Zaktualizowany: 2024 27 lutegoOpublikowano: 2017 16 grudnia
ciasteczka na święta

Ciasteczka pierniczki 2017 i nie tylko :)


Ciasteczka pierniczki, bo znów nadszedł czas pieczenia i dekorowania pierników; Ja w tym roku upiekłam masę ciasteczek pierniczków i dekorowałam je przez dwa dni.

Tym razem nie pokrywałam ciasteczek w całości lukrem, za to robiłam na nich rysunki.

Do takich malowideł będziecie potrzebować dość gęsty lukier królewski oraz woreczek do dekorowania z małą dziurką, albo z tylką z otworem nr 2 – tak aby linie były idealnej grubości.

Ciasto na pierniczki przygotowałam już kilka tygodni wcześniej.

Zwykle robię je w okolicach Święta Zamarłych i przechowuję je na balkonie lub w lodówce (ogólnie wystarczy schłodzenie ciasta przez noc, ale ja lubię jak ciasto na pierniczki trochę dłużej dojrzewa). Pierniczki z tego przepisu można cienko rozwałkować i są pyszne od razu do jedzenia – nie muszą leżeć długo i mięknąć :D

Jeśli nie macie czasu na schładzanie ciasta przez noc, to wtedy możecie zrobić szybkie pierniczki, ale te po upieczeniu stwardnieją i będą musiały poleżeć. Jeśli je udekorujecie lukrem, to szybciej zmiękną.

Pamiętajcie też o domowej przyprawie do pierniczków – u mnie niezbędna!

Zapraszam was również do obejrzenia pierniczków z zeszłego roku – może coś was zainspiruje we wzorach :)

Ps. Aby nadać ciasteczkom błyszczący złoty lub srebrny kolor wystarczy je posmarować pędzelkiem barwnikiem w proszku. Bardzo proste do zrobienia, a efekt WOW gwarantowany (takie barwniki w proszku dostaniecie w internecie).

Obejrzyjcie również filmik z przygotowań ciasta na pierniczki :)


ciasteczka pierniki na boże narodzenie
pierniczki 2017
ciasteczka pierniczki 2017
najlepsze pierniczki na święta
ciasteczka pierniczki na boże narodzenie
najlepsze pierniczki na boże narodzenie

Oprócz ciasteczek pierniczków przygotowałam w tym roku ciasteczka maślane z witrażykami.

Takie ciasteczka witrażyki, to nic innego jak rozpuszczone karmelki (landrynki).

Wystarczy kupić kolorowe twarde cukierki, pogrupować je na kolory, włożyć do grubego worka (lub blendera) i rozbić tłuczkiem albo zmiksować.

W ciasteczkach wycinamy na środku otwór i do niego wsypujemy pokruszone cukierki (gdy ciastka już leżą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Potem ciasteczka witrażyki normalnie pieczemy, a po upieczeniu czekamy aż przestygną, bo „szybka” będzie bardzo gorąca.

Takie ciasteczka można też dodatkowo udekorować lukrem :)

ciasteczka witrażyki na święta
maślane ciasteczka na boże narodzenie
maślane ciasteczka witrażyki
sugar cookies with sugar glas

Ps. Przy tworzeniu wzorów na ciasteczkach inspirowałam się ciasteczkami Igi Sarzyńskiej z książki „Moje cztery pory roku” oraz zdjęciami pierniczków z internetu. Internet jest tu prawdziwą kopalnią i jeśli brakuje wam pomysłów, to koniecznie poszukajcie w sieci. Możecie również zajrzeć na mojego pinteresta, gdzie mam tablicę ze świątecznymi inspiracjami :)

Podziel się przepisem