Karmelizowane orzechy
Przepis na karmelizowane orzechy
Zrobienie karmelizowanych orzechów, jest bardzo proste, a takie orzechy pięknie wyglądają i świetnie smakują:)
Jak zrobić karmelizowane orzechy?
Potrzebujemy do tego:
- 150 cukru pudru (albo ewentualnie zwykłego cukru)
- 100 g mieszanych orzechów – włoskich, laskowych, migdałów itp.
Aby przygotować glazurowane orzechy, do rondla ustawionego na małym lub średnim ogniu wsyp cukier i dodaj 3 łyżki wody (jeśli używasz cukru zwykłego dodaj trochę więcej wody).
Poczekaj aż cukier się całkowicie rozpuści, po czym zwiększ ogień i doprowadź płyn do wrzenia.
Gotuj, nie mieszając, aż syrop nabierze głębokiego bursztynowego koloru.
Szybko zanurz uprażone orzechy w syropie i obracaj je, aby się nim pokryły.
Orzechy wyciągnij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – możesz je teraz podzielić na mniejsze porcje, albo zostawić całość.
Po wystudzeniu połam masę na mniejsze kawałki i użyj do dekoracji.
Prawda, że prosto!
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na orzechy w karmelu!
A takie orzechy możecie użyć do dekoracji ciasta, np. pysznej czekoladowej babki :)
Przepis na karmelizowane orzechy pochodzi z książki Annie Rigg „Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów” – polecam :)
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na karmelizowane orzechy
Przepis na orzechy w karmelu idealne jako przekąska albo dekoracja do ciast. Takie orzechy w karmelu są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Uważajcie tylko, bo karmel jest gorący i możecie się poparzyć! Możecie tu użyć dowolne orzechy, a także migdały. Orzechy po ostygnięciu są wspaniale chrupiące od oblepiającego je karmelu i do tego słodkie. Koniecznie spróbujcie.
Orzechy w karmelu przepis
Karmelizowane orzechy przepis przyda się wam na święta, bo takie orzechy to wspaniała i pyszna dekoracja różnych ciast i deserów. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić orzechy w karmelu. A może wolicie migdały w karmelu? Na pewno będą przepyszne! Zobaczcie moje przepisy na desery i sprawdźcie, do którego te orzechy karmelizowane będą najlepsze :)