Tarta czekoladowo-pistacjowa

Zaktualizowany: 2025 9 kwietnia
zbliżenie na kawałek tarty czekoladowo-pistacjowej wyjmowany z całego ciasta

Przepis na ciasto czekoladowo-pistacjowe bez pieczenia

Ta tarta czekoladowo-pistacjowa to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości – intensywnie czekoladowa, kremowa, z chrupiącą pistacjową nutą i… bez pieczenia! Idealna, gdy chcesz zrobić efektowny deser bez włączania piekarnika. Spróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa! Takie ciasto to idealna propozycja na słodki weekendowy deser, ale również na specjalne okazje – takie jak nadchodzące święta wielkanocne.

widok z góry na leżące na stole ciasto czekoladowe z pistacjami, w tle talerzyk i widelczyki deserowe

Tarta czekoladowo-pistacjowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta, a do tego szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto bez konieczności pieczenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

tarta czekoladowo-pistacjowa bez pieczenia na spodzie z ciast

Tarta czekoladowo-pistacjowa bez pieczenia przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z kremem pistacjowym, które przygotujesz bez pieczenia.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 2 godziny
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Porcje 12
Kalorie 464 kcal
Wyposażenie
  • Forma do tarty lub tortownica o średnicy około 23 cm.
Składniki

składniki na spód do tarty

składniki na warstwę pistacjową

  • ok. 200 g kremu pistacjowego (słodzonego)
  • 50 g pistacji

składniki na warstwę czekoladową

dodatkowo

  • ok. 20 g pistacji (posiekanych)
Instrukcja
 

Jak zrobić tartę czekoladowo-pistacjową krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do tarty posmaruj na dnie masłem i wysyp bułką tartą – możesz też wyłożyć ją na dnie papierem do pieczenia.
    • Pistacje do warstwy pistacjowej mocno zmiel – ale mogą zostać nieco większe kawałki orzeszków, które dodadzą chrupkości.
      50 g pistacji
      zmielone pistacje przed dodaniem ich do kremu pistacjowego

    Krok 2 – przygotowanie spodu

    • Ciastka porządnie zmiel lub rozkrusz (razem z kremem).
      ok. 160 g ciastek typ oreo
      zmielone na drobno czekoladowe ciastka
    • Masło rozpuść razem z czekoladą – ja je rozpuściłam w mikrofalówce (przez ok. 1 minutę) – wymieszaj aż ładnie się połączą.
      20 g masła, 50 g gorzkiej czekolady
      rozpuszczanie czekoladowy z masłem
    • Dodaj rozpuszczoną czekoladę do zmielonych ciasteczek i wymieszaj je razem.
      dodawanie rozpuszczonej czekolady do zmiksowanych ciasteczek oreo

    Krok 3 – wylepienie formy

    • Wsyp ciastka do przygotowanej formy i najpierw ugnieć cienką warstwę na bokach formy – tak do wysokości około 2 cm.
      wylepianie boków formy do pieczenia ciasteczkową masą
    • Wtedy dokładnie ugnieć ciastka na dnie formy – bardzo dobrze się tu sprawdza szklanka lub metalowa miarka.
      wylepianie formy do ciasta zmielonymi ciastkami
    • Schowaj formę z ciasteczkowym spodem do lodówki aby lekko stężała, a w tym czasie przygotuj nadzienie.

    Krok 4 – przygotowanie warstwy pistacjowej

    • Krem pistacjowy przełóż do miski, wsyp do niej zmielone pistacje i wymieszaj łyżką (jeśli twój krem jest mocno gęsty i bardziej twardawy, to możesz go wcześniej krótko podgrzać w mikrofalówce, aby zmiękł).
      ok. 200 g kremu pistacjowego, 50 g pistacji
      mieszanie mielonych pistacji z kremem pistacjowym
    • Wyłóż krem na spód z ciasteczek i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie masy pistacjowej na spód tarty
    • Schowaj formę ponownie do lodówki.

    Krok 5 – przygotowanie czekoladowego ganache

    • Kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca – ale nie będzie jeszcze wrzeć!
      250 ml śmietany kremówki
    • Wtedy zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną czekoladę – odczekaj ok. 5 minut, aby czekolada zmiękła.
      250 g czekolady gorzkiej
      przygotowanie masy czekoladowej do tarty
    • Wymieszaj dokładnie czekoladę z kremówką na gładką i jednolitą masę.
    • Wyłóż czekoladę na wierzch pistacjowy i wyrównaj.
      wylewanie czekoladowej masy  na pistacjowy spód tarty
    • Posyp tartę posiekanymi pistacjami.
      ok. 20 g pistacji
      posypywanie wierzchu tarty czekoladowo-pistacjowej siekanymi pistacjami
    • Schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę, tak aby ganache stężał.
    Film
    Uwagi
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 464kcalWeglowodany: 41gBiałko: 6gTłuszcz: 31g
    Słowo kluczowe ciasto pistacjowe bez pieczenia, tarta pistacjowa bez pieczenia
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    zbliżenie z góry na ciasto czekoladowe posypane posiekanymi orzeszkami pistacjowymi

    Ciasto czekoladowo-pistacjowe bez pieczenia – uwagi

    Nadchodzą święta wielkanocne, więc testuję sobie nowe przepisy, które będą idealne na świąteczny stół. Taka tarta czekoladowa z pistacjami może spokojnie uchodzić za rodzimego mazurka – tylko w bardziej nowoczesnej formie. Samo ciasto przygotowane jest bez pieczenia i można je zrobić wręcz na ostatnią chwilę, bo jest też niezmiernie proste i wymaga nie niewiele składników. Spróbuj koniecznie!

    widok na tartę czekoladowo-pistacjową bez pieczenia na stole

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty czekoladowej z pistacjami?

    Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować tylko kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • ciastka – na spód do tarty użyłam czekoladowe ciastka markizy – u mnie to były ciastka Neo z Lidla, możesz użyć oryginalne ciastka Oreo, albo inne czekoladowe ciasteczka markizy – pamiętaj, że mielisz je w całości – razem z kremem w środku
    • czekolada – ja użyłam tutaj czekoladę deserową – u mnie to czekolada Fin Carre z Lidla – pamiętaj, aby sprawdzić gramaturę swojej czekolady, bo producenci często zaniżają wagę czekolady. Jeśli masz wyjątkowo „słodk ząb”, to możesz użyć czekoladę mleczną – tylko wtedy czekoladę do ganache rozpuść w mniejszej ilości kremówki, bo masa nie zgęstnieje tak mocno na mlecznej czekoladzie – użyj ok 180 ml kremówki.
    • śmietana kremówka – u mnie to płynna śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, możesz też użyć taką 36% (masa będzie bardziej gęsta i jednocześnie trochę bardziej kaloryczna!)
    • krem pistacjowy – ja użyłam krem pistacjowy z Lidla (marki Maribel) i opakowanie miało 190 g, możesz użyć dowolny krem (dostaniesz go też w Biedronce). Jeśli jest większy słoiczek – taki 200 g, to użyj go w całości, aby nie marnować :)
    • pistacje – w przepisie podaję wagę pistacji bez skorupek! W Lidlu można kupić już obrane pistacje – ja użyłam niesolone, ale jak masz solone, to też możesz ich użyć – słony i słodki smak wspaniale się uzupełniają i takie solone orzeszki dodadzą tarcie fajnego charakteru.
    ciasto czekoladowo-pistacjowe bez pieczenia na paterze

    Jak przechowywać tartę czekoladowo-pistacjową?

    Tartę najlepiej przechowywać w lodówce, ale może ona spokojnie postać przez kilka godzin na zewnątrz i nic się jej nie stanie. Wg mnie taka lekko ogrzana tarta smakuje nawet jeszcze lepiej, bo lekko mięknie i przy jedzeniu wręcz rozpływa się w ustach :)

    Tartę możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Ile kcal ma tarta czekoladowo-pistacjowa?

    W tabeli pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta przy produktach, które ja użyłam. Jeśli pokroisz tartę na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miał ok. 387 kcal (węglowodany – 34 g, tłuszcze – 26 g, białka – 5 g).

    Mam nadzieję, że to niezwykle pyszne ciasto czekoladowo-pistacjowe zagości również na twoim stole. Jeśli tak, to będzie mi niezmiernie miło jeśli podzielisz się z innymi swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam bardzo łatwo zapisać na później.

    Polecane przepisy na ciasta pistacjowe

    Jeśli uwielbiasz pistacje i pistacjowe wypieki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 11 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote (1 rating without comment)
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    0 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Czekoladowa tarta z pistacjami przepis

    Jeśli szukasz prostego, ale efektownego deseru, który nie wymaga pieczenia, koniecznie wypróbuj przepis na czekoladowo-pistacjową tartę! To idealne połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną, orzechową nutą pistacji, zamknięte w kruchej, ciasteczkowej bazie. Tarta jest aksamitna, elegancka i doskonała na każdą okazję – od rodzinnego spotkania po uroczysty obiad, czy też na święta!

    Na blogu znajdziesz dokładnie opisany krok po kroku przepis, wzbogacony o zdjęcia z każdego etapu przygotowań oraz film wideo, który pokazuje cały proces. Dzięki temu przygotowanie tarty będzie łatwe i przyjemne, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi wypiekami.

    To deser, który nie tylko zachwyca smakiem, ale też pięknie prezentuje się na stole. Tarta czekoladowo-pistacjowa bez pieczenia to doskonały pomysł na szybki i efektowny deser – sprawdź przepis i przekonaj się sam!