Tarta czekoladowo-pistacjowa

Przepis na ciasto czekoladowo-pistacjowe bez pieczenia
Ta tarta czekoladowo-pistacjowa to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości – intensywnie czekoladowa, kremowa, z chrupiącą pistacjową nutą i… bez pieczenia! Idealna, gdy chcesz zrobić efektowny deser bez włączania piekarnika. Spróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa! Takie ciasto to idealna propozycja na słodki weekendowy deser, ale również na specjalne okazje – takie jak nadchodzące święta wielkanocne.
Spis treści

Tarta czekoladowo-pistacjowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, a do tego szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto bez konieczności pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Tarta czekoladowo-pistacjowa bez pieczenia przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do tarty lub tortownica o średnicy około 23 cm.
Składniki
składniki na spód do tarty
- ok. 160 g ciastek typ oreo
- 20 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
składniki na warstwę pistacjową
- ok. 200 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 50 g pistacji
składniki na warstwę czekoladową
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g czekolady gorzkiej (lub deserowej)
dodatkowo
- ok. 20 g pistacji (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić tartę czekoladowo-pistacjową krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do tarty posmaruj na dnie masłem i wysyp bułką tartą – możesz też wyłożyć ją na dnie papierem do pieczenia.
- Pistacje do warstwy pistacjowej mocno zmiel – ale mogą zostać nieco większe kawałki orzeszków, które dodadzą chrupkości.50 g pistacji
Krok 2 – przygotowanie spodu
- Ciastka porządnie zmiel lub rozkrusz (razem z kremem).ok. 160 g ciastek typ oreo
- Masło rozpuść razem z czekoladą – ja je rozpuściłam w mikrofalówce (przez ok. 1 minutę) – wymieszaj aż ładnie się połączą.20 g masła, 50 g gorzkiej czekolady
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę do zmielonych ciasteczek i wymieszaj je razem.
Krok 3 – wylepienie formy
- Wsyp ciastka do przygotowanej formy i najpierw ugnieć cienką warstwę na bokach formy – tak do wysokości około 2 cm.
- Wtedy dokładnie ugnieć ciastka na dnie formy – bardzo dobrze się tu sprawdza szklanka lub metalowa miarka.
- Schowaj formę z ciasteczkowym spodem do lodówki aby lekko stężała, a w tym czasie przygotuj nadzienie.
Krok 4 – przygotowanie warstwy pistacjowej
- Krem pistacjowy przełóż do miski, wsyp do niej zmielone pistacje i wymieszaj łyżką (jeśli twój krem jest mocno gęsty i bardziej twardawy, to możesz go wcześniej krótko podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękł).ok. 200 g kremu pistacjowego, 50 g pistacji
- Wyłóż krem na spód z ciasteczek i rozprowadź równą warstwą.
- Schowaj formę ponownie do lodówki.
Krok 5 – przygotowanie czekoladowego ganache
- Kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca – ale nie będzie jeszcze wrzeć!250 ml śmietany kremówki
- Wtedy zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę – odczekaj ok. 5 minut, aby czekolada zmiękła.250 g czekolady gorzkiej
- Wymieszaj dokładnie czekoladę z kremówką na gładką i jednolitą masę.
- Wyłóż czekoladę na wierzch pistacjowy i wyrównaj.
- Posyp tartę posiekanymi pistacjami.ok. 20 g pistacji
- Schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę, tak aby ganache stężał.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Ciasto czekoladowo-pistacjowe bez pieczenia – uwagi
Nadchodzą święta wielkanocne, więc testuję sobie nowe przepisy, które będą idealne na świąteczny stół. Taka tarta czekoladowa z pistacjami może spokojnie uchodzić za rodzimego mazurka – tylko w bardziej nowoczesnej formie. Samo ciasto przygotowane jest bez pieczenia i można je zrobić wręcz na ostatnią chwilę, bo jest też niezmiernie proste i wymaga nie niewiele składników. Spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty czekoladowej z pistacjami?
Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- ciastka – na spód do tarty użyłam czekoladowe ciastka markizy – u mnie to były ciastka Neo z Lidla, możesz użyć oryginalne ciastka Oreo, albo inne czekoladowe ciasteczka markizy – pamiętaj, że mielisz je w całości – razem z kremem w środku
- czekolada – ja użyłam tutaj czekoladę deserową – u mnie to czekolada Fin Carre z Lidla – pamiętaj, aby sprawdzić gramaturę swojej czekolady, bo producenci często zaniżają wagę czekolady. Jeśli masz wyjątkowo „słodk ząb”, to możesz użyć czekoladę mleczną – tylko wtedy czekoladę do ganache rozpuść w mniejszej ilości kremówki, bo masa nie zgęstnieje tak mocno na mlecznej czekoladzie – użyj ok 180 ml kremówki.
- śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć taką 36% (masa będzie bardziej gęsta i jednocześnie trochę bardziej kaloryczna!)
- krem pistacjowy – ja użyłam krem pistacjowy z Lidla (marki Maribel) i opakowanie miało 190 g, możesz użyć dowolny krem (dostaniesz go też w Biedronce). Jeśli jest większy słoiczek – taki 200 g, to użyj go w całości, aby nie marnować :)
- pistacje – w przepisie podaję wagę pistacji bez skorupek! W Lidlu można kupić już obrane pistacje – ja użyłam niesolone, ale jak masz solone, to też możesz ich użyć – słony i słodki smak wspaniale się uzupełniają i takie solone orzeszki dodadzą tarcie fajnego charakteru.
Jak przechowywać tartę czekoladowo-pistacjową?
Tartę najlepiej przechowywać w lodówce, ale może ona spokojnie postać przez kilka godzin na zewnątrz i nic się jej nie stanie. Wg mnie taka lekko ogrzana tarta smakuje nawet jeszcze lepiej, bo lekko mięknie i przy jedzeniu wręcz rozpływa się w ustach :)
Tartę możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Ile kcal ma tarta czekoladowo-pistacjowa?
W tabeli pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta przy produktach, które ja użyłam. Jeśli pokroisz tartę na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał ok. 387 kcal (węglowodany – 34 g, tłuszcze – 26 g, białka – 5 g).
Mam nadzieję, że to niezwykle pyszne ciasto czekoladowo-pistacjowe zagości również na twoim stole. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się z innymi swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam bardzo łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na ciasta pistacjowe
Jeśli uwielbiasz pistacje i pistacjowe wypieki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Czekoladowa tarta z pistacjami przepis
Jeśli szukasz prostego, ale efektownego deseru, który nie wymaga pieczenia, koniecznie wypróbuj przepis na czekoladowo-pistacjową tartę! To idealne połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną, orzechową nutą pistacji, zamknięte w kruchej, ciasteczkowej bazie. Tarta jest aksamitna, elegancka i doskonała na każdą okazję – od rodzinnego spotkania po uroczysty obiad, czy też na święta!
Na blogu znajdziesz dokładnie opisany krok po kroku przepis, wzbogacony o zdjęcia z każdego etapu przygotowań oraz film wideo, który pokazuje cały proces. Dzięki temu przygotowanie tarty będzie łatwe i przyjemne, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami.
To deser, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie prezentuje się na stole. Tarta czekoladowo-pistacjowa bez pieczenia to doskonały pomysł na szybki i efektowny deser – sprawdź przepis i przekonaj się sam!