Szybkie ciasto czekoladowe
Przepis na proste ciasto czekoladowe z czekoladowym ganache
Zapraszam Was dziś na szybkie ciasto czekoladowe, które możecie przygotować bez użycia miksera! Aby zrobić to ciasto wystarczy wam miska i łyżka, a zrobienie czekoladowego ciasta zajmie wam zaledwie kilkanaście minut! To ekspresowe ciasto czekoladowe w stylu polskiego murzynka smakuje doskonale z grubą warstwą czekoladowej polewy. Spróbujcie koniecznie! Zobaczcie mój przepis wraz z filmem i bierzcie się do pieczenia :)
Spis treści
Szybkie ciasto czekoladowe przepis z filmem
Jeśli lubicie szybkie i bezproblemowe ciasta do zrobienia na ostatnią chwilę, to koniecznie zobaczcie to ekspresowe ciasto.
Szybkie ciasto czekoladowe przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 g mąki pszennej ((1 i 1/3 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) – można dać 1,5 szklanki)
- 50 g gorzkiego kakao ((pół szklanki) )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml oleju (- 1/3 szklanki)
- 1 jajko (rozmiar L)
- 180 ml mleka (- 3/4 szklanki)
- 180 ml wrzącej wody (zmieszanej z dwoma łyżeczkami kawy rozpuszczalnej – można bez kawy )
składniki na ganache czekoladowy:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g czekolady (gorzkiej )
Instrukcja
Jak zrobić ekspresowe ciasto czekoladowe krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, sodę200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 50 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Dodaj olej, jajko i mleko – zmieszaj.80 ml oleju, 1 jajko, 180 ml mleka
- Wlej gorącą wodę z kawą i dokładnie wymieszaj.180 ml wrzącej wody
- Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Przelej ciasto.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić polewę czekoladową na ciasto
- Aby przygotować ganache podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę.250 ml śmietany kremówki
- Gdy się zagotuje zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę.250 g czekolady
- Poczekaj około 5 minut, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Poczekaj aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.
- Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto czekoladowe – wskazówki
Polecam waszej uwadze, to szybkie ciasto czekoladowe.
A ciasto nie dość, że jest ekspresowe, to jeszcze bardzo proste, bo mieszane łyżką w misce.
Do tego przygotujecie je ze składników, które każdy ma w domu.
Takie ciasto zrobicie ekspresowo, gdy spodziewacie się gości.
Idealne dla wszystkich wielbicieli czekolady, bo to jest ciasto podwójnie czekoladowe.
Czekoladowe ciasto z gorzkim kakao, a na nim grubaśna warstwa czekoladowego ganache.
Ja swój ganache zrobiłam z gorzkiej czekolady (ostatnio lubię mniej słodkie ciasta).
Jeśli lubicie słodkości, to możecie użyć mleczną czekoladę – tylko wtedy użyjcie mniej śmietany kremówki – maksymalnie 200 ml.
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe – wskazówki
Do dużej miski wsypcie wszystkie suche składniki – wymieszajcie łyżką.
Dodajcie mokre składniki – oprócz wody – i wymieszajcie.
Teraz czas na gorącą wodę – tak po jej dodaniu ciasto stanie się rzadkie, ale tak ma być!
Ciasto przelewamy do formy (ja je również piekłam w foremce o wielkości 22/22 cm – wtedy było troszkę bardziej płaskie) i pieczemy.
Ile piec ciasto czekoladowe?
Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i trybie góra/dół. Możecie również upiec je na termoobiegu, ale wtedy zmniejszcie temperaturę pieczenia do 170 stopni. Pamiętajcie też o sprawdzeniu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Aby sprawdzić ciasto wystarczy patyczek do szaszłyków wetknąć w środek ciasta, tak aby doszedł do samego dna. Jeśli po wyjęciu patyczek nie jest oblepiony mokrym ciastem, to oznacza, że jest już dobrze upieczone.
Po upieczeniu ciasto studzimy i wtedy smarujemy je czekoladowym ganache.
Piekłam ostatnio ponownie to ciasto czekoladowe i przy okazji zrobiliśmy do niego filmik – zapraszam do jego obejrzenia :)
Z tego przepisu otrzymacie ciasto na około 15 porcji – piekłam je w foremce o średnicy 22 cm.
Proste ciasto czekoladowe kcal
Ile kalorii ma ciasto czekoladowe? Moje ciasto w 100 g ma około 300 kalorii, więc nie tak źle. Myślę, więc, że nawet osoby na diecie redukcyjnej mogą sobie pozwolić na kawałek takiego czekoladowego ciasta :)
Zapraszam was również do zajrzenia do innych moich przepisów na ciasta czekoladowe.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie mnóstwo pysznych i prostych ciast, ciasteczek i babeczek idealnych na różne okazje.
Polecane przepisy na czekoladowe wypieki
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na czekoladowe słodkości. Na blogu jest ich niezły wybór, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy: