykonania tego torta?Dziekuje za wszelkie rady!Milo jest jak ktoś chce pomoc drugiej osobie 😉

  • Alicja Z.

    Nigdy nie robiłam tortu z takiej masy.A jakie te barwniki kupic?w żelu?jestem amatorka w tej kwestii 😉 a czy jeszcze potrzebuje ekstra jakiś sprzęt do wykonania tego torta?Dziekuje za wszelkie rady!Milo jest jak ktoś chce pomoc drugiej osobie 😉

    • tak, barwniki kup w żelu – te w proszku słabo barwią masę. Sprzętu w zasadzie nie potrzebujesz. Wałek, ostry nóż i radełko 🙂 powodzenia!

  • Alicja Z.

    A literki i cyferkę jak wykonałaś?A ile tej białej masy potrzebuje?

    • Jeżeli chcesz napis to albo wycinasz ręcznie nożem albo musisz mieć wykrawaczki. Co do masy to w zależności od wielkoci tortu. u mnie na jeden tort 22cm idzie ok 0.5 kg masy. Nie polecam jednak liczyć masy na „styk”

  • ASIA

    Pyszny!

  • Pingback: Popularne wpisy w 2015 roku - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Honorata Bondziorno

    https://uploads.disquscdn.com/images/58e2f20e5854accc25bb801122e54ebfafb1f598943172fb05f0b7c0930ad1b7.jpg Tort tak wspaniały, że sama go powtórzyłam z okazji urodzin jednego synka oraz imienin drugiego 🙂 Tylko u nas była masa (na całości) ze śmietany i brzoskwiniowej galaretki oraz brzoskwinie jako przełożenie. Wszystkim bardzo się podobał i smakował. Dziękuję za inspirację 😀 Jeśli się uda (bo chwilowo są jakieś problemy), zamieszczę zdjęcie.

%d bloggers like this: