Pszenne bułeczki śniadaniowe
Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy

 

Dołączam dziś do mojej kolekcji kolejne babeczki – babeczki pomarańczowo-waniliowe.

Są one przepyszne, delikatne w smaku, mięciutkie i trudno poprzestać na jednej – szczególnie gdy podane są w towarzystwie kremu z serka mascarpone i białej czekolady oraz kandyzowanej pomarańczy.

Popatrzcie sami – już od samego oglądania robi się człowiekowi lepiej – dekoracja z pomarańczy, to jak dawka słońca i ciepła, których ostatnio jak na lekarstwo.

Babeczki wyglądają obłędnie, a do tego równie świetnie smakują 🙂

Na dodatek  zrobione są ze sporej ilości masła, dzięki temu nie wysychają i są rewelacyjne nawet po kilku dniach (trzeba je tylko przechowywać w szczelnym pojemniku).

Przepis pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Autorka podaje, że to porcja na 12 sztuk, ale mi wyszło 13 babeczek upieczonych w dużych papilotkach (a niektóre to nawet uciekały).

Zapraszam również Was po to słońce na talerzu 🙂

 

babeczki pomarańczowe

babeczki z pomarańczami

babeczki pomarańczowo-waniliowe_7

babeczki waniliowe

Babeczki pomarańczowo-waniliowe
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
babeczki:
  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy (1/4 szklanki)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • ziarenka wyciągnięte z jednej laski wanilii
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka L
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
kandyzowane pomarańcze:
  • 2 średnie pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
Wykonanie
babeczki:
  1. Zmiksuj masło razem z cukrem na puszystą masę.
  2. W trakcie zmieszaj mąkę z sodą, proszkiem i solą.
  3. W drugiej misce zmieszaj kremówkę, sok i skórkę z pomarańczy.
  4. Do masła dodaj ziarenka z wanilii oraz ekstrakt z wanilii.
  5. Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  6. Dodaj na przemian suche i mokre składniki do masy maślanej (jeśli ciasto się zwarzy, to się tym nie przejmuj).
  7. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek - maksymalnie do ⅔ wysokości, bo babeczki sporo rosną.
  8. Piecz w 170 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
krem:
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Jeszcze ciepłą dodaj do serka mascarpone i krótko zmiksuj.
kandyzowane pomarańcze:
  1. Wodę z cukrem podgrzej, aż cukier się rozpuści.
  2. Pomarańcze wyszoruj, odetnij końcówki i pokrój razem ze skórką na plasterki o grubości około 3-5 mm.
  3. Włóż pomarańcze do wody z cukrem (ja robiłam w dwóch partiach) i gotuj na małym ogniu przewracając co jakiś czas - gotuj je tak przez około 30-40 minut (aż skórka zmięknie).
  4. Gotowe pomarańcze ułóż na talerzu, tak aby leżały obok siebie.
wykończenie:
  1. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż go na ostudzone babeczki.
  2. Na wierzchu ułóż po plasterku pomarańczy.

 

Pszenne bułeczki śniadaniowe
Gusz-e fil, czyli słoniowe uszy

Related Post