Ciasteczka pierniczki 2017

i nie tylko 🙂

ciasteczka na święta

 

Ciasteczka pierniczki, bo znów nadszedł czas pieczenia i dekorowania pierników 🙂

Ja w tym roku upiekłam masę ciasteczek pierniczków i dekorowałam je przez dwa dni. Tym razem nie pokrywałam ciasteczek w całości lukrem, za to robiłam na nich rysunki 🙂

Do takich malowideł będziecie potrzebować dość gęsty lukier królewski oraz woreczek do dekorowania z małą dziurką, albo z tylką z otworem nr 2 – tak aby linie były idealnej grubości.

Ciasto na pierniczki przygotowałam już kilka tygodni wcześniej. Zwykle robię je w okolicach Święta Zamarłych i przechowuję je na balkonie lub w lodówce (ogólnie wystarczy schłodzenie ciasta przez noc, ale ja lubię jak ciasto na pierniczki trochę dłużej dojrzewa). Pierniczki z tego przepisu można cienko rozwałkować i są pyszne od razu do jedzenia – nie muszą leżeć długo i mięknąć 😀

Jeśli nie macie czasu na schładzanie ciasta przez noc, to wtedy możecie zrobić szybkie pierniczki, ale te po upieczeniu stwardnieją i będą musiały poleżeć. Jeśli je udekorujecie lukrem, to szybciej zmiękną.

Pamiętajcie też o domowej przyprawie do pierniczków – u mnie niezbędna!

Zapraszam was również do obejrzenia pierniczków z zeszłego roku – może coś was zainspiruje we wzorach 🙂

Ps. Aby nadać ciasteczkom błyszczący złoty lub srebrny kolor wystarczy je posmarować pędzelkiem barwnikiem w proszku. Bardzo proste do zrobienia, a efekt WOW gwarantowany (takie barwniki w proszku dostaniecie w internecie).

Obejrzyjcie również filmik z przygotowań ciasta na pierniczki 🙂

 

ciasteczka pierniki na boże narodzenie

 

pierniczki 2017

 

ciasteczka pierniczki 2017

 

najlepsze pierniczki na święta

 

ciasteczka pierniczki na boże narodzenie

 

najlepsze pierniczki na boże narodzenie

 

Oprócz ciasteczek pierniczków przygotowałam w tym roku ciasteczka maślane z witrażykami.

Takie witrażyki, to nic innego jak rozpuszczone karmelki (landrynki).

Wystarczy kupić kolorowe twarde cukierki, pogrupować je na kolory, włożyć do grubego worka (lub blendera) i rozbić tłuczkiem albo zmiksować.

W ciasteczkach wycinamy na środku otwór i do niego wsypujemy pokruszone cukierki (gdy ciastka już leżą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Potem ciasteczka witrażyki normalnie pieczemy, a po upieczeniu czekamy aż przestygną, bo „szybka” będzie bardzo gorąca.

Takie ciasteczka można też dodatkowo udekorować lukrem 🙂

 

ciasteczka witrażyki na święta

 

maślane ciasteczka na boże narodzenie

 

maślane ciasteczka witrażyki

 

sugar cookies with sugar glas

 

Ps. Przy tworzeniu wzorów na ciasteczkach inspirowałam się ciasteczkami Igi Sarzyńskiej z książki „Moje cztery pory roku” oraz zdjęciami pierniczków z internetu. Internet jest tu prawdziwą kopalnią i jeśli brakuje wam pomysłów, to koniecznie poszukajcie w sieci. Możecie również zajrzeć na mojego pinteresta, gdzie mam tablicę ze świątecznymi inspiracjami 🙂