Reklama


Chleb cebulowy

Zapraszam na pszenny chleb cebulowy – świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu 🙂

Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.

Z podanej porcji otrzymacie tradycyjny bochenek chleba.

cebulowy3

cebulowy1

cebulowy2

 

Chleb pszenny z cebulką
 
Autor:
Składniki
  • 300 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 180 g ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • cebula
Wykonanie
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
  2. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
  3. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę
  4. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  5. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  7. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  8. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  9. Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą - ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
  10. Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  11. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  12. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Notatki
Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na "mały" chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30

Related Post

Reklama

  • Piekłam kiedyś chleb z cebulką, nadaje mu cudowny posmak 🙂

  • gin

    Ależ zgrabny Ci wyszedł!
    Z cebulką lubię bardzo 🙂

  • Kornelia

    Witam. Przepis bardzo dobry, chleb upiekłam i wyszedł pyszny, jednak mam pewne pytania do Pani, mianowicie: czy po rozpuszczeniu drożdży trzeba czekać aż drożdże chwilę podrosną, czy od razu można wlać do miski z mąką? Czy drożdże można zastąpić suszonymi i czy wtedy należy dać ich o połowę mniej niż w przypadku świeżych?

    • wypiekibeaty

      Nigdy nie pracuję na suszonych drożdżach – nie mam do nich zaufania. Nie znaczy to oczywiście, że się nie nadają – ja wolę normalne. Zawsze daję chwilę na rozpoczęcie procesu i dopiero później dodaję je do mąki. Jeżeli są świeże to zadziałają również dodane bezpośrednio. Cieszę się, że chlebek się udał 🙂

      • Kornelia

        Dziękuję za szybką odpowiedź. 🙂 Nie dość, że się udał, to jeszcze całej rodzinie smakował a mój młodszy brat od razu z pół bochenka zjadł he he. Jeszcze raz dziękuję i będę zaglądać tutaj do Pani w poszukiwaniu równie udanych przepisów 🙂 Pozdrawiam.

        • wypiekibeaty

          Cieszę się bardzo, że chlebek smakował – my dziś sobie też taki upieczemy 🙂

          • joanna

            a czy można ten chleb wyrobić i upiec w maszynie do chleba?

          • wypiekibeaty

            Nie mam maszyny do chleba ale wydaje mi się, że ciasto jest za sztywne aby mieszadełka sobie poradziły. Sporo sukcesu w tym chlebie to odpowiednie go złożenie i wyczekanie aż ciasto będzie miało elastyczną strukturę. Polecam jednak zwykły piekarnik i ręczną kontrolę 🙂

  • Pingback: Chleb pszenno-pomidorowy « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

%d bloggers like this: