Czekoladowy tort z bezą
Migdałowy sernik

Zapraszam na pszenny chleb cebulowy – świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba pszennego.

Podsmażona cebula nadaje mu wyjątkowy smak i zapach – będzie bardzo pasował do tradycyjnej jajecznicy, albo domowego smalcu 🙂

Wierzch chleba posypałam granulowanym czosnkiem i odrobiną suszonego majeranku – dzięki temu chleb nabrał jeszcze większej wyrazistości.

Z podanej porcji otrzymacie tradycyjny bochenek chleba.

cebulowy3

cebulowy1

cebulowy2

 

Chleb pszenny z cebulką
 
Autor:
Składniki
  • 300 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 180 g ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • cebula
Wykonanie
  1. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmażaj na patelni z solą i pieprzem aż do zeszklenia.
  2. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
  3. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i wodę
  4. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  5. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  7. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  8. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  9. Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu ulubioną przyprawą - ja użyłam granulowany czosnek i suszony majeranek.
  10. Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
  11. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
  12. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Notatki
Czas pieczenia jest krótszy niż standardowy ze względu na "mały" chlebek. Jeżeli zrobicie z podwójnej porcji czasy będą 10-10-30

Czekoladowy tort z bezą
Migdałowy sernik

Related Post